Tovább gyűrűznek a Zsolnay-einstand következményei

Publikálás dátuma
2018.06.11 13:43
Illusztráció: Tóth Gergő
Fotó: /
Pécs önkormányzatának 300 milliós ingatlanvagyona úszott el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tulajdonosa ellen folyó perben. Mindeközben Pécs vezetőinek komoly felelőssége van abban, hogy a volt Zsolnay-dolgozók egyre nehezebb helyzetbe kerültek.

Nemzetközi visszhangja volt annak, amikor 2016-ban a kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló Paár Attila cége, a WHB meg akarta szerezni a Zsolnayt. A WHB féláron megvette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankól a porcelángyár 416 milliós lejárt hitelét, és követelte az adósság kifizetését. Ezzel párhuzamosan a Zsolnayban kisebbségi tulajdonnal rendelkező pécsi önkormányzat létrehozta a Ledina Kerámia Kft.-t, s oda átcsalt a Zsolnay 145 dolgozójából 117-et, így a porcelángyár leállt. A Zsolnay szír származású, svájci állampolgárságú többségi tulajdonosa, Bachar Najari azonban kifizette a tartozást, s új emberekkel beindította a termelést. A Zsolnay talpra állt, a Ledina pedig – amit a város eladott egy fideszes érdekkörnek - azóta is keresi a helyét a piacon, és csak a tulajdonosok támogatásból képes fenntartani magát.

Pécs fideszes vezetőinek súlyos presztízsveszteséget okozott ez a sikertelen einstand, ami immár anyagi veszteséggel is társul. A város ugyanis ahhoz a hitelhez, amit a WHB megvásárolt, a hitel felvételekor jelzálogként felajánlott négy belvárosi ingatlant. Mivel Najari kifizette a tartozást, igényt tartott a hitel fedezetére. A város ezzel nem értett egyet, ezért az ügy bíróságra került. A jogerős ítélet a múlt hét végén megszületett, s ennek alapján Najarit illeti a 300 milliós ingatlancsomag jelzálogjoga. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a négy ingatlan gazdája Najari lett, s a város elvesztette ezt a vagyont, s még 5 millió perköltség is terheli az önkormányzatot. Minderről Bodnár Imre, a Zsolnay ügyvédje tájékoztatta lapunkat.

Pécs irányítóit az is nyomaszthatja, hogy a Zsolnaytól elcsábított 117 dolgozó rendkívüli felmondását a bíróság tavaly jogtalannak minősítette, s ezért a kilépett dolgozók 23 millió forint kártérítést kell fizessenek volt cégüknek. A pervesztesek fizetési kötelezettsége 150 és 300 ezer forint között mozog. Ez különösen komoly teher azok számára, akiknek a Ledina már nem tud munkát biztosítani (jelenleg a cégnél már csak hetvenen dolgoznak). Amikor a városvezetés a dolgozókat átcsábította a Ledina Kft.-be, akkor azt ígérték, hogy minden ebből adódó kárukat az önkormányzat átvállalja. Csakhogy ennek nincs meg a jogi alapja, ha a város fizetne a dolgozók helyett, akkor az átutalást aláíró politikus vagy hivatalnok hűtlen kezelést követne el. Utóbb a Ledina vezetése is megígérte, hogy cég tulajdonosai fizetnek a dolgozók helyett, ám eddig ez nem történt meg. Pedig az idő sürget, hisz a fizetési határidő lejárt, s eddig csak nyolc volt dolgozó rendezte tartozását. A többiekkel szemben a Zsolnay elindította a végrehajtási eljárást, aminek költsége néhány hónapon belül 30-40 százalékkal emeli a dolgozók tartozását.

2018.06.11 13:43

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56