Előfizetés

Munkában Soros „ügynökei”

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.06.12. 07:04
A Lacinak és Rékának munkát adó Vadvirág Alapítvány is Soros-bérencnek számít ma FOTÓK: CSORTOS SZABOLCS
A kormány által Soros-bérencnek minősített dél-dunántúli civil szervezetek egyike sem segít migránsokat. Sérültek támogatásával és például bűnmegelőzéssel foglalkoznak.

Réka simán „lever”. Pedig a 26 éves, madárcsontú lány oxigénhiányos állapotban született, végtagjait nehezen mozgatja, beszéde is alig érthető. A paralimpiákon népszerű sportban, a bocciaban azonban ő a jobb. Ebben a játékban az a feladat, hogy egy fehér bőrlabdához a saját hat labdánkat – gurítással vagy dobással – minél közelebb juttassuk. Réka labdáiból három is közelebb van az enyéimnél, így övé a menet.

Lacival már ki se állok. Ő úgy körbeveszi a labdáival a fehér célt, hogy a magamfajta, bocciaban képzetlen ellenfélnek esélye sincs. Amúgy Laci is oxigénhiányos állapotban született, s a roppant vékony testalkatú férfi mozgása, gondolkodása ezt a hátrányt örökre megszenvedi. De bocciaban nagy ravasz. Amiképp Juli is, akinek még csecsemőkorában sérült meg a koponyája, de nem tudja hogyan. Anyja elhagyta, nagyanyja meg inkább nem mesélte el neki. A fején kitapintható lyukban Juli szervezete cisztát növesztett. Azóta tanulási nehézségei vannak és epilepsziás.

Réka, Laci és Juli Kaposváron él, s a Vadvirág Alapítvány játékgyártó üzemében dolgozik napi négy órában – tudom meg az alapítvány vezetőjétől, Völgyi Ritától. Az 1995-ben alapított kaposvári civil szervezet döntően egészséges fiataloknak szervez úszótanfolyamot, és tanulási képességfejlesztő képzést, a múlt év vége óta pedig a hozzájuk kötődő mozgássérült fiataloknak boccia edzéseket tartanak. Réka azt mondja, hogy a játék javítja a koncentráló képességét, és remek szórakozás. Laci mindezt egyetértő bólogatással hallgatja egy tornazsámolyon ülve. Juli épp arról kezd beszélni, hogy a boccia sok örömöt ad, mert együtt van a barátaival, és mert győzni nagyon jó, amikor Laci merev testtel ledől a harminc centis zsámolyról. Epilepsziás rohama van: mélybarna szeméből eltűnik a fény, ájultan fekszik a padlón. Társai élesztgetik, száját próbálják kinyitni, nézik, hogy nem nyelte-e le a nyelvét, simogatják, szólongatják. Laci egy perc alatt visszanyeri eszméletét, azonnal tudja, hogy rohama volt, megadóan tűri, hogy felültessék, pátyolgassák.

A Vadvirág egyike azoknak a szervezeteknek, amelyekről a kormány – közvetetten – azt hirdeti, hogy Sorosnak dolgozik, tehát meg kell állítani. Mint arról írtunk, a milliárdos által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány idén 100 millió forinttal támogatja a helyi problémákkal foglalkozó, dél-dunántúli civil egyesületeket. Soros szervezete a pécsi Emberség Erejével Alapítványra (EEA) bízta a pénz elosztását. Miután ez tavaly novemberben kiderült, a baranyai megyeszékhely fideszes irányítói – vélhetően pártvezetésük elvárására-parancsára – az EEA-t nem kívánatos formációnak minősítették a városban. Erről a pécsi közgyűlés decemberben el is fogadott egy ajánlást, mondván, a Soros támogatta régióbeli szervezetek a migránsok betelepítésében érdekeltek. A képviselő-testület bizonyíték nélkül született állásfoglalását az egyetemi város értelmiségének túlnyomó többsége szégyenként éli meg, mert rombolja Pécs évszázados jóhírét a kulturált világban.

A városházi állásfoglalás hatására a cég, amelyik irodát adott volna bérbe az EEA-nak, visszalépett, így az alapítvány új helyet keresett. Az EEA pályázatát mindezek ellenére nagy érdeklődés fogadta, 111 civil szervezet jelentkezett, s hatvanan nyertek el – 500 ezer és 3 millió forint közötti – támogatást. A jelentkezők között egy se volt, amelyik akár csak érintőlegesen is foglalkozott volna a menekültek ellátásával.

A nyertesek közt találunk olyan civil szervezetet, amelyik kispályás labdarúgó bajnokságot rendez egy hátrányos helyzetű faluban, vagy olyat, ami autista gyerekeket nevelő családoknak nyújt segítséget. Egy somogyi egyesület a kulturált motorozást népszerűsíti, egy baranyai csapat meg a kecsketartásba avatja be a fiatalokat. A Mediátor Egyesület interaktív nyomdamúzeumot hoz létre Pécs belvárosában, a komlói T 20 Darts Club pedig azért csalja magához a város ifjait, hogy szabadidejüket inkább ezzel az egyre divatosabb sporttal töltsék, mint a rosszra ösztönző semmittevéssel, játék közben pedig drogmegelőzési szakemberek magyarázzák, miért kerüljék a tudatmódosító szereket. Akad a győztesek között történelemmel foglalkozó egyesület, cserkészcsapat, énekkar és filmklub is.

A Vadvirág sem foglalkozott soha menekültekkel, de az alapítvány létrehozói olyan társadalomról álmodtak, ahol a segítségnyújtás alapvető érték. Hogy ezt a szemléletet Juli is magába szívta, azt Laci ápolásakor megtapasztalom. Bevetted a gyógyszeredet? – kérdezi a testes a lány, miközben őszinte aggódással a zsámolyon gubbasztó Laci fölé hajol. Igen, bevettem – mondja halkan Laci, majd beleegyezik, hogy a lány hazakísérje.

A Vadvirág főként a boccia eszközeinek beszerzésére és a játék gyakorlására nyert el 1,8 millió forintnyi támogatást.

Akcióban a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület

Akcióban a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület

A szekszárdi Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület meg arra kapott 3 milliót, hogy tagjai megvédjék portájukat. A tolnai megyeszékhelyet övező lankákon hatezer kertben terem szőlő és más gyümölcs. Az ezredfordulót követően évente száz-kétszáz esetben törtek be az itt álló présházakba, tavaly viszont húsz alatt maradt az ilyen bűncselekmények száma, s várhatóan idén se lesz ez másképp. Mindebben nagy szerepe van a 2009-ben alapított, 670 tagot számláló egyesületnek. Balogh László, az egyesület egyik tanyabizalmija a szervezet terepjárójával elvisz járőrözni, többször is festői panoráma tárul elénk. A tanyabizalmi azonban nem a kilátásért szokott megállni, hanem mert összefut valakivel. Az ismerősöktől megkérdi, láttak-e gyanús mozgást, vagy ha céltalanul mozgó autó tűnik fel, felírja annak rendszámát. Ha utóbb kiderül, hogy aznap lopás történt, akkor a rendőrség ellenőrzi az autó tulajdonosát. Az őrjárat közben leparkolunk a Palánki-hegyen az egyik gazdánál, Szunyogh Istvánnál.

– Ha kutakodó, fürkésző ember jön, már akasztom is le a fokosomat – mondja a 63 esztendős férfi, s hogy elszántságát bizonyítsa, a bejárat fölé akasztott négy fokosából egyet keményen megmarkol.

Szomszédja, a 66 éves Bordán Lajos a szolidabb módszerek híve: udvariasan megkérdezem az idegent, honnan jött, kihez megy? Ha nem tudja megmondani vagy olyan embert emleget, akinek biztosan nincs itt présháza, akkor telefonon szólok a szomszédoknak, meg a tanyabizalminak, hogy figyeljenek! A gazdák ébersége és összefogásának híre elijeszti a betörőket. A Szőlő-Szem tagjainak fogalmuk sincs arról, hogy bekerültek a kormány ellenségeinek Soros által támogatott „bandájába”. Ők csak kapálnak, permeteznek, szüretelnek, kvaterkáznak, családi összejöveteleket tartanak, s ha idegen jön, ráköszönnek.

A tíz éve működő Nevetnikék Alapítvány negyven aktivistája a pécsi gyermekklinika betegeinek gyógyulását segíti, de a három és fél éves Veronikával nincs könnyű dolguk. A szöszke kislány három hete magára rántotta otthon a tévéállványt. Veronika agyalapi törést szenvedett, és azóta nem nyerte vissza korábbi jókedvét. Az alapítvány két aktivistája, a pécsi egyetemen orvosnak tanuló Vanessza és a pszichológusnak készülő Zsófi hiába kérdeznek tőle bármit, a rácsos ágyában hanyatt fekvő Veronika zárkózottan hallgat. Vanessza felveti, hogy hajtogassanak papírrepülőt, de a kislány nem moccan. Vanessza nem csügged, egy piros papírlapot kendőként a fejére tesz, s azt kérdi: így kell repülőt hajtogatni? Veronika arcán megjelenik valami mosolyféle. Vanessza odaad egy papírt a lassan feltámaszkodó kicsi lánynak, hogy hajtogassanak együtt. Két perc múlva már el is száll az első repülő, s leereszkedik a szomszédos ágyban fekvő Andrásra. Az izomsorvadástól szenvedő, pelenkázott, 12 éves fiú önfeledten nevet, s most már kacag Veronika is, aki egy másik papírlapból csőformát görget, s odanyújtja anyukájának, hogy csokis palacsinta.

A Nevetnikék arra kapott 2,2 milliót, hogy felvegyen valakit, aki megszervezi az önkéntesek munkájának beosztását – tudom meg az alapítvány létrehozójától és kuratóriumának elnökétől, Kőműves Glóriától. A főképp egyetemistákból toborzott, s a dolgukat ingyen végző önkéntesek profi koordinálása megkönnyíti az alapítvány működését. A gyógypedagógus elnök elárulja, hogy a gyerekonkológián a legextatikusabb a játék. Ott alig szabnak határt a futkosásnak, a kiabálásnak és az örömnek. Azt, hogy a gyerekek közül ki miért hiányzik, ki ment haza, ki máshová, az önkéntesek sosem kérdezik. Nekik mindig meg kell őrizniük a jókedvüket.

Perre mentek
A 2006-ban létrehozott Emberség Erejével Alapítvány (EEA) eddig harminc iskolában tartott a demokratikus állampolgári nevelésről foglalkozásokat, Pécsett tanodát működtet, amihez félszáz diák kötődik. Mivel a megyeszékhely fideszes vezetői rossz hírét keltették az alapítványnak, a szervezet bírósághoz fordult. Ha az alapítvány a perben pénzt nyer, akkor azt jótékony célra ajánlja fel.Újra napirenden a tanév meghosszabbítása

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.06.12. 07:00
Fotó: Molnár Ádám
Két hetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban – értesült lapunk.

Jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet – értesült lapunk kormányközeli forrásból. Úgy tudjuk, erről már kormánydöntés is született, a bejelentéssel azonban várni akarnak az idei tanév lezárásáig. Forrásunk szerint a döntést semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. Értesüléseinket megerősíti, hogy az iskolák továbbra sem kapták meg a következő tanév rendjét, holott annak ilyenkorra már nyilvánosnak kellene lennie.

Tavaly júniusban Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár is úgy nyilatkozott: a kormány elképzelései között szerepel, hogy iskolai táborokkal hosszabbítsák meg a tanévet. A bevezetés dátumáról akkor még nem esett szó. Az intézkedés szükségességét szülői panaszokkal indokolták: Maruzsa az InfoRádióban beszélt arról, gyakran felmerül a probléma, hogy túl hosszú a nyári szünet, a szülők nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel.

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ám rövid tájékoztatásukban mindössze annyi olvasható: a táborozásokat valóban támogatja a kormány, de a tárca szerint az nem jár a tanév meghosszabbításával. Tavaly viszont Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: "csak technikai kérdés", hogy a plusz két hetes időszakra a tanév meghosszabbításaként tekintünk-e. Az Emmi sajtóosztálya szerint a 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik.

– Valóban sok szülőnek segíthet egy ilyen iskolai nyári foglalkozás, ám nem gondolom, hogy azt kötelezően mindenkire rá kellene erőltetni – mondta a Népszavának Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője. Szerinte célravezetőbb lenne, ha ezt választható lehetőségként biztosítanák a szülők számára. Rámutatott, ha így hosszabbítanák meg a tanévet, az a tanárok leterheltsége szempontjából is problémás. – Senki nem fog parancsszóra jó tábort szervezni. Ahhoz elhivatott szervezők kellenek, akik valóban szívvel-lélekkel csinálják, nem pedig azért, mert muszáj – fogalmazott.

– A szabadságolásokkal is gondok lehetnek – erről már Szűcs Tamás beszélt lapunknak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, a tanárok szabadságát szorgalmi időben nem lehet kiadni, s ha nyáron két héttel tovább kell táboroztatniuk a gyerekeket, lehetnek olyanok, akik nem tudják kivenni minden szabadságukat. Ráadásul, mivel az intézkedés csak az általános iskolás pedagógusokra vonatkozna, a munkaterhek egyenlő eloszlása miatt is probléma lehet. Arról nem is beszélve, hogy az érintett tanároknak a napi bérük mellett készenléti és ügyeleti díjat is fizetni kell – kérdés, hajlandó-e erre az iskolafenntartó.

Emmi: nincs kötelező tábor
"A tanév rendje változatlan, a tárca nem tervez változtatást a tanév hosszát illetően. A 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben. Ennek megfelelően a kormányzati támogatással működő nyári táboroztatási programok nem lehetnek kötelezőek, az ingyenes részvétel egy lehetőség a gyermekek és a családjuk részére. Az érintett pedagógusok juttatásban részesülnek, a részvétel számukra sem kötelező" - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében, mely szerint a cikkünkben leírtak nem igazak.
Arra a kérdésre azonban továbbra sem kaptunk egyértelmű választ, a hivatalos tanév lezárását követően terveznek-e állami iskolai táborokat szervezni az érintett diákoknak. Nem kaptunk választ arra sem, mi az oka annak, hogy a következő évi tanrend még mindig nem jelent meg. Újból kerestük a minisztériumot azzal kapcsolatban is, szerintük mennyire helytállóak az oktatási államtitkár és a helyettes államtitkár korábbi, a tanév meghosszabbításával kapcsolatos nyilatkozatai. Amint kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

Meghalt Lovas István

Elhunyt Lovas István újságíró, publicista – jelentette be a hírt a saját blogján kollégája, Bayer Zsolt. Azt írta: a 73 éves Lovas reggel nem küldte el a nemzetközi sajtószemléjét sem az Echo TV-nek, sem a Magyar Időknek, majd egész nap nem vette fel a telefont, és nem jelent meg közös műsoruk, a Sajtóklub felvételén sem. „Este aztán megtudtuk a felfoghatatlan hírt. Lovas Pista nincs többé” – írta Bayer.

Lovas István 1945-ben született Budapesten.
A Wikipédián szereplő életrajza szerint 1984 és 1990 között a Szabad Európa Rádió szerkesztője volt Münchenben, illetve tudósítója New Yorkban. 1990 júliusában tért haza és azóta elhunyt barátjával, Méhes Csabával létrehozta az "Alapítvány a Kommunizmus Áldozataiért" szervezetet. Több éven át az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda és más fordító irodák számára készített fordításokat 9 nyelvből. 1992-től a Pesti Hírlapban kezdett írni, majd számos más napi- és hetilapban publikált, beleértve a Napi Magyarországot, a Magyar Demokratát, a Magyar Fórumot és a Magyar Nemzetet. 1992-től 1994-ig Csúcs László, a Magyar Rádió elnöki posztját betöltő alelnökének tanácsadója volt. 1997-től 2006-ig a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában olvasta fel jegyzeteit. 1998 és 2002 között Csermely Péternek, a Magyar Televízió hírigazgatójának tanácsadója, az MTV Akadémia ötletgazdája, egyik szervezője, illetve tanára volt. 1999-2002-ig a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt külföldi sajtóügyekben. 2000 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem médiaszakán volt vendégelőadó. 2001 júniusától a Magyar ATV Sajtóklub című műsorát vezette.  2004 és 2014 között a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója volt. A halálát megelőző időszakban a Magyar Hírlapban, a Magyar Időkben, a Magyar Demokratában publikált, állandó résztvevője volt az Echo TV Sajtóklub című műsorának és heti nemzetközi sajtószemlét ismertetett a KarcFM rádióban. (MTI)