Ügyhátralék

A napokban olvashattuk a Népszavában Heisler András elnök értékelését a Mazsihisz elmúlt évekbeli munkájáról. Kétségtelen tény, hogy a Mazsihisz sok tevékenysége elismerésre méltó, pláne annak fényében, hogy a kormánypártnak külön "zsidó szervezete" van. Azért engedtessék meg néhány kritikai észrevétel. Nyilván nem elsősorban a szervezeten múlott, hogy 2014-re nem készült el a józsefvárosi Sorsok Háza, de a felelősségük akkor sem elhanyagolható. Az egész társadalomra, a politikai elitre és a zsidóságra is szégyen, hogy ennek a szörnyű évnek (1944) a 70. évfordulójára nem sikerült tisztázni a vitás kérdéseket és tető alá hozni az emlékházat. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy a 75. évfordulóra - méltó tartalommal - megnyitható lesz. Szintén sok mindenki szégyene - köztük a Mazsihiszé is -, hogy a Rumbach Sebestény utcai zsinagóga mintegy 30 évvel a részleges felújítás után még nem készült el. A legnagyobb szégyen - szintén sokaknak része van ebben -, hogy annak a Prohászka Ottokárnak lehet kultusza Magyarországon (alapítvány, gimnázium, etc.) akinek a szellemi tevékenysége nagyban hozzájárult a vészkorszak előkészítéséhez. Auschwitzban mártírhalált halt nagyanyám (Bőhm Teréz, Mezőtúr) és sok százezer mártírtársa nevében ez a tény mélységesen felháborít. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül.

2018.06.12 08:30

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38