Veszélyben Nagy Imre szobra

Publikálás dátuma
2018.06.12 07:09
TILTAKOZÁS Összellenzéki fellépést sürget a DK FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Jobbikot is beleértve az összes ellenzéki pártot tiltakozásra kéri a Demokratikus Koalíció – nyilatkozta lapunknak Rónai Sándor, a DK szóvivője. A DK szeretné megakadályozni, hogy Nagy Imre szobrát eltávolítsák a Vértanúk teréről.

Azt, hogy a kormány elvitetné a szobrot a Parlament mellől, a DK-sok abból a feljegyzésből gondolják, amit Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója írt a költségvetési bizottságnak. A feljegyzés szerint a hivatal – egyebek mellett – arra tekintettel állította össze költségvetését, hogy „rendelkezésre álljon az Országgyűlés hivatali szervezete elhelyezésére szolgáló, Szabad György Irodaház felépítéséhez, és a Vértanúk tere gyalogos-prioritású átalakításának 1. üteméhez szükséges forrás”.

A DK-sokban a „gyalogos-prioritású” kifejezés keltett gyanút. Különösképpen azért, mert Kövér László házelnök 2012-ben már előhozakodott azzal, hogy a Kossuth tér rekonstrukciójába (amelynek célja az 1944 előtti „képzőművészeti arculat” visszaállítása volt) nem fér bele a Nagy Imre-szobor. A miniszterelnöki emlékmű végül maradt a helyén, de a „forradalom lángját” elszállították a Kossuth térről.

Rónai Sándor elmondta, hogy a budapesti Nagy Imre Társaság is próbált tájékoztatást kérni a kormánytól, de eddig nem kapott érdemi információt. A szóvivő hozzátette: a DK petíciót indít, ennek honlapja a hét folyamán elkészül. Ekkor keresik meg levélben a többi ellenzéki pártot.

Kérdéseinket elküldtük a parlamenti sajtóirodának, ahol későbbre ígértek választ.

A Such György levelében említett Szabad György Irodaházzal múlt hónapban foglalkoztunk. Megírtuk, hogy a szabadon választott Országgyűlés első elnökéről elnevezett, a Kossuth téri volt MTESZ-székház helyén épülő új irodaház nem csak csúszással, hanem a tervezettnél drágábban készül el: a beruházás a korábban meghatározottnál bő 1,5 milliárd forinttal többe, 10 milliárd 670 millió forintba kerül majd. A kivitelező a kormányközeli üzletember, Garancsi István egyik cége, a Market Zrt. Az egykori MTESZ-székházat is ugyanez a cég bontotta le több mint 700 millió forintért.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző