Hárman akarnak MSZP-elnökök lenni

Publikálás dátuma
2018.06.11. 22:59

Hárman indulnak az MSZP elnöki posztjáért a vasárnapi tisztújító kongresszuson: Kunhalmi Ágnes volt fővárosi MSZP-elnök, Mesterházy Attila volt pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető – közölte az MTI-vel a párt jelölőbizottságának elnöke, Szabó Vilmos. Két további elnökjelölt-aspiráns visszalépett: Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő szombaton egy nem nyilvános pártfórumon, Bródy Gábor választmányi tag hétfő reggel jelezte szándékát.

A három jelölt sikeresen összegyűjtötte az induláshoz szükséges 1500 aláírást, illetve benyújtotta programját, és meghallgatta őket a jelölőbizottság is. Szabó Vilmos azt mondta: a testület azt javasolja, hogy egy elnökhelyettese és három alelnöke legyen a szocialista pártnak, az elnökség pedig a frakcióvezetővel együtt 15 tagú legyen. Az elnökhelyettesi posztra két jelölt pályázik Ujhelyi István EP-képviselő és Szakács László volt országgyűlési képviselő.

A választmányi elnöki posztra – az elnöki mellett – Kunhalmi Ágnes a jelölt, de Szabó Vilmos azt nem tudta megerősíteni, hogy ő lesz-e az egyetlen jelölt. A jelölőbizottság kedden folytatja munkáját, akkor fejezik be az alelnökjelöltek meghallgatását, illetve azt a több mint 60 jelöltet, aki a különböző párttisztségekre pályázik.

Az MSZP vasárnap tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöksége az áprilisi országgyűlési választás után lemondott, de ettől függetlenül is tisztújítást kellett volna tartani idén, mert legutóbb 2016-ban volt tisztújító kongresszus, és a párt vezetőinek megbízatása két évre szól. A kongresszus választja meg az elnökség tagjain kívül az MSZP választmányának elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, a központi pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait, valamint az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa elnökét és tagjait.

Szerző

Bocuse d'Or – Bizakodó a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.06.11. 22:12
AFP Fotó: Marco Bertorello
Bizakodva várja a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny idén Torinóban megrendezett európai döntőjének keddi eredményhirdetését az első, hétfői versenynap után – írja az MTI.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe. A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon versenyezhetett, munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.

Hamvas Zoltán az MTI-nek hétfő este elmondta, hogy idén a vegetáriánus ételek zsűrijében vett részt, és ennek alapján megállapította: „amit elterveztünk és begyakoroltunk, ami a versenytémánk volt, azt sikerült megvalósítani”. Hangsúlyozta, hogy a mezőny második fele majd a második napon versenyez, így csak kedd este derül ki, melyik csapatoknak sikerült a 2019-es lyoni világdöntőbe jutniuk.

A Bocuse d'Or európai mezőnyében öt ország csapata mindig erős teljesítményt nyújt, öt-nyolc nemzet alkotja általában a középmezőnyt, néhány kevésbé sikeres résztvevő előtt – emlékeztetett a szakember, hozzátéve: noha nem kóstolhatta mindegyik fogást, és korai lenne még jósolni, a hétfőn látottak alapján mégis arra számít, hogy Pohner Ádámnak sikerül a továbbjutás.

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, „meglepetés” alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz.

Hamvas Zoltán elmondása szerint voltak árulkodó jelek, hogy esetleg egy tésztaféle lesz a meglepetés alapanyag, mert már három napja kiderült, hogy lisztet nem lehet majd bevinni a versenyre. „Ekkor bennünk is felsejlett, hogy nem azért van-e így, mert lesz valamilyen tésztás dolog” – árulta el.

A magyar csapat vegetáriánus tányérján Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj” szerepelt, ebbe a töltelékbe került bele a spagetti. Mellette sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté került a tálra.

A hústálat bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel, valamint petrezselymes rizottó vadspárgával és rókagombával alkotta.

A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban, így már hétfőn igen jó volt a rendezvény hangulata, noha a hagyományosan a legnagyobb táborral rendelkező csapatok – Norvégia, Svédország és Dánia –, valamint a házigazda Olaszország csapatai csak kedden szállnak versenybe – számolt be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Szerző

Egy kvóta, amit szeretni fognak a magyarok

Publikálás dátuma
2018.06.11. 21:49
Képünk illusztráció

Kedd déltől pályázhatnak 18 éves magyar fiatalok egy olyan ingyen vonatjegyért, amellyel júliustól októberig felfedezhetik Európát. Idén körülbelül 300 magyar lánynak és fiúnak adatik meg a lehetőség, hogy egy új európai uniós támogatási formát igénybe véve akár több hétig is utazgasson az öreg kontinensen. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, és azt tervezik, hogy idén július 9. és szeptember 30. között kezdik meg az utazásukat. Maximum 5 fős csoportok is pályázhatnak, ebben az esetben a kijelölt csoportvezetőnek kell kitöltenie az online jelentkezési lapot.

A DiscoverEU nevű programban idén nagyjából 20 ezer európai fiatal vehet részt az EU tagállamaiból. Az egyes országok kvótáját a népesség száma alapján határozták meg. A 2018-as magyar kontingens akár nagyobb is lehet, ha más államok nem töltik ki a sajátjukat.

Jó hír, hogy a közösség 2020 utáni költségvetésében a jelenleg rendelkezésre álló összegnek a tízszeresét javasolja elkölteni a 18 évesek külföldi utazását ösztönző ingyenes vonatjegyre – vagy szükség esetén repülő- illetve hajójegyre – az Európai Bizottság.

A DiscoverEU programot az Európai Parlament kezdeményezte, létrehozásában aktív szerepet játszott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.