Medve

Elfogták és altatólövedékkel elkábították a vadászok azt a medvét, amely néhány napja illegálisan átlépte a szlovák-magyar határt. A 200 kilós nőstény medve 300 kilométert barangolt Nógrád megyében, egyes helyeken a falvakban is megjelent félelmet, pánikot keltve a lakosságban, a magyar emberekben. A jószágot a szegedi vadasparkba szállították. Sorsáról később döntenek. Azt álmodtam, hogy a Fidesz az eset kapcsán közleményt adott ki a következő szöveggel: "A magyar hatóságok példamutató gyorsasággal jártak el a hazánkban jogellenesen tartózkodó medvével szemben, mert a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy milyen állatokkal éljenek együtt."

Témák
medve
2018.06.13 08:31

Kilőtték a gyermekvédelmi központ hűtőjét kirámoló medvét

Publikálás dátuma
2018.08.16 14:21

Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat augusztus elsején, éjjel két órakor keresett élelmet a tusnádfürdői intézményben.
Csütörtökre virradóan a Szent Anna vadásztársulatnak sikerült ártalmatlanítani azt a medvét, amely a hónap elején kirámolta a hűtőszekrényt a Szent László Gyermekvédelmi Központban – írja a szekelyhon.ro a Hargita megyei önkormányzat közlése alapján. A portál felidézi: augusztus elsején keresett élelmet a medve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, hogy éjjel két órakor ment be az állat az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él.

Hat medve kiemelését hagyták jóvá

Múlt héten a román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését illetve kilövését) hagyta jóvá. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte: eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy két embert medve sebesített meg Tusnádfürdőn. A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás korábban tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját. A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi korábban közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn.
2018.08.16 14:21
Frissítve: 2018.08.16 14:21

Hat medve kiemelését hagyták jóvá Tusnádfürdőn

Publikálás dátuma
2018.08.08 15:03

Fotó: MTI/ Veres Nándor
A bocsos anyamedvéknek az áthelyezését engedélyezheti a minisztérium. A csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít.
A román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését illetve kilövését) hagyta jóvá szerdán – közölte az MTI tudósítása szerint a Hargita megyei önkormányzat. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte: eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy vasárnap két embert sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás korábban tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját. A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi hétfőn közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn.

Cselekvési terv

A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta, hogy a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Négy ilyen kérésből hármat hagyott jóvá a tárca – tette hozzá. Gratiela Gavrilescu megjegyezte: ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja az állatok kiemelését. Azonban megjegyezte, hogy az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt. Nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése – közölte.      Kitért arra is, hogy Romániában körülbelül 7000 medvét tartanak számon, de feltételezik, hogy a nagyragadozók száma ennél sokkal nagyobb. A tárca jóváhagyta a medvékre és farkasokra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek a végrehajtását készítik elő. Gratiela Gavrilescu szerint egy egész sor medvékkel kapcsolatos intézkedésre kértek EU-s támogatást, és hamarosan közbeszerzési eljárást indítanak a medvék megszámolására, azonosítóval való ellátására, medvemegőrzők építésére, valamint a turisták biztonságát szavatoló tájékoztatásra. Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve a székelyföldi Tusnádfürdőn. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.
2018.08.08 15:03
Frissítve: 2018.08.08 15:03