Előfizetés

Véres leszámolások Nicaraguában

Publikálás dátuma
2018.06.13. 10:33
Egy Ortega elleni korábbi tüntetés után diákokat tartóztattak le, majd végeztek ki, írja az AFP. A kép egy értük rendezett szoli

A közép-amerikai Nicaraguában több személy vesztette életét a kormányellenes tüntetések során. Mint az El Nuevo Diario című lap beszámolt róla, a fővárostól, Managuától 140 kilométerre található Jinotega városában egy 21 éves fiatalembert lőttek le. Később két további holttestre bukkantak. Két háborús veteránról van szó. Az ország északkeleti részén ugyanakkor egy gazdát lőttek agyon.

Az országban egyre áldatlanabb állapotok alakulnak ki. A vitatott elnök, Daniel Ortega támogatói, illetve a rendőrség kedden több utcai blokádot támadtak meg. Több tucatnyi személyt tartóztattak le – közölte egy helyi emberjogi szervezet igazgatója, Alvaro Leiva.

A tüntetések a diktatórikus eszközökkel kormányzó Ortega és felesége, Rosario Murillo alelnök ellen irányulnak. A megmozdulások már legalább két hónapja tartanak. Eredetileg a tervezett szociális reform ellen tüntettek, ezt azonban Ortega később visszavonta. A megmozdulásokban eddig száznál is többen haltak meg.

Esély az új kormányra

Publikálás dátuma
2018.06.13. 10:24
Muktada al-Szadr és Hadi al-Amiri közös sajtótájékoztatója. Fotó: Shia Cleric Muqtada al-Sadr Pres / ANADOLU AGENCY

Irakban egy első kísérletet tesznek a kormány megalakítására. Hetekig tartó tárgyalások után a befolyásos síita prédikátor, Muktada al-Szadr, valamint a legfontosabb síita milícia vezetője, Hadi al-Amiri bejelentették, szövetségre lépnek egymással. A két politikai erő első, illetve második helyen végzett a májusi parlamenti választás során.

Bár két síita csoportosulásról van szó, számos kérdésben nem értenek egyet egymással. A nacionalista Sadr Irán bírálójának számít, miközben Amiri a perzsa állam legfontosabb szövetségese Irakban.

A két politikus bejelentette, nyitottak arra, hogy más pártokat is bevegyenek koalíciójukba. Közéjük tartozik a Nyugat által támogatott hivatalban lévő miniszterelnök, Haider al-Abadi és pártja is, amely harmadik helyen végzett a voksoláson. Elvben az sem zárható ki: ha csatlakozik a szövetséghez, al-Abadi kormányfő marad.

Itália marad az euróövezetben

Publikálás dátuma
2018.06.13. 10:16
Paolo Savona. Fotó: Silvia Lore / NurPhoto

Paolo Savona olasz Európa-ügyi miniszter a jelek szerint már egyáltalán nem akar kilépni az euróövezetből. A 81 éves egykori professzor nélkülözhetetlennek nevezte a közös európai valutát, s azt közölte, az euróövezetet reformokkal kellene még tökéletesebbé tenni. Savona korábban történelmi hibának nevezte a közös valuta létrejöttét.

Savona személye miatt kellett először visszaadnia a kormányalakítási megbízást Giuseppe Contének. Sergio Mattarella azért nem volt hajlandó kinevezni Savonát pénzügyminiszternek, mert közismertek voltak euróellenes nézetei. Ezért kompromisszumos megoldásként az Európa-ügyi tárca élére nevezték ki.

Az Európai Központtal (EKB) kapcsolatban Savona kifejtette, változtatni kell működésén, hogy az euró még erősebbé váljon. Szerinte az EKB-nak nagyobb beleszólást kell adni az egyes országok devizapolitikájába. Egyben azt állította, sosem akarta kiléptetni Itáliát az euróövezetből és nincsenek is erre vonatkozó titkos tervek. Egyúttal dicsérte Németországot, amelyet „nagyszerű országnak" nevezett. Közben bejelentették, hogy Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német pénzügyminiszterrel tárgyal.