Célegyenesben a maffiaper

Publikálás dátuma
2018.06.13 10:43
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg kedden a Legfelsőbb Bíróság pozsonyi székházában a fellebbviteli eljárás hat szlovákiai maffiagyilkosság ügyében – írta az Új Szó. Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság taláros testületének elnöke az eljárás kapcsán több bűnvádi feljelentést is tett.

A fővádlottak egyikét, a Kýbel néven ismert Róbert L.-t fegyveres őrök kísérték a bíróságra. Ebben az ügyben szerepel vádlottként Jozef Roháč is, aki viszont nem vett részt a tárgyaláson. Dušan Daňový, Roháč védőügyvédje csak telefonos kapcsolatban van vele. Roháčot Magyarországon már jogerősen elítélték, és a vádlott – az ügyvéd elmondása szerint – nem mutatott érdeklődést a tárgyalás iránt. A legfelsőbb instancia tegnap úgy döntött, hogy Roháč ügyét különálló eljárásban fogják tárgyalni. A tárgyaláson Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter is jelen volt a sértettek képviseletében.

A Harabin vezette taláros testület korábban kétszer törölte a hat maffiagyilkosság ügyében született ítéletet, amelyet a Specializált Büntetőbíróság hozott meg. Az ügyet végül elvette a bíróságtól és a Besztercebányai Kerületi Bíróságnak ítélte oda. Az ügyész később javaslatot tett arra, hogy az ügyet utalják vissza a Specializált Büntetőbíróságnak, aminek a Legfelsőbb Bíróság egy másik testülete eleget tett. Harabin szerint ez törvényellenes volt. Szerinte ugyanis az ügyésznek nem volt joga ezt kérvényeznie, a kerületi bíróságnak pedig nem lett volna szabad beleegyeznie az ügy visszautalásába. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Daniela Švecová ráadásul Harabin szerint törvényellenesen megváltoztatta annak a taláros testületnek az összetételét, amelynek Harabin korábban az elnöke volt. Az egyetlen testület, amely jogerős döntést hozhat az ügyben, legalábbis Harabin szerint, csak az eredeti bírói tanács, amelynek ő volt az elnöke. Ezért tett bűnvádi feljelentést Švecová, a speciális ügyészség ügyésze és a Specializált Büntetőbíróság ellen.

Szerző
2018.06.13 10:43

Távozik az ENSZ repülőbalhéba keveredett környezetvédelmi vezetője

Publikálás dátuma
2018.11.21 07:52
Erik Solheim
Fotó: AFP/ MONEY SHARMA
Solheim utazásai csaknem félmillió dolláros költséggel jártak.
Erik Solheim, az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője bejelentette, hogy távozik posztjáról, miután kiderült, hogy a szükségesnél jóval több alkalommal repült – írja a BBC. Az utak a Guardian által megszerzett dokumentumok szerint 488 518 dolláros költséggel jártak 668 nap alatt. A problémát az ENSZ belső vizsgálata tárta fel, az erről készült jelentések nem nyilvánosak. Solheim kedden jelentette be lemondását.
2018.11.21 07:52
Frissítve: 2018.11.21 07:52

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51