A magyar cukrászok szerint az nem is fagylalt, amit az albán fagyisok kínálnak. Az elégedetlenség oka, hogy a komolyabb magyar cukrászdák közelében felbukkanó boltokban jóval olcsóbban kétszer akkora gombócokat is kínálnak az albán vállalkozók - írja a Bors.
A normál fagylalt tejből, cukorból, tojássárgájából, tejszínből és 30, de inkább 50 százaléknyi gyümölcsből áll, ezzel szemben az albán hűsítők főleg vizet, cukrot, aromákat és ételfestéket tartalmaznak - mondta a lapnak a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke. Horváth Ferenc hozzátette, a rengeteg adalékanyag miatt lehet, hogy az sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb.
Illusztráció: pexels.com
A Facebookon olyan hírek is terjednek, amelyek szerint ezek a stabilizátorok, emulgeátorok, festékek, aromák, savók akár életveszélyesek is lehetnek, ezt azonban a Nébih Vendéglátás és Étkezés Felügyeleti Osztályának vezetője a lapban cáfolta. Zoltai Anna elmondta, nem károsak ugyan az egészségre, de a minőséget rontják. A fagyi méretét úgynevezett jégpasztával érik el.
Az egyik belvárosi cukrászda tulajdonosa vasárnap a közösségi oldalán egy videóban mutatta meg az "óriásgombócos' fagyik titkának, az olcsó adalékanyag, az E-471 zsírsav működését.