Kitört a fagyiháború

Publikálás dátuma
2018.06.13 11:47
Illusztráció: pexels.com
Fellázadtak a magyar cukrászok, mert szerintük az albán vállalkozók olcsón árulnak kétszer akkora gombócokat, amit azért tudnak megtenni, mert a valódi gyümölcsöt adalékanyagokkal helyettesítik.

A magyar cukrászok szerint az nem is fagylalt, amit az albán fagyisok kínálnak. Az elégedetlenség oka, hogy a komolyabb magyar cukrászdák közelében felbukkanó boltokban jóval olcsóbban kétszer akkora gombócokat is kínálnak az albán vállalkozók - írja a Bors.

A normál fagylalt tejből, cukorból, tojássárgájából, tejszínből és 30, de inkább 50 százaléknyi gyümölcsből áll, ezzel szemben az albán hűsítők főleg vizet, cukrot, aromákat és ételfestéket tartalmaznak - mondta a lapnak a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke. Horváth Ferenc hozzátette, a rengeteg adalékanyag miatt lehet, hogy az sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A Facebookon olyan hírek is terjednek, amelyek szerint ezek a stabilizátorok, emulgeátorok, festékek, aromák, savók akár életveszélyesek is lehetnek, ezt azonban a Nébih Vendéglátás és Étkezés Felügyeleti Osztályának vezetője a lapban cáfolta. Zoltai Anna elmondta, nem károsak ugyan az egészségre, de a minőséget rontják. A fagyi méretét úgynevezett jégpasztával érik el.

Az egyik belvárosi cukrászda tulajdonosa vasárnap a közösségi oldalán egy videóban mutatta meg az "óriásgombócos' fagyik titkának, az olcsó adalékanyag, az E-471 zsírsav működését.

Szerző

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.