Vége a várakozásnak - Indul a foci vb (menetrend!)

Publikálás dátuma
2018.06.14. 07:54
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace
Az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel ma útjára indul a labda a labdarúgó-világbajnokságon, melynek legértékesebb csapata Franciaország.

A csapatok 23-as játékoskeretének összértéke alapján Franciaország a legdrágább, aki mindenkit le szeretne igazolni az Európa-bajnoki ezüstérmes együttesből, annak 1,08 milliárd eurót kellene letenni az asztalra. Alig valamivel olcsóbb a spanyol csapat 1,03 milliárd euróval. A harmadik helyet foglalja el Brazília (981 millió euró), negyedik a címvédő német válogatott (883 millió euró). A futballszurkolók többsége ezeket a csapatokat tartja esélyesnek a vb megnyerésére is. Az ötödik helyezett angolokat (874 millió euró) is minden nagy torna előtt a favoritok közé sorolják, de az első néggyel ellentétben az angolok 1966 (a hazai rendezésű világbajnokság) óta nem nyertek nagy tornát, az esetek többségében az egyenes kieséses szakaszban egy tizenegyespárbaj jelentette számukra a végállomást.

A transfermarkt.de rangsora Belgiummal (754 millió euró) folytatódik, az ország nemzeti csapata még sosem nyert nagy tornát, legnagyobb sikere 1980-ban az Európa-bajnoki ezüstérem megszerzése volt. A mostani együttest tartják minden idők legerősebb válogatottjának, nem lehet kizárni, hogy éppen most jön ki a lépés a belgáknak.

Argentína (696 millió euró) a következő, a dél-amerikaiaknál nagy kérdés, hogyan teljesít Lionel Messi. A klubjában szárnyaló klasszis a négy évvel ezelőtti, ezüstéremmel zárult tornán szerény teljesítményt nyújtott.

A mezőny csapatainak közel harmada az összértéket illetően nem éri el a 100 millió eurót sem, ami azt jelenti, hogy Neymar egyedül több mint kétszer annyit ér, mint ezeknek a válogatottaknak a futballistái összesen.

A tíz legolcsóbb csapat: Dél-Korea (85,03 millió euró), Izland (76,05 millió euró), Japán (73,4 millió euró), Tunézia (58,88 millió euró), Ausztrália (49,5 millió euró), Irán (47,65 millió euró), Costa Rica (40,98 millió euró), Peru (37,53 millió euró), Szaúd-Arábia (18,83 millió euró), Panama (8,43 millió euró).

A címvédő német válogatott vasárnap Mexikó ellen kezd az oroszországi tornán FOTÓ: AFP/THOMAS EISENHUTH

A címvédő német válogatott vasárnap Mexikó ellen kezd az oroszországi tornán FOTÓ: AFP/THOMAS EISENHUTH

Régi közhely a sportágban, hogy a pénz nem rúg gólt, és a korábbi tornák is bizonyították, mindig volt olyan csapat, amely szereplésével messze felülmúlta az előzetes várakozásokat, és belopta magát a drukkerek szívébe. Négy évvel ezelőtt Costa Rica menetelése nyűgözte le a drukkereket, a közép-amerikai csapat már a csoportkörben halmozta a szenzációkat, hiszen 3-1-re verte Uruguayt, majd 1-0-ra nyert Olaszország ellen, a záró mérkőzésen pedig gól nélküli döntetlent ért el Angliával szemben, és olyan négyesből lépett tovább az első helyen, amelyben előzetesen még pontszerzésre sem tartották képesnek. A futballmese a nyolcaddöntőben folytatódott, a görögöket tizenegyespárbajban múlta felül Costa Rica, amely a négy közé jutásért Hollandiával is eljutott a büntetőkig, itt azonban elbukott.

Kérdés, ezúttal ki ír hasonlóan emlékezetes, szívszorító sztorit a tornán? Esetleg a vb-újonc Izland. Az észak-európaiak két évvel ezelőtt történetük első Európa-bajnoki szereplésén megmutatták, hogy nincsenek megilletődve a számukra új környezetben sem. A franciaországi tornán a magyar válogatottal együtt jutottak tovább az első két helyen a csoportból (a legjobb négy harmadik egyikeként a későbbi kontinensbajnok Portugália is folytathatta a nyolcaddöntőben), majd a nyolc közé jutásért Angliánál bizonyultak jobbnak 2-1-re. Történetük a házigazda franciáktól elszenvedett 5-2-es vereséggel ért véget a négy közé jutásért.

Hogy Oroszországban kinek sikerül tündérmesét írni, melyik esélyesnek tartott válogatott bukik el már a csoportkörben, melyik, egyelőre ismeretlen labdarúgó lopja be magát a szurkolók szívébe és lesz nagy kedvenc? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz, ami biztos, az ünnepélyes megnyitót követően – ahol fél órás koncertet ad Robbie Williams – a házigazda oroszok Szaúd-Arábia elleni találkozójával végre elkezdődik a vb!

Szerző