Hülyítés közpénzből

Kétórányi időt fecséreltem el a magyar labdarúgó-válogatott idei negyedik, utolsó felkészülési mérkőzésének megtekintésével. A legújabb, belga szövetségi kapitányunk által irányított csapatot ezúttal a nem túl acélos Ausztrália leckéztette meg – itthon. Georges Leekens eddigi mérlege: egy kínkeserves, szerencsés döntetlen, mellette három vereség. E legutóbbi hazai kudarc után a tréner mosolyogva, szó szerint az alábbiakat nyilatkozta: „Jól teljesítettünk. Szerintem a teljesítmény jó volt. Ha így teljesít a csapat, el tudom fogadni. (...) Nem az eredmény fontos, hanem az, hogyan reagálunk. A srácok fáradtak voltak, ezért kellett ötször változtatni. Mi keményen dolgoztunk, s még keményebben kell szeptember felé. A játékosok most is megmutatták, képesek arra, hogy jól focizzanak. Voltak pozitívumok. Lépésről lépésre eljutunk oda, ahová akarunk. Építkezünk. Van egyfajta fejlődés, nagyobb stabilitás hátul, nem engedélyeztünk sok lehetőséget az ellenfélnek; ezek voltak a legfontosabbak; a szervezettség, a motiváció rendben volt, sokkal jobb, mint néhány hónappal ezelőtt. (...) A legfontosabb, amit ma láttam, hogy tudunk építkezni.” Nagyon kérem őket, építkezzenek! De ne közpénzből, és ne futballstadionokban! Ott jobbára futballozni szoktak – általában futballisták. Elég volt a hülyítésből!

2018.06.14 08:30

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38