Futballhuligánok útlevelét vonták be a brit hatóságok

Publikálás dátuma
2018.06.13 20:25
Képünk illusztráció AFP / CHRIS J RATCLIFFE
Fotó: /
Több mint ezer angol futballhuligán útlevelét vonta be a brit kormány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csütörtöki rajtja előtt – írja az MTI

A brit belügyminisztérium szerdán közölte, hogy a hatóságok 1312 olyan angol állampolgárnak küldtek felszólítást útlevele beszolgáltatására, akinek már volt dolga a rendőrséggel korábbi rendbontásai miatt. A tárca tájékoztatása szerint a felszólításnak szerdáig 1254-en eleget is tettek, 58 érintett viszont eddig nem reagált, így az ő okmányaikat a rendőrség fogja begyűjteni.

Az elkobzott útleveleket a hatóságok csak a július 15-i vb-döntő után adják vissza.

A Scotland Yard emellett a világbajnokság idejére külön egységeket telepít a nagyobb brit repülőterekre és a kikötőkbe annak megakadályozására, hogy a tilalmi listán szereplők valahogy mégis eljussanak Oroszországba.

Nick Hurd, a brit belügyminisztérium rendőrségi ügyekért felelős államtitkára kommentárjában hangsúlyozta: a vb a labdarúgás ünnepe, ahol nincs helye erőszaknak vagy rendbontásnak. Hurd szerint a brit hatóságok által foganatosított tilalmi rendszer teljesen egyedülálló, és alkalmazása azt jelenti, hogy akiknek célja a rendbontás lenne Oroszországban, „utazás helyett otthon maradnak”.

Az útlevelek időleges bevonásának módszerét már korábban is alkalmazták a brit hatóságok nagy nemzetközi labdarúgótornák alkalmával. A rendőrség a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság előtt 1406, a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt pedig 1456 ismert bajkeverő útlevelének beszolgáltatását rendelte el.

Szerző
2018.06.13 20:25

Nem adja fel - Usain Bolt Ausztráliában lehet futballista

Publikálás dátuma
2018.08.11 13:00
31 évesen kezdene új karriert
Fotó: AFP/ STEPHANE ALLAMAN
Nem mond le vágyáról, a profi labdarúgó-karrierről a világ leggyorsabb embere, aki talán „a Világ másik végén” kap esélyt nagy célja elérésére.
Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok sprinterként, az atlétika ünnepelt sztárjaként vonult vissza tavaly nyáron. A 31 éves jamaikai azonban a sportolásról nem mondott le, elhatározta, hogy profi labdarúgóként folytatja pályafutását.
Bolt március végén egy hétig Dortmundban edzett, abban bízott, hogy teljesítményével meggyőzi a német együttes vezetőit, és talán lehetőséget kap az első csapatnál is. A nagy álom számára azonban kedvenc klubja, a Manchester United lenne. A német klubnál több zárt kapus tréningen és egy nyilvános gyakorláson vett részt, utóbbin – több mint száz újságíró előtt – az egymás közötti játék során szép gólt is fejelt.
Fizikailag nagyon jó állapotban van, a gyorsasága is megfelelő – mondta Boltról nagy derültséget keltve Peter Stöger, a Borussia akkori vezetőedzője.
„Ügyes srác, jól kezeli a labdát, a passzai is egész jók, de ahhoz, hogy profi futballista legyen több hónap edzésre és komoly egyéni képzésre van szüksége. Egy labdarúgó-mérkőzés egészen más jellegű terhelést jelent, mint a futás, erre fel kell készíteni a szervezetét. Bolt az edzéseken egyszer sem ütközött, cselezni és szerelni sem tud igazán, amíg ezeket a dolgokat nem tanulja meg, nem tudom elképzelni őt komoly csapatnál, hiába rendelkezik fantasztikus fizikai adottságokkal.”
A korábbi sprinter twitter-oldalán többször is félreérthető bejegyzéseket jelentetett meg: idén tavasszal azt írta ki, hogy „leszerződtem egy komoly csapathoz, találjátok ki, melyikhez!” Pár nap múlva kiderült, aláírt egy megállapodást arról, hogy júniusban jótékonysági mérkőzésen a sztárok együttesében lép pályára a Manchester United vegyes csapata ellen az Old Traffordon. A találkozó után a szigetországi sajtó nagyon pozitívan írt Bolt teljesítményéről, de szerződést egyetlen klub sem kínált neki.
Bolt Dél-Afrikába ment, ahol ismét csak edzéslehetőségeket kapott. Profi szerződést azért nem kínáltak neki, ami Dortmundban is a kifogás volt vele szemben: alapdolgokat nem tudott mérkőzés közben megfelelő szinten végrehajtani.
A világklasszis sportoló nem adta fel, július közepe óta Ausztráliában tréningezik: kedden videó üzenetben jelentette be, hogy szerződést írt alá a Central Coast Mariners csapatához. Az ausztrál szövetség pár órával később közleményt adott ki, eszerint Bolt megállapodott a klubbal, hogy határozatlan ideig ott edzhet. Hogy tétmeccsen is pályára léphet-e az együttesben, azt egyelőre nem tudni.
2018.08.11 13:00
Frissítve: 2018.08.11 13:07

Brüsszel bekeményít, hogy ne lehessen pénzért útlevelet venni

Publikálás dátuma
2018.08.07 13:24

Fotó: Shutterstock/
Fellépnének azokkal az országokkal szemben, melyek könnyedén biztosítanak letelepedést vagy állampolgárságot.
Az Európai Unió a tervek szerint nyomást gyakorolna azokra a tagországokra, melyek uniós útlevelet adnak az EU-n kívülről érkező befektetőknek. A cél, hogy az átvilágítási folyamatok szelektívebbé váljanak – írja a Politico. A lap kiemeli, hogy több országban – például Cipruson és Máltán – nagyobb befektetésekért cserébe állampolgárságot, vagyis uniós útlevelet lehet kapni. Viszont ezen túl is, az uniós országok több mint felében van lehetőség arra, hogy tartózkodási engedélyt vegyenek nem uniós állampolgárok. Már több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy mindez komoly kockázatokat jelent, hiszen aki egyszer letelepedett, már szabadon utazhat a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba. Az Európai Bizottság most „mély aggodalmának” adott hangot, és arra szólítja fel az érintett országokat, hogy fogadják el az EU pénzmosás elleni új irányelveit – erről Vera Jourová uniós igazságügyi biztos beszélt a Die Welt című német napilapnak.
„Néhány tagállamnak többet kell tennie annak biztosítása érdekében, hogy bűnözők ne kaphassanak állampolgárságot” – szögezte le.
– szögezte le.

A magyar kötvénybiznisz

Érdemes felidézni, hogy még májusban közösségi szabályokat követeltek az európai parlamenti képviselők a pénzért letelepedést és állampolgárságot kínáló, úgynevezett „arany-vízum” programok megrendszabályozására a képviselő-testület vitájában. Az ülésen ritkán tapasztalt egység volt a jobb- és baloldali, illetve az EU-párti és EU-ellenes képviselők között: mindnyájan egyhangúan elítélték a letelepedési jogot, illetve állampolgárságot felelőtlenül áruba bocsátó tagállami gyakorlatokat. Mint elhangzott, az uniós országoknak csaknem a felében bevezettek már valamiféle „arany-vízum” programot. Ezek közé tartozik a magyar letelepedési kötvénybiznisz is, amit többen felemlegettek. A hozzászólók főként azt kifogásolták, hogy a kétes hátterű kérelmezők a schengeni térség egészébe belépést biztosító állandó tartózkodási engedélyt kaphatnak. Mint megírtuk, a kötvényeket korábban az Országgyűlés gazdaság bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazták, amelyeknek busás haszna volt a programon, és amelyek kimutathatóan összefonódtak egyes kormányzati szereplőkkel.
2018.08.07 13:24
Frissítve: 2018.08.07 16:32