Keserédes évfordulóról beszélt Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2018.06.16. 15:40
Karácsony Gergely és Hiller István, miután virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál a Vértanúk terén MTI Fotó: Illyés Tibor
Egyaránt Nagy Imre szellemi örökösének nevezte pártját Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miután szombaton, kivégzésének hatvanadik évfordulóján, megkoszorúzták az egykori miniszterelnök szobrát Budapest belvárosában – írja az MTI.

Karácsony Gergely keserédes évfordulóról beszélt, mondván, az 1956 után eltiporni akart szellem 1989-ben feltámadt, mert „újra hittünk abban, hogy Magyarországon szabadság lesz, és újra köztársaságban élhetünk”.

Hozzátette: napjainkban „a zsarnokság újra és újra feléledő erőivel szemben újra meg kell védenünk a köztársaságot és a szabadságot”.

Szavai szerint a kormány arra készül, hogy Nagy Imrét kiretusálja a történelemkönyvekből, a Fidesz pedig elvitetné az országház tőszomszédságából a szobrát. Közölte, hogy „akkor tulajdonképpen Nagy Imre szellemét is el akarják távolítani”.

Mint mondta, éppen ő volt az egyetlen 20. századi politikus, akit minden magyar polgár a történelem jó oldalára sorol. Így ha a cél az volna, hogy a történelem egybeforrassza a magyarokat, akkor Nagy Imre az egyik alkalmas személy volna erre – fejtette ki.

Hiller István az eseményen arról beszélt: a mai hatalom törekvése ellenkezik 1989 szellemiségével, „itt arról van szó, hogy Nagy Imrét akarják arrébb tenni a magyar történelemből”.

Ha a politika hadat üzen a tudománynak, ideig-óráig uralkodhat rajta, de még soha, soha nem győzedelmeskedett felette – jelentette ki a szocialista párt politikus.

Szerző

Navracsics: A menekültek a közösség hasznos tagjai lehetnek

Publikálás dátuma
2018.06.16. 14:07
FOTÓ: Vajda József

„Úgy szeretném tudni, hogy nem az nyitja ki a döntéshozók zsebében a bicskát, ha integrálni akarjuk azokat, akik már itt vannak és jogszerűen vannak itt. Hanem az nyitja ki a zsebükben a bicskát, ha jogszerűtlenül jöhetnek be, akadálytalanul az Európai Unión belülre” – mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az uniós biztost azzal kapcsolatban kérdezték: mi a véleménye arról, hogy  az Európai Szolidaritási Testület több pénzt akar fordítani a migránsok intergrácójára.

Navracsics kijelentette: mind az Erasmus, mind az Európai Szolidaritási Testület azt tűzi ki célul, hogy a már jogszerűen itt lévő emberek be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Kiemelte, hogy amikor migrációról beszélünk, általában a jogellenes migrációról beszélünk, itt a magyar nyilvánosságban szinte csak erről folyik a vita. Eközben vannak olyanok, akik ténylegesen háborús övezetből jönnek, menedékjogot kapnak a jogszabályok alapján, de ettől még nem rendelkeznek iskolai háttérrel, nem beszélik a nyelvet, lehet, hogy családi trauma is érte őket.

„Tudjuk, hogy több tízezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú van valahol az Európai Unióban, Svédországban, Németországban, Ausztriában, akik közül nagyon sokan Szíriából jöttek. Ők nem gazdasági kivándorlók, ők gyerekek, akik háborús övezetből menekültek, az út során vagy meghaltak a szüleik, vagy valami történt velük. Például az ő oktatásukat, iskoláztatásukat biztosítani kell, hiszen fiatalok, jól szocializálhatók, adott esetben egy közösség hasznos tagjaivá tudnak válni” – fejtette ki.

Navracsics a műsorban arról is beszélt, hogy a büdzsé tervezetéről még csak most kezdődik a vita, de már korábban több tagállam vétóval fenyegetett. Hozzátette: néhány régi tagállam elveti az Európai Bizottság javaslatát az eddigi befizetések megemelését, amivel Brüsszel a brit kilépés, illetve a migrációs többletköltségeket pótolná. Az uniós biztos azt mondta, hogy ha a közösségi büdzsét nem sikerül 2019-ig elfogadni, akkor a migráció mellett a büdzsé keretszámai is az európai parlamenti választás kampánytémájává válhatnak, emellett veszélybe kerülhet a 2021-es források lehívása.

Szerző

Nógrádban alig maradt Jobbik

Dócs Dávid cserháthalápi polgármester szerint 15 Jobbik-szervezetből egy vagy kettő marad Nógrád megyében.

Dócs Dávid immár független polgármestere Cserháthalápnak: a Nógrád megyei Jobbik-elnök is kilépett a pártból. Közlése szerint – többek között – kilépett mindkét megyei alelnök is (tehát a teljes vezetés távozik a pártból), az egyik választókerület elnöke (országgyűlési képviselőjelölt), az egyik választókerület szervezője. A másiké sem vállalja tovább a munkát. Kilépett a megyei információs koordinátor, lemondott a pénzügyes is.

Dócs Dávid adatai szerint Nógrád megye 1. választókerületében a 6 szervezetből 2 feloszlott, 1 fontolja és 2 (a szurdokpüspöki és a salgótarjáni) teljesen inaktív, nem létezik, csak papíron, tehát a 6 szervezetből mára egyetlen maradt csak biztosan. A megye 2. választókerületében egy sem maradt: 9 szervezetből 7 feloszlott, 2 inaktív, a 48 fős tagságból 34 lemondott párttagságáról. Több egyéni tag is kilépett, miután – a cserháthalápi polgármestert idézve – a „Sneider-Gyöngyösi-féle vezetés a pártszakadáshoz vezette a Jobbikot”.

Csúcsra járatott marakodás

Nem csupán politikai viták zajlanak a Jobbik háza táján, a maradók és a távozók a párt létszámáról sem tudnak megegyezni. Szőcs Norbert, a párt egyik kilépett regionális igazgatója a tisztújító kongresszus részvételi adataiból arra a következtetésre jutott, hogy a Jobbiknak csak nem egészen 4 ezer tagja van - szemben azzal a 15 ezerrel, amit vezetői mondanak.

Szerző