Előfizetés

Ötös lottó – Íme a nyerőszámok

Publikálás dátuma
2018.06.16. 22:09
Illusztráció/Népszava
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:    

38 (harmincnyolc)
39 (harminckilenc)    
40 (negyven)
73 (hetvenhárom)
83 (nyolcvanhárom)
        
Joker: 916589
    
Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 5 389 970;
3 találatos szelvényekre egyenként 36 800;
2 találatos szelvényekre egyenként 2865 forintot fizetnek.

Orbán: Nem akarunk a németek pénzén élni

Publikálás dátuma
2018.06.16. 20:40
Orbán Viktor beszédet mond a Helmut Kohl halálának első évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd című konferencián. MTI Fotó
Erős Európát akarunk, ez pedig „erős nemzetállamokat követel” – erről beszélt a Budapesti Európa-beszéd címmel Helmut Kohl néhai német kancellár halálának első évfordulóján rendezett konferencián Orbán Viktor miniszterelnök.

Az MTI tudósítása szerint Orbán közölte, hogy az Európai Unió még gazdag, de már gyenge, a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat „nem szétosztani kell, haza kell őket vinni”. Az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezte, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel „elvesztettük az Egyesült Királyságot”, Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között.

Emellett közölte, hogy a migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség. Kiemelte: semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná, ha „belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod”. Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre – tette hozzá. Úgy folytatta: mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek.

A Hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban, és „nem akarunk a németek pénzén élni”. A portál szerint Orbán a migráció és Soros mellett Marxot nevezte ki új ellenségnek.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A miniszterelnök azt is mondta: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van. Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát – jelentette ki.

Orbán szerint Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. Hozzátette, hogy a segítséget exportálni kell és nem a gondokat kell importálni, és Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri.

Közölte, hogy egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk: azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne. Kifejtette, hogy példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk. 

Ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon, aztán jöjjön, aminek jönnie kell – zárta beszédét.

Meleg, de esős idővel búcsúzik a hét

Publikálás dátuma
2018.06.16. 19:04
Fotó: Shutterstock
Vasárnap a változó mennyiségű felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, a nyugati tájakon számíthatunk kevesebb felhőre. Elszórtan, főként a déli és a keleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Az elmúlt időszakban viszonylag sok csapadék esett, de a jövő héten szárazabbra fordul az idő.

Hétfőn a Dunántúlon többnyire napos idő várható, máshol viszont erősen felhős időszakok is lesznek, a Dunától keletre zápor, zivatar előfordulhat. Az északi szelet többfelé erős széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Kedden gomolyfelhős, napos időre van kilátás, de – főleg az Északi-középhegység térségében és a Duna vonalában – zápor, zivatar is előfordulhat. Az északi szél a Dunántúlon megerősödik, zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható.

Szerdán nagyrészt derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű.

Csütörtökön is derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, a változó irányú szél pedig mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű.

Pénteken változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, elszórtan zápor, zivatar előfordulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, zivatar környékén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.