Előfizetés

Handó nem lát veszélyt a kormány házi bíróságában

Publikálás dátuma
2018.06.17. 11:38
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Fotó: Népszava/Vajda József
A bírói függetlenséget semmi sem veszélyezteti Handó Tünde szerint: még az sem, ha egy kormány által kinevezett bírói kar dönt a kérdéses választási ügyekről, és az államtitkok minősítéséről.

Aki a bírói székbe kerül, biztosan a jogszabályok és a tények ismeretében, meggyőződése szerint fog dönteni – Handó Tünde ebben látja a közigazgatási bíróság függetlenségének garanciáját.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a közrádió vasárnapi műsorában állt ki a kormány által kreált bírósági intézményrendszer mellett, amiről egyelőre azt sem tudja, hogy pontosan hány bíróságot jelent pontosan, és hány szakemberre lesz szükség felállításához.

Handó szerint a kormány nem tesz mást, csak visszaállítja a hagyományokat, hiszen a közigazgatási bíráskodás – 1949-es eltörléséig – bevett gyakorlat volt Magyarországon, derül ki az MTI összefoglalójából.

Csakhogy a kimondottan a kormány, és ezáltal a kormánypárt alá rendelt új bírói szervezet egy sor kritikus döntési területet is elvehet Kúriától: hozzájuk kerülne az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvita, az adó- és építéshatósági ügyektől egészen a választási-, adatkérési-, vagy sajtóperekig – lényegében azok a területek, ahol egy független bírósági testület számon kérhette és korrigálásra kötelezhette volna a döntéshozókat.

Arra a felvetésre, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) néhány tagja is ellenzi az elképzelést, azt mondta: megdöbbenve olvasta, hogy magyar bírák „egy Brüsszel által finanszírozott testülethez” - a Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatához fordultak a közigazgatási felső bíróságok átalakításának terve miatt.

Sajnálatosnak tartom azt (...), hogy néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat" – fogalmazott az elnöknő. Magyarán, Handó Tünde szerint hazaárulást követ egy uniós ország néhány vezető bírója, ha egy szakmai kérdésben egy uniós szakmai testület véleményét kéri.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke már régóta csatározik az OBT- vel: a tanács álláspontja szerint Handó Tünde több alkalommal is törvényt sértett, amikor önkényesen döntött a bírói kinevezéseket megelőző pályázatokról, az OBH vezetője viszont a tanács működését látja törvényellenesnek, mivel annak több tagja lemondott, és a testület szerinte így már nem működőképes.

Ötös lottó – Íme a nyerőszámok

Publikálás dátuma
2018.06.16. 22:09
Illusztráció/Népszava
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:    

38 (harmincnyolc)
39 (harminckilenc)    
40 (negyven)
73 (hetvenhárom)
83 (nyolcvanhárom)
        
Joker: 916589
    
Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 5 389 970;
3 találatos szelvényekre egyenként 36 800;
2 találatos szelvényekre egyenként 2865 forintot fizetnek.

Orbán: Nem akarunk a németek pénzén élni

Publikálás dátuma
2018.06.16. 20:40
Orbán Viktor beszédet mond a Helmut Kohl halálának első évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd című konferencián. MTI Fotó
Erős Európát akarunk, ez pedig „erős nemzetállamokat követel” – erről beszélt a Budapesti Európa-beszéd címmel Helmut Kohl néhai német kancellár halálának első évfordulóján rendezett konferencián Orbán Viktor miniszterelnök.

Az MTI tudósítása szerint Orbán közölte, hogy az Európai Unió még gazdag, de már gyenge, a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat „nem szétosztani kell, haza kell őket vinni”. Az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezte, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel „elvesztettük az Egyesült Királyságot”, Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között.

Emellett közölte, hogy a migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség. Kiemelte: semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná, ha „belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod”. Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre – tette hozzá. Úgy folytatta: mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek.

A Hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban, és „nem akarunk a németek pénzén élni”. A portál szerint Orbán a migráció és Soros mellett Marxot nevezte ki új ellenségnek.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A miniszterelnök azt is mondta: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van. Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát – jelentette ki.

Orbán szerint Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. Hozzátette, hogy a segítséget exportálni kell és nem a gondokat kell importálni, és Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri.

Közölte, hogy egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk: azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne. Kifejtette, hogy példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk. 

Ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon, aztán jöjjön, aminek jönnie kell – zárta beszédét.