Bekeményített a pápa: az abortusz olyan, mint a náci népirtás

Publikálás dátuma
2018.06.17 19:36
Ferenc pápa híveihez szól a vatikáni Apostoli Palota ablakából, 2018.június 17-én
Valódi házasság pedig csak férfi és nő között jöhet létre, mondta Ferenc pápa egy olasz családvédelmi szervezet rendezvényén.

Tőle szokatlanul kemény hangnemben nyilatkozott a Ferenc pápa egy szombati konferencián: a katolikus egyház vezetője a Család Fóruma nevű szervezet rendezvényén szólalt fel, ahol az abortuszról és a melegházasságról is elmondta véleményét.

A magzatelhajtás szerinte olyan, mint amikor a spártai családok kitették beteg gyermeiket a Taigetoszra, vagy amikor a nácik fajnemesítés címén követtek el népirtást. Ferenc pápa az abortuszt akkor is gyilkosságnak tartja, ha a magzatról tudható, hogy beteg

A pápa elutasította az azonos neműek egybekelését is: a házasság szerinte csak nő és férfi között jöhet létre, egy igazi család csak ilyen szent kötelékre épülhet. „Fájdalmas kimondani, de ma különféle családokról beszélünk”  –  idézi az Index  a PinkNews nyomán a pápát.

A nyilatkozatok talán meglepőnek tűnnek, de a reformer szellemű egyházfő korábban sem támogatta a felsoroltakat. Bár azt is hangsúlyozta, hogy nincs joga megítélni a jó szándékú, és az Urat kereső melegeket, házasságukról már 2014-ben elutasítóan nyilatkozott.

A magzatelhajtással kapcsolatban még ennyire sem volt megengedő, de egyházában enyhítette az abortuszon átesett nők helyzetét: 2016 novemberében minden katolikus papot felhatalmazott arra, hogy feloldozást nyújtsanak a magzatukat elvetető asszonyoknak, ami korábban csak a püspökök és a kimondottan gyóntatással foglalkozó papok kiváltsága volt.

Ferenc szerint egyébként a boldog házasélet feltétele, hogy a felek ne telepedjenek egymásra, tartsák tiszteletben a másik igényeit, ha pedig megbántják párjukat, képesek legyenek bocsánatot kérni tőle. A pápa külön megdicsérte azokat a nőket is, akik képesek megbocsátani férjük hűtlenségét.

Szerző

"Nem erre szerződtünk" - a Microsoft dolgozói petícióban kérik, ne kelljen fegyvert fejleszteniük

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:18
Illusztráció
Fotó: DPA/AFP/ Gambarini Mauricio
A Microsoftnak péntekig 94 munkatársa írta alá a petíciót, melyben arra kérik a céget: álljon el egy az amerikai hadsereggel kötött 480 millió dolláros szerződéstől, és mindenfajta hadiipari fejlesztéstől - írja a Reuters.
Tavaly novemberben nyert tendert a cég, ekkor azt vállalta el, hogy legalább 2500 működő "kiterjesztett valóság headsetet" szállít le a katonáknak. Ezeket csatatéren és kiképzésen egyaránt használnák, növelve így a katonák "halálosságát, mobilitását és szituációs éberségét".
"Nem fegyverek fejlesztésére szerződtünk, és követeljük a beleszólást abba, hogy hogyan használják fel a munkánkat"
- olvasható a dolgozók tiltakozásul megfogalmazott, a Twitteren közzétett levelében. Azt kérik a vállalattól, hogy dolgozzon ki egy nyilvános irányelvet arra nézve, hogy hol lehet alkalmazni a technológiáját.
A Microsoft közleményben úgy kommentálta a kezdeményezést: mindig örül, ha visszajelzést kap munkatársaitól. Emellett viszont elkötelezett a hadsereg segítésében. Az amerikai hadsereg egyáltalán nem reagált a hírre.

A pilóták hibájából ütközhetett hegynek a tavaly lezuhant iráni utasszállító

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:26
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARWAN NAAMANI
Hibázott továbbá a meteorológiai szolgálat, a légitársaság, de még a repülőgép gyártója is.
Az előzetes jelentés alapján főként a pilóták által elkövetett hibák vezettek az Iran Aseman légitársaság ATR 72-es repülőgépének tavaly téli katasztrófához - írja az airportal.hu. Az Iran Aseman gépének becsapódását a 60 utas és 6 fős személyzet közül senki sem élte túl.
Az első hibát a célállomáshoz közeledve, a süllyedés megkezdésekor követték el: túl mélyre ereszkedtek.
Már a repülőtér megközelítését sem lett volna szabad megkezdeniük, mivel az időjárási viszonyok rosszabbak voltak az engedélyezett üzemelési minimumoknál.
A repülőgép eközben felhőbe került, ahol jegesedés jelentkezett, ám a jégtelenítő berendezéseket mindössze néhány percig üzemeltették. Ehelyett igyekeztek kirepülni a felhőből, ezért még alacsonyabbra süllyedtek. A hegyek feletti légmozgás pedig már túl soknak bizonyult.
A dokumentum több kritikát is megfogalmaz a meteorológiai szolgálat működéséről és a légitársaság képzési gyakorlatáról is. A meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hegyek felett várható hullámjelenségről. A légitársaság kiképzési anyaga pedig nem tette lehetővé a kialakult időjárási helyzet felismerését. A repülőgépet gyártó ATR által kiadott kézikönyvben – amelytől a légitársaság által kidolgozott eljárás ráadásul el is tért – szintén nem volt egyértelmű, hogy a kialakult vészhelyzet hogyan hárítható el.
Frissítve: 2019.02.23 18:27