Bekeményített a pápa: az abortusz olyan, mint a náci népirtás

Publikálás dátuma
2018.06.17 19:36
Ferenc pápa híveihez szól a vatikáni Apostoli Palota ablakából, 2018.június 17-én
Valódi házasság pedig csak férfi és nő között jöhet létre, mondta Ferenc pápa egy olasz családvédelmi szervezet rendezvényén.

Tőle szokatlanul kemény hangnemben nyilatkozott a Ferenc pápa egy szombati konferencián: a katolikus egyház vezetője a Család Fóruma nevű szervezet rendezvényén szólalt fel, ahol az abortuszról és a melegházasságról is elmondta véleményét.

A magzatelhajtás szerinte olyan, mint amikor a spártai családok kitették beteg gyermeiket a Taigetoszra, vagy amikor a nácik fajnemesítés címén követtek el népirtást. Ferenc pápa az abortuszt akkor is gyilkosságnak tartja, ha a magzatról tudható, hogy beteg

A pápa elutasította az azonos neműek egybekelését is: a házasság szerinte csak nő és férfi között jöhet létre, egy igazi család csak ilyen szent kötelékre épülhet. „Fájdalmas kimondani, de ma különféle családokról beszélünk”  –  idézi az Index  a PinkNews nyomán a pápát.

A nyilatkozatok talán meglepőnek tűnnek, de a reformer szellemű egyházfő korábban sem támogatta a felsoroltakat. Bár azt is hangsúlyozta, hogy nincs joga megítélni a jó szándékú, és az Urat kereső melegeket, házasságukról már 2014-ben elutasítóan nyilatkozott.

A magzatelhajtással kapcsolatban még ennyire sem volt megengedő, de egyházában enyhítette az abortuszon átesett nők helyzetét: 2016 novemberében minden katolikus papot felhatalmazott arra, hogy feloldozást nyújtsanak a magzatukat elvetető asszonyoknak, ami korábban csak a püspökök és a kimondottan gyóntatással foglalkozó papok kiváltsága volt.

Ferenc szerint egyébként a boldog házasélet feltétele, hogy a felek ne telepedjenek egymásra, tartsák tiszteletben a másik igényeit, ha pedig megbántják párjukat, képesek legyenek bocsánatot kérni tőle. A pápa külön megdicsérte azokat a nőket is, akik képesek megbocsátani férjük hűtlenségét.

Szerző

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.