Előfizetés

Bekeményített a pápa: az abortusz olyan, mint a náci népirtás

Publikálás dátuma
2018.06.17. 19:36
Ferenc pápa híveihez szól a vatikáni Apostoli Palota ablakából, 2018.június 17-én
Valódi házasság pedig csak férfi és nő között jöhet létre, mondta Ferenc pápa egy olasz családvédelmi szervezet rendezvényén.

Tőle szokatlanul kemény hangnemben nyilatkozott a Ferenc pápa egy szombati konferencián: a katolikus egyház vezetője a Család Fóruma nevű szervezet rendezvényén szólalt fel, ahol az abortuszról és a melegházasságról is elmondta véleményét.

A magzatelhajtás szerinte olyan, mint amikor a spártai családok kitették beteg gyermeiket a Taigetoszra, vagy amikor a nácik fajnemesítés címén követtek el népirtást. Ferenc pápa az abortuszt akkor is gyilkosságnak tartja, ha a magzatról tudható, hogy beteg

A pápa elutasította az azonos neműek egybekelését is: a házasság szerinte csak nő és férfi között jöhet létre, egy igazi család csak ilyen szent kötelékre épülhet. „Fájdalmas kimondani, de ma különféle családokról beszélünk”  –  idézi az Index  a PinkNews nyomán a pápát.

A nyilatkozatok talán meglepőnek tűnnek, de a reformer szellemű egyházfő korábban sem támogatta a felsoroltakat. Bár azt is hangsúlyozta, hogy nincs joga megítélni a jó szándékú, és az Urat kereső melegeket, házasságukról már 2014-ben elutasítóan nyilatkozott.

A magzatelhajtással kapcsolatban még ennyire sem volt megengedő, de egyházában enyhítette az abortuszon átesett nők helyzetét: 2016 novemberében minden katolikus papot felhatalmazott arra, hogy feloldozást nyújtsanak a magzatukat elvetető asszonyoknak, ami korábban csak a püspökök és a kimondottan gyóntatással foglalkozó papok kiváltsága volt.

Ferenc szerint egyébként a boldog házasélet feltétele, hogy a felek ne telepedjenek egymásra, tartsák tiszteletben a másik igényeit, ha pedig megbántják párjukat, képesek legyenek bocsánatot kérni tőle. A pápa külön megdicsérte azokat a nőket is, akik képesek megbocsátani férjük hűtlenségét.

Fegyveres támadás a művészeti fesztiválon: egy halott, huszonkét sérült (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.17. 17:49
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
Két fegyveres kezdett lövöldözni a tömegben egy művészeti fesztiválon a New Jersey-állambeli Trentonban. Egy ember a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Vérontás vetett véget vasárnapra virradó éjjel a trentoni művészeti fesztiválnak: a kulturális rendezvényen ezer ember vehetett részt, többségük pánikban menekült el a helyszínről, amikor két, eddig ismeretlen fegyveres lövöldözni kezdett. Egy szemtanú élő tudósítást is adott a helyszínről, felvételén egy földön fekvő férfi is látható.

A videó (18+)  felkavaró lehet egyes olvasóink számára.

A vérontásban egy ember a helyszínen életét vesztette, huszonketten megsérültek – a sebesültek közül tizenhetet golyó talált el, öten pedig menekülés közben szerezték sérüléseiket (a kezdeti híradások még 20 sérültről szóltak). A meglőtt áldozatok között egy 13 éves fiú is van, állapota válságos.

A helyszínre riasztott rendőrök lelőtték a támadók egyikét, egy 33 éves férfit, a másik gyanúsított még szökésben van. A helyi televíziók szerint rengeteg rendőrségi jármű áll a helyszínen, az utcát üvegszilánkok és törmelék borítják az éjszakai támadás után -írja az AP  hírügynökség.

Az még nem egyértelmű, hogy a célpont a fesztivál közönsége volt, vagy a fegyveresek egymásra lőttek, és tűzharcuk áldozatai a civilek lettek.

Golyóálló üveget kapott az Eiffel-torony

Publikálás dátuma
2018.06.17. 16:03
Fotó: AFP

A 129 éves Öreg Hölgy a hatóságok szerint a jelenleginél nagyobb védelemre szorul, ezért két oldalát 3 méter magas, 6,5 cm vastag golyóálló üveggel veszik körbe, melyet két, 300 méter hosszú és 3,24 méter magas, Eiffel stílusában készített acélrúd tart össze. A park felőli oldalt sűrűn egymás mellé állított, vasrudakból álló kerítéssel védik egy esetleges autós támadás ellen. Ez előreláthatólag szeptemberre lesz kész, de a végső cél, hogy a 2024-es olimpiai játékokra már biztosan végezzenek az összes munkával. Az egész munka költsége 35 millió euró (11 milliárd forint) lesz.

A toronyhoz való bejutást egyébként már két évvel ezelőtt limitálták, azóta csak ellenőrző kapukon keresztül lehet bejutni a jegypénztárakhoz is. Az Eiffel toronyra 2017-ben 6,2 millió turista volt kíváncsi. A golyóálló üveg ötlete egyébként nem új, több helyen alkalmazták már más műemlékek kapcsán, például Londonban, vagy a berlini Bundestag-nál.