Semjén elvesztené a „normalitását”, ha nem vadászna

Publikálás dátuma
2018.06.18 13:36
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Fotó: /

Az Echo TV műsorában magyarázta vadászútjait Semjén Zsolt: a miniszterelnök-helyettes Bayer Zsolt kérdésére arról beszélt, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként nagyon sok meghívást kap, de „a töredéknek is csak egy nagyon-nagyon pici töredékét” tudja elfogadni, mert „időbelileg annyira leterhelt és korlátozott”.

Azzal kapcsolatban, hogy felvetődött, miért is nem tünteti fel a vadászatokat a vagyonnyilatkozatában, azt mondta: ezek nem állnak összefüggésben a képviselői megbízatásával, mert ő „vadász minőségében” vadászik. „Maga a vagyonnyilatkozat zárja ki, hogy oda beírja az ember” – jelentette ki.

Egyébként elismerésként értékelte, hogy szerinte csak a vadászatai miatt tudják támadni. „Én büszke vagyok arra, hogy vadászom, vadászni fogok ezután is” – mondta, hozzátéve, hogy ez a magánélete része, így senkinek semmi köze hozzá. Majd azt mondta: az egész politikát addig csinálja, amíg „az ember normális lehet”. „A normalitást veszteném el, hogyha a bulvársajtó hülyesége miatt” megváltoztatnám a magánéletem – jelentette ki.

Nemrég a 444.hu írta meg, hogy Semjén 2017-ben két kanadai vadászaton is járt, és az utakat valószínűleg ugyanúgy ajándékba kapta, mint a svédországi túrákat, mert a több milliós kiadások ellenére tavaly még növelte is a megtakarításait.

Semjén Kanadában is vadászott - Titok, hogy ki fizette

Semjén 2017-ben két kanadai vadászaton is járt - tudta meg a . Az utakat valószínűleg ugyanúgy ajándékba kapta, mint a svédországi túrákat, mert a több milliós kiadások ellenére tavaly még növelte is a megtakarításait. Vagyonnyilatkozatában ez sem szerepel. A portál megszerezte British Columbia tartomány erdőkért felelős minisztériumától azokat a vadászati engedélyeket, amiket Semjén Zsolt nevére állítottak ki az északnyugat-kanadai Fort St.

Mindkétszer egy olyan magyar kísérővel vágott neki a vadonnak, akinek a cége 8000 amerikai dollárért (~2,2 millió forint)  kínál hasonló bölényvadászatokat British Columbiába. Ennyiből persze nem lehet megúszni: külön fizetni kell a kilövési engedélyekért, a természetvédelmi területek használatáért és az utazásért is – ez utóbbi 1100 dollár. Tavaly augusztusban a háromfajta szarvas előzetes vadászati engedélyéért Semjénék 955 kanadai dollárt fizettek. Ha a KDNP elnöke lelőtt egy állatot, azért is külön fizetnie kellett, továbbá a trófea hazaszállításáért. A külföldi vadászoknak felszámolnak még egy 200 dolláros díjat (royaltyt), és ott van az állami adó is.

A miniszterelnök-helyettes legutóbbi vagyonnyilatkozatai mégsem úgy néztek ki, mintha azt milliós külföldi vadászatok terhelték volna. A 2017 januárjában leadott dokumentum szerint a havi 1,1 milliós fizetése mellett 3 millió forint készpénze volt. Semjén készpénzállománya a két kanadai vadászat után 2018 januárjára elérte a 4 millió forintot. A portál kiemelte: a törvény szerint parlamenti képviselőknek a fizetésük  1/12-ed részét meghaladó ajándékokat és ingyenes szolgáltatásokat is fel kellene tüntetniük a vagyonnyilatkozatukban.

Szerző
2018.06.18 13:36

Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Mintegy 5-6 ezer tüntető vonult a belvárosban, a jó hangulatú és békés demonstráció résztvevői visszatértek a Kossuth térre, ahol a hangulat már korántsem volt olyan békés.

Szerző

Megosztás
2018.12.13 21:54
Frissítve: 2018.12.13 22:31

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:52

Fotó: / Tóth Gergő
A belügyminiszter a szerdai tüntetés kapcsán azt mondta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
Ráerősített a kormány a szerdai tüntetést gyalázó kommunikációjára. Csütörtökön először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatti demonstráció törvénytelen volt, a résztvevők bűncselekményt követtek el, és egyébként is keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren. A hvg.hu cikke szerint aztán Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrséget védve azt mondta, a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt, mint szerdán a Parlament előtt. A miniszter hangsúlyozta, a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.  
Pintér szerint  
a szerda esti tüntetés nem lehet a demokrácia része, mivel a résztvevők durván megsértették a törvényeket, és a demonstráció biztosítása során kilenc rendőr szenvedett sérülést.
A belügyminiszter elmondta, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
A szerdai tüntetésen késő este a Kossuth téren a demonstrálók egy része megdobálta a rendőröket sörösdobozokkal, tojással, valamint a Parlament előtt felállított karácsonyfa körüli szánkókkal. Válaszul a rendőrség - előzetes figyelmeztetés nélkül - többször könnygázzal fújta le a tüntetőket. A rendőrök többeket kiemeltek a tömegből, a Parlament lépcsőin dulakodás is folyt. 
police.hu-n Semmi se szent címmel jelent meg közlemény arról, hogy "több tüntető megkísérelte felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak". Megemlítik, hogy a szánkók közül többet elloptak. A rendőrség - amely a honlapján a csütörtöki vonulós demonstráció résztvevőit kifejezetten lekezelően említi - elfogta az elkövetőket, akik ellen lopás miatt indított büntetőeljárást. (A hatóság honlapján megjelent közleménnyel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.)
Ugyanakkor a rendőrség sem tett mindent azért, hogy szakszerűen és arányosan lépjen fel - legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő szervezet úgy látja, a rendőröknek valóban közbe kellett avatkozniuk, mer erőszakossá vált a tüntetők fellépése, de a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire, a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. A TASZ szerint érthetetlen, miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, amikor az erőszakos cselekményeket tapasztalta, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.
A szerdai tüntetés után Gulyás Gergely közlése szerint 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.
2018.12.13 19:52
Frissítve: 2018.12.13 20:25