Kiismerhetetlen időjárást hoz a kedd

Publikálás dátuma
2018.06.18. 18:35
Forrás: OMSZ
Kedden változóan felhős idő várható, főként a Balaton és a Tisza közötti sávban lesz több a felhő és elsősorban ott számíthatunk záporra, zivatarra, a több napsütés északkeleten lehet. Az északi szél a Dunántúlon megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között lehet.

Keddre Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Szerdán napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Néhol zápor, zivatar valószínű. Az északkeleti, északi szél kezdetben időnként megélénkül, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

Csütörtökön a napsütés mellett többfelé erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki. A délnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Péntek éjszaka erősen megnövekszik, majd délután északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Éjszaka, reggel, délelőtt többfelé várható eső, zápor, zivatar, délután helyenként valószínű záporeső. Az északnyugati, északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Szerző

Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe

Publikálás dátuma
2018.06.18. 18:10
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Kurucz Árpád
A meghívás komoly fordulatot jelezhet a német-magyar kapcsolatokban. Egyelőre a váratlan német kormányválság miatt bizonytalan a látogatás időpontja.

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál – tudta meg Fideszes és kormányzati forrásból a Népszava. Információink szerint Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, ellenben a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja.

Ha létrejön a találkozó, az komoly elismerés lesz az április 8-án ismét kétharmadot szerzett Orbán-kormánynak, még akkor is, ha a német kancellár nyilván nem fogja szó nélkül hagyni sem a CEU ügyét, sem a „Stop, Soros!” törvénycsomagot, amelyek miatt még az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is arról beszélt a Der Spiegelnek, hogy nem kötelező a pártcsalád tagjának lenni (a Fidesz erre finomított is a törvénytervezeten). Merkel ugyanakkor a múlt héten komoly szóbeli gesztusként arról beszélt egy interjúban, hogy a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi.

A meghívás ténye azért is jelentene komoly fordulatot a magyar-német kapcsolatokban, mert ezek tavaly még rég nem látott mélyponton voltak. Tavaly májusban például elmaradt egy V4 plusz Németország csúcstalálkozó, mert a felek olyannyira nem tudtak közös nevezőre jutni még a napirend ügyében sem. Szintén tavalyi fejlemény volt, hogy a német-cseh, illetve a német-szlovák barátsági szerződés megkötésének 25. évfordulójára Merkel Berlinbe invitálta Bohuslan Sobotka akkori cseh-, és Robert Fico szlovák miniszterelnököt is, Orbán Viktor azonban nem kapott meghívót.

Ehhez képest információink szerint április 8. után közvetlenül felmerült, hogy Merkel még az év első felében, vagyis a magyar visegrádi elnökség idején Budapestre jöjjön egy V4-es csúcs keretében. Bár erre akkor volt nyitottság német részről is, a szervezés elakadt – úgy tudjuk, részben akár azért is, mert az év második felében a V4-ek elnöki tisztét betöltő Szlovákia azért lobbizott, hogy a csúcstalálkozót ősszel, Pozsonyban tartsák meg.

Feszültség az uniópártok közt
A CDU és a CSU között azután fajult szakításközeli állapotba a vita, hogy Horst Seehofer, a keresztényszociálisok belügyminisztere azt követelte Merkeltől: a német hatóságok egyoldalúan tagadják meg a belépést az országba azoknak a menekülteknek az esetében, akiket az EU területén már máshol regisztráltak. Merkel ezt elfogadhatatlannak tartja, Seehofer ugyanakkor vasárnap azt mondta, ha kell, a rendőrség vezetőjeként ő maga lépteti életbe az intézkedést. A Bild azt írta, a CSU két hetet adott szövetségesének a helyzet rendezésére, ezt a párt vezetői később cáfolták. Ugyanakkor több elemző szerint is akár szakításig fajulhat a vita, a Politico című brüsszeli lap egyenesen „végjátékról” írt.
Hétfőn a német média nevük elhallgatását kérő CSU-s forrásokra hivatkozva azt írták, a szigorítást két hét alatt, „fokozatosan vezetik be”, hogy „lehetőséget adjanak Merkelnek a szükséges európai egyeztetésekre”. A legfrissebb hír szerint Merkel a CDU elnökségének ülése után úgy nyilatkozott, hogy július elejéig tárgyalásokat kell folytatni Németország európai partnereivel a menedékkérők visszafordításának kérdéséről. Ebbe jól beleillene egy német-magyar kétoldalú találkozó.

Szerző

Kaposváron már a vezetőképzés is „keresztény értékelvű”

Publikálás dátuma
2018.06.18. 16:55
Fotó: MTI/Váli Miklós
Országosan egyedülálló, gazdaságtudományi karokon pedig unikális szakirányú továbbképzést indít a Kaposvári Egyetem (KE): a somogyi megyeszékhelyen keresztény értékrendű vezetőket képeznek – reményeik szerint ősztől.

- Amikor felvettük a kapcsolatot az egyházakkal, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta a szakindítással kapcsolatos, hétfői sajtótájékoztatón Szigeti Orsolya, a gazdaságtudományi kar dékánja. – A katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház is a támogatásáról és együttműködéséről biztosította az egyetemet.

Kőműves Zsolt adjunktus, a szak felelőse arról beszélt, hogy a képzés során igyekeznek keresztény értékrendű oktatókkal együtt dolgozni. A Népszava kérdésére, honnan tudják, hogy egy oktató milyen értékrendet vall, pontosított: a paptanárokra gondolt.

– Az oktatásban a Bibliát is használjuk majd – tette hozzá –, hiszen a sikeres vállalkozások és vezetőik már most is alkalmazzák egyes tanításait, csak lehet, nem tudnak róla. A jó vezető szereti és ismeri alkalmazottait, s olyan motivációs és kommunikációs eszközöket használ, melyek elősegítik a jó munkahelyi hangulatot és morált. Az új képzésre alapdiplomával bárki jelentkezhet, és a két féléves, levelező kurzus végén keresztény értékrendű vezető diplomát vehet át, míg a gazdasági végzettségűek keresztény értékrendű vezető szakközgazdászok lesznek.

– Tavaly ősszel még csak arról beszélgettünk, hogy az egyházunknak szükség lenne szakképzett közgazdászokra – mondta Varga László kaposvári katolikus püspök –, ebből nőtte ki magát az új képzési forma. Hiánypótló a kezdeményezés, hiszen veszélyben a kultúránk, s óriási szükség van keresztény értékeket valló vezetőkre.

Hasonlóképpen vélekedett Pongrácz Máté evangélikus lelkész is, aki szerint a mai világban nagyon fontos, mindenki tisztában legyen vele, mit is jelent keresztyén vezetőnek lenni.  – Sajnos sok keresztyén vezető megpróbál megfelelni a világi elvárásoknak, s nem meri felvállalni a keresztyén értékeket, mert félnek az esetleges konfliktusoktól – jegyezte meg. – Pedig Jézus értékeit feltételek nélkül fel kell vállalni, s közvetíteni kell szeretetét az embereknek.

Kérdésünkre, a való életben mi különböztetheti meg a keresztény értékrendű vezetőt egy világi gondolkodásútól, a kaposvári evangélikus lelkész úgy reagált: előbbiek egészen más etikai és morális megközelítéssel kezelnek bizonyos kérdéseket. – Egyértelmű, hogy egy vezetőnek döntéseket kell hoznia – magyarázta –, ám egy keresztyén értékeket vallónak nemcsak a célt, hanem az odáig vezető utat is látnia kell. Például, ha el kell bocsátania egy munkatársat, akkor nem elég, ha szárazon közli vele a tényeket, hanem látnia kell a döntése mögött az embert is. A cél, hogy ne csak romboljon, hanem segítsen is. vagyis jelenjen meg a kommunikációjában az emberség, hiszen sok esetben egy elbocsátásnál nem is a munka elvesztése fáj az érintettnek, hanem ahogyan közölték vele. De hasonló magatartás várható el gazdasági kérdésekben is: egy keresztyén értékalapú vezetőnek feltételek nélkül tisztelnie kell a szabályokat, a törvényeket, és alapelvárás vele szemben az anyagiak etikus kezelése.

A KE vezetőinek reménye szerint az új képzés, melyre lelkészeket és céges vezetőket várnak jelentkezőnek, 2018 őszén, de legkésőbb 2019 év elején indulhat el – utóbbi esetben keresztféléves oktatásban.

Szerző