Luxemburgban érnek össze Semjén és Tiborcz körei

Publikálás dátuma
2018.06.19 11:01
Fotó: Németh Dániel - Népszava illusztráció
Fotó: /
Semjén Zsolt gáláns vadásztársa egy olyan luxemburgi adótanácsadóval áll kapcsolatban, aki Tiborcz István üzleti körével is üzletel - írja a 24.hu.

Ugyanazzal a luxemburgi adótanácsadóval került bizalmi kapcsolatba Semjén Zsolt vadásztársa, mint akivel Tiborcz István köre is üzletel -tudta meg a 24.hu. Farkas József vállalkozó – aki éveken át fizette Semjén skandináviai vadászatait – a luxemburgi adóparadicsomba bejegyzett családi cégének ügyeit bízta Kacsóh Gábor adótanácsadóra.

A lap birtokába került levelezés szerint Farkas kérésére 2012-ben személyesen Kacsóh utalta át az abban az évben megtartott rénszarvasvadászat költségeit a szervezőknek.

Kacsóh Gábor ugyanaz az adótanácsadó, aki összefüggésbe hozható:

  • Paár Attilával, ő Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa volt,

  • Tiborcz korábbi cégével, az Elios Zrt.-vel, vagyis a közvilágítási tenderek nagy nyertesével,

  • továbbá számos hazai állami nagyberuházással.

Kacsóh rejtélyes üzletember, akinek a neve leginkább a nyilvánosan elérhető adatbázisokban bukkan fel, ugyanakkor nem ismeretlen szereplője a magyar gazdaságnak. A német anyanyelvű adótanácsadó, jogász a luxembourgi Deynecourt Ügyvédi Iroda egyik vezetője. De számos hazai gazdasági társaságban is jelen van tulajdonosként vagy egyéb tisztségviselőként.

A Heti Válasz korábbi cikkében a Deynecourt Ügyvédi Iroda legfontosabb magyarországi ügyfeleként azonosította a Fidesz-időszak egyik legfontosabb udvari építőcégét, a West Hungária Bau (WHB) Kft.-t, amelynek tulajdonosa a Tiborcz üzlettársaként is emlegetett Paár Attila.

Más nyomok is vezetnek az adótanácsadótól a kormányközeli építőipari vállalkozóhoz: egy időben Kacsóh érdekeltségébe tartozott a Fertődi Építő Zrt., a cég biatorbágyi fióktelepének címe pedig megegyezik a Paár-féle WHB székhelyével. (Sőt ide jegyezték be két még nagyobb potentát, Mészáros Lőrinc és Szíjj László közös klímás cégét, a CLH Klímaszervíz Kft.-t is.) A Fertődi Építő legutóbb a vizes világbajnokság kapcsán került be a hírekbe, részt vett a csaknem négymilliárd forint állami pénzből felújított budapesti Császári-Komjádi Sportuszoda felújításában.

Akkor is felbukkant Kacsóh neve, amikor Hadházy Ákos még az LMP társelnökeként kinyomozta, hogy egy, az adótanácsadóhoz köthető cég beszállt a vérplazmagyűjtő bizniszbe is.

Utóbbi társaság pedig a korábban Tiborcz István tulajdonában álló közvilágítási cégtől, az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ből igazolt ügyvezető igazgatót. 

Az, hogy Kacsóh Gábor feltűnt Farkas József mellett is azért is érdekes, mert így egyre gyengébb lábakon áll Semjén Zsolt magyarázkodása, miszerint barátja, Farkas magánpénzből finanszírozta a politikus svédországi vadászatait -írja az összefüggést feltáró lap.

Ennek azért van jelentősége, mert ha nem magánszemély, hanem gazdasági társaság állta az ajándékba kapott vadásztúrákat, akkor Semjénnek fel kellett volna tüntetnie vagyonnyilatkozatában, és személyi jövedelemadót, valamint közterheket kellett volna fizetnie.

Márpedig az adótanácsadó a luxemburgi cégadatbázis szerint Farkas családi cégének, vagyis a Life Tree Holding s.a.r.l.-nak az ügyeit intézte a törpeállamban.

Ez pedig nem éppen arra utal, hogy Farkas a magánpénzéből utaltatta volna át Kacsóh Gáborral 2012-ben az az évi vadászat költségeit, amit egyébként az adótanácsadó levele szerint egy frissen nyitott svéd korona alapú alszámláról utalt át a vadászatszervezőknek, állítja a portál.

Szerző
2018.06.19 11:01

Meghalt Csík Ágnes

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:31

Fotó: Shutterstock/
Hatvanhárom éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Csík Ágnes kollégánk, az egykori Népszabadság gazdasági rovatának munkatársa, oldalszerkesztő, a Napi Gazdaság szerkesztője, a belőle alakult Magyar Idők olvasó szerkesztője. A gazdasági élet érzékeny hírvadásza, a pénzügyi folyamatok természetének értője és gondos közvetítője volt. Cikkeit és hírmagyarázatait hozzáértése és kapcsolatrendszere tette vállalkozók, vállalatvezetők, bankszakemberek számára nélkülözhetetlenné. Kiemelkedő általános műveltsége, a magyar nyelv és a klasszikus újságírás iránti szeretetteljes alázata képessé tette arra, hogy a lehető legvilágosabban fogalmazza meg az olvasók számára a gazdasági élet sokszor nagyon bonyolult összefüggéseit. Sosem törekedett egyszerűsítésre, mindig gondja volt rá, hogy pontos kérdésekre kapott egyenes válaszok jelenjenek meg az általa szerkesztett újságok lapjain.
Szerző
Témák
gyász
2018.11.20 16:31

Beléptető kapuk lesznek a 4-es metró több állomásán

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:15

Fotó: / Kállai Márton
A használat elsődleges feltétele viszont az elektronikus jegyrendszer bevezetése.
Engedélyt kapott a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) beléptető kapuk telepítésére a 4-es metró több állomásán – írja a napi.hu. A kormány honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozó vasúti közlekedési hatóság
november 8-án kiadta a beléptető kapuk létesítési engedélyét a 4-es metró Kálvin téri és II. János Pál pápa téri állomására a BKK meghatalmazása alapján eljáró pro Montel Zrt-nek. Az elérhető dokumentumok szerint már az Újbuda-központ állomás esetében szeptember óta tart az engedélyezési eljárás, az ügyintézés pedig 4 hónapig tarthat.
Az ITM a napi.hu-val közölte: az M2 metróvonal Kossuth téri állomása esetében hasonló kérelem alapján indult eljárásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakhatóságként nem járult hozzá a létesítéshez. Itt az utasforgalom áramlási irányában nem telepíthetők a kapuk addig, amíg nem igazolják az állomás kiüríthetőségének megfelelőségét. A kapuk használatbavételének elsődleges feltétele az elektronikus jegyrendszer bevezetése. Használatbavételi engedély iránti kérelmet még egyik kapu esetében sem nyújtottak be. A BKK szeptemberben azt közölte a portállal, hogy céldátuma sincs a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetésének, jelenleg a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúra telepítése, szoftverfejlesztések, oktatások, illetve tesztelési feladatok elvégzése zajlik. A tervezett 11 ezer jegyérvényesítő készülékből csak néhányat szereltek fel 29 buszra és trolibuszra (például a 76-os trolin), valamint a Deák téri metróállomáson és a közvágóhídi (H6-os HÉV) állomáson is lehet találkozni az érvényesítő készülékekkel és a beléptetőkapukkal.
2018.11.20 16:15