Orbán ultimátumot adott a Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.06.19 10:45
Orbán Viktor beszédet mond a Helmut Kohl halálának első évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd című konferencián. MTI Fotó
Fotó: /

„Most könnyű lenne – tekintettel a 2019-es európai parlamenti választásokra – létrehozni, mondjuk, egy új formációt a közép-európai országok hasonszőrű pártjaiból vagy éppen egy bevándorlásellenes összeurópai formációt. Nem kétséges, nagyot hasítanánk a 2019-es európai választáson” – üzent szövetségeseinek, az Európai Néppárt (EPP) tagjainak Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának rendezett tanácskozáson .

Az eseményről az MTI alapján a Népszava is beszámolt, a távirati iroda tudósításából azonban kimaradt ez a fontos rész, leginkább azt emelték ki, hogy „a migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség”. Más tudósításokban pedig az kapott hangsúlyt, hogy a kormányfő szerint Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban.

Először az Euobserver angol nyelvű hírében bukkant fel az új párt alapításának ötlete, majd azóta felkerült a miniszterelnök honlapjára a beszéd teljes szövege, ebből egyértelmű, hogy Orbán finoman, de megfenyegette az EPP-t. Az új európai párt alapítását csak feltételes módban fogalmazta meg, majd hozzátette, hogy ők (mármint a Fidesz és közép-európai szövetségesei) egyelőre nagyvonalúan eltekintenek ettől:

„Az Európai Néppárt vezetői által a mi rovásunkra elkövetett hibák ellenére úgy döntöttünk, hogy kitartunk az európai pártcsalád mellett”

– mondta a miniszterelnök, aki azt javasolta, álljanak ellen a kísértésnek, és tartsanak ki „Helmut Kohl eszméi és pártcsaládja mellett”. Orbán szerint „dezertálás helyett” ők inkább a nehezebb feladatot vállalják, és meg akarják újítani az Európai Néppártot. Az elmúlt évek számos választása azt jelezte, hogy az EPP pártjainak befolyása folyamatosan csökkent, mert nem képviselte, úgymond, a népakaratot. „A néppárt vezetése erre a helyzetre rossz választ adott. Egy antipopulista népfrontot hozott létre” – monda Orbán, aki ezzel szemben saját magát és az Osztrák Néppártot állította példaként, mint akik sikerrel vették fel a kesztyűt, és „felelős válaszokat” adtak, vagyis populista, bevándorlásellenes politikát kezdtek követni.

A Népszavában már írtunk arról, hogy Orbán az Európai Néppárt „konzervatív szárnyának” megerősödésével számol a jövő évi Európai Parlamenti (EP) választásokon. Fideszes forrásaink rég nem látták ennyire magabiztosan a jövőt, és valamennyi megkérdezett úgy vélekedett, hogy a párt helyzete jelentősen erősödhet az európai politikában a közeljövőben. Vagyis messze vannak már azok az idők, amikor néhány mérsékeltebb gondolkodású kormánypárti EP-képviselő arról beszélt, hogy Orbán Viktorékat kitessékelik az Európai Parlament legnagyobb frakciójából.

Orbán Viktor a maga képére formálná át a Néppártot

A magyar választás óta több fontos ügyben is a Fidesz migránsellenes, EU-kritikus politikájának kedvező fordulat történt a nemzetközi politikában, s egyelőre a "Stop, Soros!" törvénycsomaggal is ügyesen látszik taktikázni a kormány, így aztán nő a pártvezetés magabiztossága.

Orbán jelenleg kifejezetten nyeregben érezheti magát, hiszen Berlinben komoly kormányválságot okoztak a bevándorlás körüli viták. A Bild azt írta, hogy migráció ügyében keményebb álláspontot képviselő, bajor CSU két hetet adott Angela Merkel kancellár pártjának, a CDU-nak, hogy rendezze a helyzetet, vagyis valamiféle közös európai megoldást találjon a menekülthelyzet kezelésére. Ezzel állhat összefüggésben, hogy – mint hétfőn elsőként megírtuk – Orbánhoz befutott a régen várt berlini meghívás. Jelenleg úgy tűnik, a kancellárnak sürgősebb, hogy megegyezzen a bevándorlásellenes Orbánnal, aki egyelőre elutasít mindenféle EU-s megoldást.

Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe

A meghívás komoly fordulatot jelezhet a német-magyar kapcsolatokban. Egyelőre a váratlan német kormányválság miatt bizonytalan a látogatás időpontja. Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál - tudta meg Fideszes és kormányzati forrásból a Népszava. Információink szerint Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, ellenben a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja.

Orbán alighanem Emmanuel Macron francia elnöktől kölcsönözte az ötletet, hogy új pártcsaládot kellene létrehozni. A francia köztársasági elnök ugyanis saját pártja, az En Marche vezérletével új Európa-párti frakciót alapítana, amelyhez liberális, környezetvédő, de akár szociáldemokrata és néppárti képviselők is csatlakoznának. Feltehetően a magyar kormányfő is ilyen ernyőszervben gondolkodhat.

Már a szlovén választás is megmutatta, hogy a magyar miniszterelnök „exportálni” próbálja nézeteit. A kormányfő ugyanis hathatós támogatást nyújtott a választási kampányban a Janez Jansa által irányított Szlovén Demokrata Pártnak. Az SDS kampánya, plakátjai teljes egészében a Fideszéit idézték. Egy szövetségese tehát biztosan lenne egy új frakcióban. Az EP-ben azonban egy képviselőcsoport létrehozásához legalább 7 ország 25 honatyájára lenne szükség, ez azonban – amint a 2014-es választás utáni egyezkedések is megmutatták – nem is annyira egyszerű feladat.

A magyar miniszterelnök felvetése mögött az is állhat, hogy úgy érzi: az olasz választással eljött az ő ideje. Tavaly decemberben Ausztriában, néhány hete pedig Olaszországban jött létre olyan kabinet, amely szigorítaná a bevándorlást. Csakhogy az olasz kabinet nem egységes Orbán megítélését illetően. Míg a Matteo Salvini új belügyminiszter, a Liga elnöke gratulált a magyar kormányfő választási győzelméhez, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nem tud azonosulni a Fidesz politikájával. Fabio Massimo Castaldo, a párt EP-politikusa, illetve EP alelnök az áprilisi magyar választást követően az Il Messaggerónak adott interjújában élesen bírálta az emberi jogok magyarországi helyzetét.

Mennyi esélye lenne egy ilyen frakciónak az Európai Parlamentben?

Orbánnak lehetnek ugyan szövetségesei egy bevándorlásellenes szövetségben, ám nehéz elképzelni azt, hogy egy olasz, dán, vagy más ország pártja épp a magyar miniszterelnök mozgalmához kívánna csatlakozni. Orbán azért távolról sem olyan fajsúlyú politikus az EU-ban. Másrészt azért sem lenne értelme életre hívni egy ilyen mozgalmat, mert már létezik az EP-ben egy bevándorlásellenes, antiföderalista, euroszkeptikus frakció, a Nemzet és Szabadság Európája, amelyet az a Marine Le Pen irányít, akinek már túl radikális Orbán politikája. A frakció munkájában a következő európai pártok vesznek részt: Osztrák Szabadságpárt (Ausztria), Flamand Érdek (Belgium), Nemzeti Front (Franciaország), Szabadságpárt (Hollandia), Új Jobboldali Kongresszus (Lengyelország), Liga (Olaszország), Alternatíva Németországért (Németország). Ha Orbán ezekkel a nem éppen jó hírű pártokkal szövetkezne, azzal lényegében azt deklarálná, hogy ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból.

Szerző
2018.06.19 10:45

"Hülye emberek tüntetnek" -forgalomlassító tüntetés kezdődött

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:30

Fotó: Népszava/
Bedugulhat a kaposvári belváros, ugyanis forgalomlassító akcióba kezdtek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen tiltakozva. Azt mondják, ott kell tüntetni, ahol van tétje.
- Kitartás! – hallatszik az elhaladó furgonból, s a sofőr egy aprót dudál is. A maroknyi tüntető visszaint, majd tovább fújkodják a markukat. - Hosszú lesz – állapítja meg Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője, aki ezúttal magánemberként vesz részt a vasasok, elsősorban a rabszolgatörvény miatt meghirdetett kaposvári forgalomlassító demonstrációján. Egyelőre ötödmagával, a délelőtti kezdés ugyanis sokaknak munkaidőre esett, így a többség délutánra jelezte érkezését. - Azért is ötig kértünk engedélyt – magyarázza a demonstráció egyik szervezője, Árok Kornél. – Kaptunk is érte eleget a közösségi oldalakon, miért a belváros közepét bénítjuk meg, ráadásul ebben az utcában van a tűzoltóság mellett a kórház is, azaz a mentők nem tudják majd bevinni a betegeket. Amúgy a katasztrófavédelemmel és a mentőkkel is egyeztettünk, elmondtuk, mire kell majd számítani és nem emeltek kifogást. És csendben kérdezem, mi értelme lenne egy forgalomlassító demonstrációnak Karakószörcsök és Apácatorna között, ahol ilyenkor csak Józsi bácsi biciklizik ki a pincéjébe? Nem ott kell lezárni valamit, ahol tétje van?
A kaposvári Somssich utca ebből a szempontból tényleg megfelelő, egy szimpla hétköznap délután is három keresztutcányira torlódik fel a kocsisor a belvárosi körforgalom miatt, a környező utcák nagy része egyirányú, azaz komoly galibát okozhat a tüntetés, pláne, ha tényleg több kocsi csatlakozik majd. - Mi ez? – érdeklődött a közeli megállóba érkező buszról leszállva egy idős, kalapos asszony, mire hasonló korú barátnője azonnal válaszolt: - Hülye emberek tüntetnek. - Maga meg akkor éljen meg a nyugdíjából és legyen boldog a jövő évi emeléssel! Mennyi lesz, kétezer forint? – tört ki az egyik demonstrálóból. - Az a baj, hogy sokan nem veszik észre, miért csináljuk, elhisznek mindent, amit a tévében, rádióban hallanak – jegyezte meg Árok Kornél.
– Aztán amikor azzal szembesül, hogy nincs hétvégéje, nincs családi élete, s a munkaadója egyre többet dolgoztatja, már hiába próbál tiltakozni.
Ráadásul nem a nagy gyárvárosok sokezres üzemeiben lesz probléma a túlóratörvény, hanem a kisebb településeken, ahol csak egy cég működik, de több száz embernek ad munkát. Ott nem lehet majd önérzeteskedni, mert nincs más munkahely, s ha nem teszik a rendszer, marad az utca. 
2018.12.19 12:30

Tüntetések után: milliós kárról beszél az Országgyűlés sajtófőnöke

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:30

Fotó: MTI/ Mónus Márton
Szilágyi Zoltán egyebek mellett betört ablakokról, valamint festék-, tojás- és graffiti-nyomokról számolt be.
Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szerdán. Az eddigi felmérések alapján az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek. A főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték. A Parlament falán számtalan helyen tojás- és festék szennyeződés, égésnyom keletkezett – sorolta a sajtófőnök. Az összesítésből az Országgyűlés sajtófőnöke kiemelte, hogy az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffiti-nyomok maradtak. A Kossuth szoborcsoportot festékkel öntötték le és több helyen darabokat törtek le belőle, sőt a nemzet lobogójának árbocát is lefestették. A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták. Az okozott károk felszámolását az Országgyűlés Hivatala azonnal megkezdte, de a teljes helyreállítás az egyedi darabok pótlásával akár hónapokig is eltarthat – tette hozzá Szilágyi Zoltán.
2018.12.19 12:30