Magánorvosra költik az egészségbiztosításukat a magyarok

Publikálás dátuma
2018.06.19 16:36
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila
Fotó: /

Egyre inkább a várólisták megkerülésére használják az egészségpénztári számlájukon lévő összegeket a magyarok. Míg korábban a gyógyszerkiadásaik csökkentésére, addig mostanra a magánorvosi szolgáltatásokra költenek leginkább a költségvetés által is megtámogatott megtakarításaikból – derült ki az OTP Egészségpénztár és az Affidea magánszolgáltató cég közös sajtóbeszélgetésén.

Az év első öt hónapjában 15 százalékkal bővült az OTP Egészségpénztár tagjainak száma és félmilliárddal nőtt az egyéni befizetések összege – mondta az újságíróknak Studniczky Ferenc ügyvezető igazgató, aki szerint a siker része lehet, hogy a cég mind több szolgáltatása online is elérhető. Ám – szerinte – az egészségpénztár népszerűségében jelentős szerepe van annak is, hogy a megtakarításokat a magánorvosi szolgáltatásokra is el lehet költeni.

Az OTP Egészségpénztár friss felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint egynegyede járt magánorvosnál. Harmaduk ugyanis nem tudta kivárni, hogy sorra kerüljön az állami egészségügyben. A válaszadók több mint fele arra panaszkodott, ha kapott is időpontot, legalább egy órát kellett várnia, míg az orvosig eljutott. Kétharmadukat pedig az zavarta a legjobban, ha valaki soron kívül előzte őket az állami egészségügyben. A kutatás szerint a pénztár tagjai öt százalékkal kevesebbet költöttek gyógyszerre, viszont 18 százalékkal többet a magánorvosi szolgáltatásokra, mint egy évvel korábban.

Már nem csak a módosabb emberek, de kevésbé tehetősek is mind gyakrabban választják a magánellátást – erősített rá Studniczky Ferenc szavaira Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, a magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület vezetője. Hozzátette: a családok ma már több mint ezermilliárd forintot költenek el „zsebből” egészségügyi szolgáltatásokra. S tagadhatatlan az is, hogy egy ideje elkezdődött a koncentráció a piacon, és áramlik a tőke a területre. Megszűnhet a szétaprózottság, az egy-két személyes kis rendelők helyét előbb-utóbb a komplex, akár országos szolgáltatásra képes szereplők vehetik át. S ha ez bekövetkezik, a magánbiztosítók is új termékkel jelenthetnek meg.

AZ OTP Egészségpénztár például már az év végére szeretne lehetőséget teremteni a tagjainak, hogy akár magánbiztosítást vásárolhassanak a megtakarításaikból – mondta Studniczky Ferenc , hiszen akkor az egészségpénztári tagsággal járó 20 százalékos adókedvezményt erre is érvényesíthetik.

2018.06.19 16:36

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56