Ezt üzeni az egészségügyi államtitkár! Ja, mégse!

Publikálás dátuma
2018.06.20 12:53
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: /

Hiába várták a szakemberek, és a sajtó is Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárt szerdán egy szakmai konferenciára előadóként, a politikus közvetlenül a rendezvény előtt lemondta a szereplést. 

Az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság (EHMA) és az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) Egészség-gazdaságtani társaság is ezekben a napokban tartja Budapesten konferenciáját. Mindkét rendezvényre várták - az IME rendezvényen szerda délelőtt lett volna lehetősége beszélni az egészségügy szakmenedzserei előtt, ide nem érkezett meg. 

A több mint egy hónapja hivatalban lévő szakpolitikus még egyetlen nyilvános fórumon sem jelent meg.

Eddig mindössze három nyilvános megszólalása volt: egy héttel ezelőtt a Magyar Időknek beszélt arról, hogy öt nagy nemzeti egészségprogram készül a lakosság egészségi állapotának javítására, továbbá határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését. (Ezzel együtt a kórházak még mindig nem adták ki, nem tették nyilvánossá a TASZ által jogerősen megnyert per nyomán ezeket az adatokat.) A másik egy keddi MTI által idézett bejelentése Tallinból, ahol az államtitkár egy WHO rendezvényen bejelentette, hogy Magyarország lesz az egyik társelnöke a New York-i ENSZ-találkozónak. A harmadik nyilvános szereplése május végén az Szent Imre kórházban adott át hatszáz gépet és monitort az intézménynek, s egyben bejelentette: folytatódik az Egészséges Budapestért Program. (Ezen a programon azonban csak a kormányzati sajtót vehetett részt.)

A baráti tévébe elment
Nagy Anikó a konferencián nem jelent meg, de szerdán reggel a kormányközeli TV2 műsorának vendége volt. Itt arról beszélt, hogy nagyon sok helyen van még javítani való, de „az általános véleményekkel szemben” ő úgy gondolja, hogy „a magyar egészségügy az elmúlt időszakban is nagyon sokat fejlődött”, és jó minőségben gyógyít.
Az államtitkár szerint ők is látják azokat a területeket, ahol javítani kell, és kezelni is fogják a helyzetet. Annyi konkrétumot elárult, hogy külön program indul a sürgősségi ellátás újraszervezésére. A nővérek és szakdolgozók elvándorlására pedig azt mondta: világjelenségről van szó, és ez nem csak bérkérdés, hanem a szakma elismertségét szeretnék növelni. 

Cikkünk megjelenése után reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tagadták, hogy Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a két szakmai konferencián való részvételét az utolsó pillanatban mondta volna le. Állítják, az államtitkár egyik konferenciára sem ígérte és jelezte a részvételét. „Egyrészt eredetileg mindkét konferenciára az írásos felkérések az előző egészségügyi államtitkárnak szóltak, amelyeket az előző államtitkárnak már nem állt módjában elfogadni, és azokat lemondta, másrészt az egyik konferencia részéről érkező ismételt, kései megkeresésre államtitkár asszony nem ígérte részvételét – hivatali elfoglaltságai miatt –, melyet ma reggel titkársága írásban is megerősített.” – olvasható a közleményben.

A szövegben azt nem részletezték: ha az államtitkár nem vállalta a részvételt, akkor mit és miért mondott le?

Szerző
2018.06.20 12:53
Frissítve: 2018.06.20 18:17

"Hülye emberek tüntetnek" -forgalomlassító tüntetés kezdődött

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:30

Fotó: Népszava/
Bedugulhat a kaposvári belváros, ugyanis forgalomlassító akcióba kezdtek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen tiltakozva. Azt mondják, ott kell tüntetni, ahol van tétje.
- Kitartás! – hallatszik az elhaladó furgonból, s a sofőr egy aprót dudál is. A maroknyi tüntető visszaint, majd tovább fújkodják a markukat. - Hosszú lesz – állapítja meg Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője, aki ezúttal magánemberként vesz részt a vasasok, elsősorban a rabszolgatörvény miatt meghirdetett kaposvári forgalomlassító demonstrációján. Egyelőre ötödmagával, a délelőtti kezdés ugyanis sokaknak munkaidőre esett, így a többség délutánra jelezte érkezését. - Azért is ötig kértünk engedélyt – magyarázza a demonstráció egyik szervezője, Árok Kornél. – Kaptunk is érte eleget a közösségi oldalakon, miért a belváros közepét bénítjuk meg, ráadásul ebben az utcában van a tűzoltóság mellett a kórház is, azaz a mentők nem tudják majd bevinni a betegeket. Amúgy a katasztrófavédelemmel és a mentőkkel is egyeztettünk, elmondtuk, mire kell majd számítani és nem emeltek kifogást. És csendben kérdezem, mi értelme lenne egy forgalomlassító demonstrációnak Karakószörcsök és Apácatorna között, ahol ilyenkor csak Józsi bácsi biciklizik ki a pincéjébe? Nem ott kell lezárni valamit, ahol tétje van?
A kaposvári Somssich utca ebből a szempontból tényleg megfelelő, egy szimpla hétköznap délután is három keresztutcányira torlódik fel a kocsisor a belvárosi körforgalom miatt, a környező utcák nagy része egyirányú, azaz komoly galibát okozhat a tüntetés, pláne, ha tényleg több kocsi csatlakozik majd. - Mi ez? – érdeklődött a közeli megállóba érkező buszról leszállva egy idős, kalapos asszony, mire hasonló korú barátnője azonnal válaszolt: - Hülye emberek tüntetnek. - Maga meg akkor éljen meg a nyugdíjából és legyen boldog a jövő évi emeléssel! Mennyi lesz, kétezer forint? – tört ki az egyik demonstrálóból. - Az a baj, hogy sokan nem veszik észre, miért csináljuk, elhisznek mindent, amit a tévében, rádióban hallanak – jegyezte meg Árok Kornél.
– Aztán amikor azzal szembesül, hogy nincs hétvégéje, nincs családi élete, s a munkaadója egyre többet dolgoztatja, már hiába próbál tiltakozni.
Ráadásul nem a nagy gyárvárosok sokezres üzemeiben lesz probléma a túlóratörvény, hanem a kisebb településeken, ahol csak egy cég működik, de több száz embernek ad munkát. Ott nem lehet majd önérzeteskedni, mert nincs más munkahely, s ha nem teszik a rendszer, marad az utca. 
2018.12.19 12:30

Tüntetések után: milliós kárról beszél az Országgyűlés sajtófőnöke

Publikálás dátuma
2018.12.19 12:30

Fotó: MTI/ Mónus Márton
Szilágyi Zoltán egyebek mellett betört ablakokról, valamint festék-, tojás- és graffiti-nyomokról számolt be.
Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szerdán. Az eddigi felmérések alapján az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek. A főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték. A Parlament falán számtalan helyen tojás- és festék szennyeződés, égésnyom keletkezett – sorolta a sajtófőnök. Az összesítésből az Országgyűlés sajtófőnöke kiemelte, hogy az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffiti-nyomok maradtak. A Kossuth szoborcsoportot festékkel öntötték le és több helyen darabokat törtek le belőle, sőt a nemzet lobogójának árbocát is lefestették. A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták. Az okozott károk felszámolását az Országgyűlés Hivatala azonnal megkezdte, de a teljes helyreállítás az egyedi darabok pótlásával akár hónapokig is eltarthat – tette hozzá Szilágyi Zoltán.
2018.12.19 12:30