Előfizetés

Ezt üzeni az egészségügyi államtitkár! Ja, mégse!

D. A.
Publikálás dátuma
2018.06.20. 12:53
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hiába várták a szakemberek, és a sajtó is Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárt szerdán egy szakmai konferenciára előadóként, a politikus közvetlenül a rendezvény előtt lemondta a szereplést. 

Az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság (EHMA) és az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) Egészség-gazdaságtani társaság is ezekben a napokban tartja Budapesten konferenciáját. Mindkét rendezvényre várták - az IME rendezvényen szerda délelőtt lett volna lehetősége beszélni az egészségügy szakmenedzserei előtt, ide nem érkezett meg. 

A több mint egy hónapja hivatalban lévő szakpolitikus még egyetlen nyilvános fórumon sem jelent meg.

Eddig mindössze három nyilvános megszólalása volt: egy héttel ezelőtt a Magyar Időknek beszélt arról, hogy öt nagy nemzeti egészségprogram készül a lakosság egészségi állapotának javítására, továbbá határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését. (Ezzel együtt a kórházak még mindig nem adták ki, nem tették nyilvánossá a TASZ által jogerősen megnyert per nyomán ezeket az adatokat.) A másik egy keddi MTI által idézett bejelentése Tallinból, ahol az államtitkár egy WHO rendezvényen bejelentette, hogy Magyarország lesz az egyik társelnöke a New York-i ENSZ-találkozónak. A harmadik nyilvános szereplése május végén az Szent Imre kórházban adott át hatszáz gépet és monitort az intézménynek, s egyben bejelentette: folytatódik az Egészséges Budapestért Program. (Ezen a programon azonban csak a kormányzati sajtót vehetett részt.)

A baráti tévébe elment
Nagy Anikó a konferencián nem jelent meg, de szerdán reggel a kormányközeli TV2 műsorának vendége volt. Itt arról beszélt, hogy nagyon sok helyen van még javítani való, de „az általános véleményekkel szemben” ő úgy gondolja, hogy „a magyar egészségügy az elmúlt időszakban is nagyon sokat fejlődött”, és jó minőségben gyógyít.
Az államtitkár szerint ők is látják azokat a területeket, ahol javítani kell, és kezelni is fogják a helyzetet. Annyi konkrétumot elárult, hogy külön program indul a sürgősségi ellátás újraszervezésére. A nővérek és szakdolgozók elvándorlására pedig azt mondta: világjelenségről van szó, és ez nem csak bérkérdés, hanem a szakma elismertségét szeretnék növelni. 

Cikkünk megjelenése után reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tagadták, hogy Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a két szakmai konferencián való részvételét az utolsó pillanatban mondta volna le. Állítják, az államtitkár egyik konferenciára sem ígérte és jelezte a részvételét. „Egyrészt eredetileg mindkét konferenciára az írásos felkérések az előző egészségügyi államtitkárnak szóltak, amelyeket az előző államtitkárnak már nem állt módjában elfogadni, és azokat lemondta, másrészt az egyik konferencia részéről érkező ismételt, kései megkeresésre államtitkár asszony nem ígérte részvételét – hivatali elfoglaltságai miatt –, melyet ma reggel titkársága írásban is megerősített.” – olvasható a közleményben.

A szövegben azt nem részletezték: ha az államtitkár nem vállalta a részvételt, akkor mit és miért mondott le?

Visszatér a hőség – Több megyére figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2018.06.20. 12:35
Illusztráció: Shutterstock

Budapest mellett Pest, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.

Az előrejelzés szerint hazánk déli részén erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, ott néhol zápor és egy-egy zivatar is előfordulhat. Máshol túlnyomóan napos időre számíthatunk, és csak kis eséllyel fordulhat elő csapadék. Az északi szél mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet.

A hőmérséklet kora délután 29 és 33, késő este 20 és 25 fok között várható.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Erős lesz az UV-sugárzás
Az OMSZ kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerdán 7,8-es UV-B sugárzás várható. Ilyenkor, normál bőrtípusnál, már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Ezért azt kérik, hogy aki teheti, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Kilép az LMP-ből Hadházy Ákos

Publikálás dátuma
2018.06.20. 10:08
Hadházy Ákos távozik az LMP-ből Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Hadházy szerint az választási vereség ellenére zavarba ejtően jó hangulat jellemzi az LMP-t. A politikust most újabb szankciókkal sújtanák pártján belül, ezért inkább ott hagyja őket. Válaszul az LMP elnöksége mandátuma visszaadására kérte Hadházyt.

Elhagyja az LMP sorait Hadházy Ákos, a párt korábbi társelnöke, ma fegyelmi eljárásokkal sújtott tagja: a politikus a 24.hu-nak nyilatkozott arról, hogy kilép a pártból, ám mandátumát megtartja.

Döntését részben azzal indokolta, hogy az LMP jelenlegi politikája komolytalanná teszi azt a személyes harcot, amit korábban a korrupció ellen folytatott – de az is szempont volt, hogy a párt etikai bizottsága két évnél hosszabb időre eltiltotta volna Hadházyt az LMP-n belüli tisztségvállalástól, sőt, felmerült, kizárásának gondolata is.

Emlékezetes, Hadházy Ákos a választási hajrában a koordinált együttműködést szorgalmazta: azt is felajánlotta, visszalép választókörzetében, hogy csak egy demokratikus jelölt maradjon ringben a kormánypárt indulójával szemben. Az LMP etikai bizottsága május 23-án ezért rótt ki rá büntetést, mondván, társelnökként sem hozhatott volna egyedül ilyen horderejű döntést.

„Olyan helyzet alakult ki a pártban, amelyben politikai nézetkülönbségeket igyekeznek fegyelmi úton elintézni. Nagyon veszélyes és szomorú, ha egy párt eljut idáig, mert ez mindig egy lejtőn való megindulást jelez. Én kaptam az egyik legkeményebb büntetést, miközben semmilyen fegyelmi vétséget nem követtem el, nem folytattam titkos tárgyalásokat, és szerintem Szél Bernadett állítása sem igaz, hogy nem tartottam magam a párt bürokratikus előírásaihoz” - idézte fel a történteket a lapnak Hadházy Ákos.

Szerinte az elsöprő választási vereség ellenére zavarba ejtően jó hangulat uralkodik a pártban, és sok mosolygós arcot lát az ellenzéki frakciókban, miközben a Fidesz győzelme beláthatatlan következményekkel járhat, és reális veszély az Európai Unióból való kilépésünk is.

„Meggyőződésem, hogy az LMP-nek helye van a közéletben, de ehhez – csakúgy mint a többi ellenzéki pártnak – be kell látnia, hogy maga is felelős a kialakult helyzetért, és be kell látnia, hogy a kialakult helyzet mennyire súlyos” - mondta a politikus.  Az LMP később hivatalosan üzent a kilépőnek: egyhangú döntéssel parlamenti mandátumának visszaadására szólították fel Hadházyt.