Előfizetés

Visszaszóltak az akadémikusok a listázó Figyelőnek

Publikálás dátuma
2018.06.20. 13:04
Az MTA központi épülete. Fotó: Népszava

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy újabb listázásba fogott a Figyelő, és ezúttal az MTA kutatói kerültek sorra. A lap cikkében ünnepli, hogy az Akadémia pénzeinek elvételével a kormánynak „nagyobb rálátása lesz” a kutatóintézetek munkájára. Ennek szükségességét pedig tudósok már-már véletlenszerűen válogatott, „ideológia-vezéreltnek” bélyegzett tanulmányainak sorolásával igyekszik alátámasztani.

Az intézmény Társadalomtudományi Kutatóközpontja szerdán egy, a honlapján közzétett nyilatkozatban reagált a cikkre. Rudas Tamás főigazgató azt írta:

Mi az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció. A kiválóság egyetlen – igaz, nagyon szigorú – mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.

Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be.

A társadalomtudományi kutatás haszna az, hogy az egyéni sorsok mögött feltárja a társadalmi törvényszerűségeket és ezzel higgadt és kiegyensúlyozott gondolkodási alapot teremt. A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű, azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz.”

Ezt üzeni az egészségügyi államtitkár! Ja, mégse!

D. A.
Publikálás dátuma
2018.06.20. 12:53
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hiába várták a szakemberek, és a sajtó is Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárt szerdán egy szakmai konferenciára előadóként, a politikus közvetlenül a rendezvény előtt lemondta a szereplést. 

Az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság (EHMA) és az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) Egészség-gazdaságtani társaság is ezekben a napokban tartja Budapesten konferenciáját. Mindkét rendezvényre várták - az IME rendezvényen szerda délelőtt lett volna lehetősége beszélni az egészségügy szakmenedzserei előtt, ide nem érkezett meg. 

A több mint egy hónapja hivatalban lévő szakpolitikus még egyetlen nyilvános fórumon sem jelent meg.

Eddig mindössze három nyilvános megszólalása volt: egy héttel ezelőtt a Magyar Időknek beszélt arról, hogy öt nagy nemzeti egészségprogram készül a lakosság egészségi állapotának javítására, továbbá határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését. (Ezzel együtt a kórházak még mindig nem adták ki, nem tették nyilvánossá a TASZ által jogerősen megnyert per nyomán ezeket az adatokat.) A másik egy keddi MTI által idézett bejelentése Tallinból, ahol az államtitkár egy WHO rendezvényen bejelentette, hogy Magyarország lesz az egyik társelnöke a New York-i ENSZ-találkozónak. A harmadik nyilvános szereplése május végén az Szent Imre kórházban adott át hatszáz gépet és monitort az intézménynek, s egyben bejelentette: folytatódik az Egészséges Budapestért Program. (Ezen a programon azonban csak a kormányzati sajtót vehetett részt.)

A baráti tévébe elment
Nagy Anikó a konferencián nem jelent meg, de szerdán reggel a kormányközeli TV2 műsorának vendége volt. Itt arról beszélt, hogy nagyon sok helyen van még javítani való, de „az általános véleményekkel szemben” ő úgy gondolja, hogy „a magyar egészségügy az elmúlt időszakban is nagyon sokat fejlődött”, és jó minőségben gyógyít.
Az államtitkár szerint ők is látják azokat a területeket, ahol javítani kell, és kezelni is fogják a helyzetet. Annyi konkrétumot elárult, hogy külön program indul a sürgősségi ellátás újraszervezésére. A nővérek és szakdolgozók elvándorlására pedig azt mondta: világjelenségről van szó, és ez nem csak bérkérdés, hanem a szakma elismertségét szeretnék növelni. 

Cikkünk megjelenése után reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tagadták, hogy Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a két szakmai konferencián való részvételét az utolsó pillanatban mondta volna le. Állítják, az államtitkár egyik konferenciára sem ígérte és jelezte a részvételét. „Egyrészt eredetileg mindkét konferenciára az írásos felkérések az előző egészségügyi államtitkárnak szóltak, amelyeket az előző államtitkárnak már nem állt módjában elfogadni, és azokat lemondta, másrészt az egyik konferencia részéről érkező ismételt, kései megkeresésre államtitkár asszony nem ígérte részvételét – hivatali elfoglaltságai miatt –, melyet ma reggel titkársága írásban is megerősített.” – olvasható a közleményben.

A szövegben azt nem részletezték: ha az államtitkár nem vállalta a részvételt, akkor mit és miért mondott le?

Visszatér a hőség – Több megyére figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2018.06.20. 12:35
Illusztráció: Shutterstock

Budapest mellett Pest, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.

Az előrejelzés szerint hazánk déli részén erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, ott néhol zápor és egy-egy zivatar is előfordulhat. Máshol túlnyomóan napos időre számíthatunk, és csak kis eséllyel fordulhat elő csapadék. Az északi szél mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet.

A hőmérséklet kora délután 29 és 33, késő este 20 és 25 fok között várható.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Erős lesz az UV-sugárzás
Az OMSZ kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerdán 7,8-es UV-B sugárzás várható. Ilyenkor, normál bőrtípusnál, már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Ezért azt kérik, hogy aki teheti, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.