Egy héten keresztül Görögországban élő menekültek is főznek Athén hat éttermében a menekültek világnapja (június 20.) alkalmából. A fesztivál felgyorsítja a menekült szakácsok beilleszkedését, de a vendégek számára is érdekes kulináris élményt jelent. A szíriai Barshank Haj Younes egy azok közül, akik az új ízekkel gazdagítják az egyik étterem étlapját. - A fogásokban, amelyeket itt készítek, megpróbálom ötvözni a szír és a görög konyha ízeit – mondja a görögországi Amerikai Egyetemen üzleti kommunikációt tanuló férfi. - Két évvel ezelőtt Törökországból jöttem Görögországba. Egy hajóval Kioszra érkeztem, majd Idoménibe kerültem, ahol négy hónapot töltöttem egy menekülttáborban. Igazából Svájcba szerettem volna menni, mert van ott néhány barátom, de nem sikerült. Lezárták a határokat, így visszafordultam, és Athénba jöttem. Jelenleg fejlesztem a főzőtudományomat, és remélem, hogy egyszer majd neves séf leszek – mondta Barshank.
A Menekültek Ételfesztiválját világszerte 14 városban rendezik meg, többek között Brüsszelben, Madridban, Lyonban, Párizsban, Fokvárosban és New York-ban is.