Előfizetés

Air Race: csütörtöktől lezárják Budapest belvárosát

Publikálás dátuma
2018.06.20. 22:24
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forgalomkorlátozás lép életbe csütörtöktől Budapest belvárosában a hétvégi Red Bull Air Race miatt, a lezárások következtében egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is módosul - közölte szerdán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A műrepülőverseny előkészítési munkálatai miatt csütörtök délután és pénteken napközben lezárják a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Döbrentei tér között. A Pesti alsó rakpart a Szent István park és az Eötvös tér között pénteken napközben lesz lezárva, a Lánchíd pénteken, szombaton és vasárnap reggeltől kora estig nem lesz járható, és a gyalogosok sem használhatják.

A Pesti alsó rakpartot a Szent István park és az Eötvös tér között jövő kedd estétől szerda reggelig is lezárják.

Emellett lezárják péntek este 10 órától hétfő reggel 6 óráig a Pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtójától a Havas utcáig, valamint Budán a Bem felső rakpartot a Lánchíd és a Bem tér között, a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Bertalan Lajos utca között, a Fő utca városhatár irányú útpályáját a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között, a Jégverem utcát, a Pala utcát, a Halász utcát, a Szilágyi Dezső tér déli oldalát, az Aranyhal utcát, a Vitéz utcát, a Ganz utcát és a Kacsa utcát is.

Budán az Alagutat, az Apród utcát az Attila út és a Döbrentei tér között, az Ybl Miklós teret, a Lánchíd utcát, a Batthyány utcát a Gyorskocsi utca és a Fő utca között, a Clark Ádám teret, a Fő utcát a Clark Ádám tér és a Csalogány utca között, az Öntőház utcát, Pesten a Széchenyi felső rakpartot a Jászai Mari tér és a Széchenyi tér között, a Jászai Mari teret, a Balaton utcát, a Markó utcát, a Garibaldi utcát, a Zoltán utcát, valamint a Széchenyi teret nem használhatják az autósok szombaton és vasárnap napközben.

A lezárások miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is. Szombaton és vasárnap a 2-es villamos csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között szállít utasokat, a Boráros tér felé tartó 15-ös és a 115-ös busz a József Attila utcán és a Kiskörúton át közlekedik. A 16-os busz péntektől vasárnapig napközben a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között jár. Már pénteken változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése, előbbi Dél-Budáról a Rudas Gyógyfürdőig, utóbbi péntektől hétfőig a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között szállít utasokat a Krisztina körútra terelve.

A 105-ös busz péntektől vasárnapig napközben a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, a D11-es és D12-es hajók pedig csütörtöktől vasárnapig szintén napközben észak felől a Jászai Mari térig, délről pedig a Petőfi térig szállítanak utasokat.

Mint lapunk is beszámolt róla, az egyébként két napos verseny kedvéért - melyért gyakorlatilag három hétig lezárják a Duna-partot - a Red Bull Air Race mindössze 12,9 milliót fizet a fővárosnak. Ez a területhasználati díj 10 százaléka csupán, mivel a többi 90 százalékot elengedte a rendezvény számára a Fővárosi Önkormányzat.

Még keményebb az uniós bírálat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.06.20. 21:37

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) jövő hétfőn szavaz arról a jelentéstervezetről, amely felszólítja az uniós kormányokat, hogy indítsanak eljárást Magyarország ellen a jogállam megsértésének egyértelmű kockázatai miatt. A szavazás előtti utolsó szakbizottsági vita arról tanúskodott, hogy az úgynevezett 7. cikkelyes állásfoglalást támogatni fogja a képviselők többsége. Egymástól függetlenül ezt a véleményt hangoztatta újságíróknak a LIBE két magyar tagja: a fideszes Gál Kinga és a DK-s Niedermüller Péter.

Judith Sargentini - Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

Judith Sargentini - Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

A szakbizottság szerdai ülésén a képviselők a szöveghez benyújtott módosító indítványokat vitatták meg. A holland zöldpárti Judith Sargentini jelentéstevő bejelentette, hogy a beérkezett 263 javaslatból eddig 50 kompromisszumos indítvány készült. A szavazásig hátralévő időben ezeket ki fogják egészíteni a magyar Országgyűlésben elfogadott hetedik alkotmánymódosítás és az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag értékelésével. Sargentini szomorúnak nevezte, hogy épp a Menekültek Világnapján döntött a magyar parlament, meg sem várva a Velencei Bizottság ajánlásait.

A jelentéstevő hangsúlyozta, hogy a munka során figyelembe vették a fideszes képviselők tényszerű módosító javaslatait is, ám ők utóbb kihátráltak a közösen összegyúrt szövegváltoztatások mögül. Mint közölte, a magyar néppártiak nem akartak rossz színben feltűnni a hazájukban azzal, hogy a nevük bármilyen formában szerepel a szövegen. Gál Kinga ezt cáfolta, mondván: azért nem kívánták a nevüket adni egyik-másik kompromisszumos indítványhoz, mert azok még az eredeti szövegnél is kritikusabbak Magyarországgal szemben.

Sargentini azt is bejelentette, hogy a szavazásra bocsátandó végleges szövegben nem lesznek hivatkozások nem-kormányzati szervezetek véleményére, nehogy vita kezdődjön arról, hogy elfogultak-e vagy sem. A vitához hozzászóló fideszes EP-képviselők ettől függetlenül nem kímélték a jelentéstevőt és munkáját. Szerintük a kompromisszumos módosító indítványok valótlanságokon alapuló, ténybeli tévedésektől hemzsegő, politikailag elfogult szövegek. A legtovább Szájer József ment, aki szerint a LIBE képviselői “miközben a jogállamról papolnak, önkényesek, és úgy viselkednek, mint a legközönségesebb diktátorok”. Nehezményezte azt is, hogy a vitában jóval többen voltak azok, akik bírálták a Magyarországot, mint akik kiálltak mellette. Ezt a megjegyzést már az ülést levezető bizottsági elnök, Claude Moraes sem tűrte, és a mikrofonját bekapcsolva közölte: mindenki szót kapott, aki jelentkezett. “Ha Ön kevesli a támogatóikat, és egyáltalán vannak még ilyenek, akkor hozza magával őket!” — tette hozzá.

A hozzászólók zöme kifejtette, hogy a bírálatok nem Magyarországnak, hanem a magyar kormánynak szólnak. Az Európai Néppárt frakciójából — a fideszeseket kivéve — két lengyel képviselő mondott véleményt. Mindketten úgy vélekedtek, hogy a magyar kormány megsérti az uniós értékeket.

“Alaposan és körültekintően meg fogjuk vizsgálni, hogy sértik-e az uniós jogot a magyar parlament által elfogadott friss jogszabályok” — válaszolta egy német szocialista EP-képviselő kérdésére Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán az alkotmányügyi bizottság ülésén. A politikus hozzátette, nehezen érti, hogyan lehet bűncselekménynek minősíteni egy menekült támogatását.

Zuglói bérlakáscsaták

Boda András
Publikálás dátuma
2018.06.20. 20:17
Zugló, önkormányzat - Népszava fotó

 Míg a kormány az Alaptörvény módosításával épp kitiltja a közterületekről a hajléktalanokat, addig a főváros XIV. kerületében az otthonteremtési programok okoznak – politikai szempontból is figyelemre méltó – vitát. A 444.hu azzal a címmel számolt be a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette kerület képviselő-testületének múlt heti üléséről: „A zuglói Fidesz és MSZP együtt vették el a lehetőséget a rászoruló családoktól, hogy lakásban élhessenek.”

Szabó Rebeka, Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestere (Párbeszéd) érdeklődésünkre felidézte: az ő javaslata alapján tárgyalt a testület a Baptista Integrációs Központ (BIK) és az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) projektjeiről. A két szervezet azt kérte: a kerület adjon nekik használatba olyan önkormányzati bérlakásokat, amelyek rossz állapotúak, lakatlanok. Ők aztán felújítják azokat, majd otthontalan, de dolgozó, könnyen integrálható embereket költöztetnek oda, hogy újra tudják kezdeni életüket.

Mint azt Szabó Rebeka elmondta, a program számára alkalmas – kicsi, olcsón fenntartható, rossz állapotú, lakatlan – ingatlanokat a hivatal, a vagyonkezelő és a két szervezet munkatársai közösen választották ki, de fennakadást okozott, hogy az először kinézett négy lakásból három ugyanabban az épületben volt. Ráadásul volt olyan képviselő, aki aggodalmát fejezte ki, hogy a házakban lakók „nem akarnak hajléktalanokat” a szomszédjukba. Ez a kifogás terebélyesedett aztán vitává a legutóbbi testületi ülésen. Végül – tette hozzá Szabó Rebeka – a javaslat alapján a BIK két, az ULE egy lakást kapott volna. A BIK-nek kiszemelt lakások közül azonban az egyiket a körzet szocialista képviselőjének javaslatára, a Fidesz támogatásával kivették a programból, a másikat viszont az MSZP-sek és a kormánypártiak egy része is támogatta. Az ULE számára kinézett lakást a kormánypárti és az MSZP-s képviselők sem szavazták meg. Szabó Rebeka leszögezte: Karácsony Gergely polgármester és ő maga is mindkét szervezet kezdeményezését támogatta.

Az ügyben közleményt adott ki az MSZP zuglói frakciója, de ebben nem tértek ki arra, miért nem támogatták, hogy ULE is kapjon egy bérlakást. És arról sem írtak, miért csak egy ingatlant szavaznak meg a BIK-nek. Hevér László György, zuglói szocialista képviselő megkeresésünkre azt közölte: fontosnak és jónak tartják a hasonló programokat, ezért is támogatták például azt, hogy a BIK – Budapesten egyedülálló módon – kapjon egy lakást. Az ULE esete azonban szerinte teljesen más: ennek előkészítésébe nem vonták be őket, így például arra sem volt idő, hogy az érintett lakók hozzájárulását elnyerjék.