Belharcot mutat a Figyelő listázása

Publikálás dátuma
2018.06.21 07:00
A TERROR LAPJA - Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatóját a jelek szerint nem zavarja, hogy listák jelennek meg a lapjában FO
Fotó: /
A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – állítja Csepeli György szociálpszichológus.

Mint ahogy magáról tényről szerdán már lapunk online felülete is hírt adott: újabb listázással jelentkezett a Figyelő. A hetilap – amely az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária cégének tulajdonában van – nemrég az úgynevezett „Soros-hálózat” embereiről közölt az internetről összeollózott névsort. A szerkesztőségben feltehetően úgy ítélték meg, hogy a botrány jót tett a lap megítélésének. A Figyelő névtelenségbe burkolózó szerzője ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjához köthető, liberálisként bemutatott kutatókat igyekezett lajstromba venni.

Ennek ismérve a cikk szerint az, ha a „valós társadalompolitikai folyamatok” helyett valakit a „liberális világszemlélet narratívája alapján” elsősorban a „szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás” foglalkoztat, azaz a „kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”. A mintegy huszonöt nevet tartalmazó cikk a nyomaték kedvéért fotókat is közöl a felsorolt kutatók egy részéről.

Büszkék vagyunk a kutatóinkra, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást – reagált az Akadémia honlapján Rudas Tamás, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Figyelő listáján szereplők egyike, Sik Endre szociológus kérdésünkre így vélekedett a cikkről: „nem létező újság nem létező szerzőjének nem létező műve”. A cikk funkciója az, amit az MTA-val kapcsolatos „negatív beszólások helyzetében” egy propagandaanyagnak be kell töltenie – jegyezte meg.

Személy szerint a szociológus kifejezetten megtisztelőnek érzi, hogy rákerült a listára. „Mostanában nem indult ellenem semmilyen kampány. Sértve is éreztem magam, mint Bástya elvtárs A tanúban” – mondta. (Nevezett Bástya elvtárs tudvalevőleg azt kérdezte a filmben: „Én már sz.rt sem érek?!)

„Egyébként a helyemen vagyok” – utalt rá Sik Endre, hogy rendszeresen készít migrációval, menekültüggyel foglalkozó szakmai elemzéseket. Márpedig az ilyesfajta tudományos munka valóban nem tartozik az államilag támogatott tevékenységek közé.

A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – nyilatkozta Csepeli György szociálpszichológus, akit arról kérdeztünk, meghonosodhatnak-e a kormányközeli sajtóban a listázások, és ha igen, annak milyen következményei lehetnek.

Pánikra nincs ok – jelentette ki. A korábbi listázásnak sem volt gyakorlati következménye, és Csepeli György arra számít, hogy a mostaninak sem lesz.

A hetilap minden bizonnyal a Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának átszervezését akarja lélektanilag megalapozni. A szociálpszichológus ugyanakkor nem hiszi, hogy a listázás valamiféle összehangolt stratégia eleme lenne, amely mögött a kormány áll. Sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a Figyelő partizánakciókat folytat. Csepeli György emlékeztetett rá, hogy a Figyelő azokat is támadja, akikről feltételezi, hogy valamennyire autonóm módon próbálnak gondolkodni a kormánytáborban. Alighanem ez a fideszes belső hatalmi harc része – állapította meg a szociálpszichológus.

Ungár Péternek sem tetszik
Nagyon nem értek egyet vele – így minősítette kérdésünkre Ungár Péter LMP-s politikus a Figyelő újabb listázását. Ungár a közösségi oldalán megosztotta az azonnali.hu témába vágó cikkét. „Az eredeti cikk és a reakció közötti különbségben kiviláglik, mi a különbség a két sajtótermék alapértékei között” – írta.
Bár Ungár Péter kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek, ismét hangsúlyozta: a hetilap tartalmára semmilyen ráhatása nincs. „Az azonnali.hu is tőlem teljesen függetlenül működik, pedig annak többségi tulajdonosa vagyok” – mondta. Kérdésünkre, hogy részt vett-e már valamikor a Figyelő szerkesztőségi értekezletén, Ungár Péter közölte: soha, semmilyen lap szerkesztőségi értekezletén nem vett részt.2018.06.21 07:00

Beléptető kapuk lesznek a 4-es metró több állomásán

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:15

Fotó: / Kállai Márton
A használat elsődleges feltétele viszont az elektronikus jegyrendszer bevezetése.
Engedélyt kapott a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) beléptető kapuk telepítésére a 4-es metró több állomásán – írja a napi.hu. A kormány honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozó vasúti közlekedési hatóság
november 8-án kiadta a beléptető kapuk létesítési engedélyét a 4-es metró Kálvin téri és II. János Pál pápa téri állomására a BKK meghatalmazása alapján eljáró pro Montel Zrt-nek. Az elérhető dokumentumok szerint már az Újbuda-központ állomás esetében szeptember óta tart az engedélyezési eljárás, az ügyintézés pedig 4 hónapig tarthat.
Az ITM a napi.hu-val közölte: az M2 metróvonal Kossuth téri állomása esetében hasonló kérelem alapján indult eljárásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakhatóságként nem járult hozzá a létesítéshez. Itt az utasforgalom áramlási irányában nem telepíthetők a kapuk addig, amíg nem igazolják az állomás kiüríthetőségének megfelelőségét. A kapuk használatbavételének elsődleges feltétele az elektronikus jegyrendszer bevezetése. Használatbavételi engedély iránti kérelmet még egyik kapu esetében sem nyújtottak be. A BKK szeptemberben azt közölte a portállal, hogy céldátuma sincs a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetésének, jelenleg a rendszer működtetéséhez szükséges infrastruktúra telepítése, szoftverfejlesztések, oktatások, illetve tesztelési feladatok elvégzése zajlik. A tervezett 11 ezer jegyérvényesítő készülékből csak néhányat szereltek fel 29 buszra és trolibuszra (például a 76-os trolin), valamint a Deák téri metróállomáson és a közvágóhídi (H6-os HÉV) állomáson is lehet találkozni az érvényesítő készülékekkel és a beléptetőkapukkal.
2018.11.20 16:15

Greenpeace: A környezetvédelmi szakemberek csaknem felét elbocsátották

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:10

Fotó: Népszava/
A leépítések miatt veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei – figyelmeztet a környezetvédelmi szervezet.
A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától, a leépítések ellehetetlenítik az érintett területek hatékony szakmai munkáját – közölte honlapján a Greenpeace. A szervezet szerint 2018. novemberében a természetvédelem központi irányítását ellátó szakemberek aránytalanul nagy százalékát bocsátották el az agrártárcától. Mint írják, a leépítések miatt veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei, és ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései miatt. A Greenpeace kiemeli, hogy 2010-ben megszüntették a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, és azóta
  • szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el, helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek,
  • folyamatosan csökken a természetvédelem költségvetési támogatása,
  • és megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek.. A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották, ami jelentősen gyengítette a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítését.
A szervezet hangsúlyozza, hogy a természet- és környezetvédelmi intézményrendszert sújtó leépítések megszüntetését, valamint a természet- és környezetvédelem előtt álló feladatokhoz megfelelő kapacitások biztosítását várja el 85 hazai civil szervezet – köztük a Greenpeace Magyarország is –, és 2018. november 12-én közös nyílt levélben fordultak Nagy István agrárminiszterhez. Petíciójukban azt követelik, hogy a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot.
2018.11.20 16:10
Frissítve: 2018.11.20 16:10