Lopással vádolják a fémdetektoros hobbirégészt

Publikálás dátuma
2018.06.21 11:41
Illusztráció: AFP/Stefan Sauer
Fotó: /

Folytatólagosan, kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás miatt emelt vádat egy kaposvári férfi ellen a kaposvári ügyészség. A vádlott két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, és engedély nélkül kutatott régészeti leletek után kistelepülések határában.

Rendszerint sikerrel járt, ugyanis többek között rengeteg pénzérmét talált például az ókorból, Nagy Konstantin és II. Constantinus, valamint Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érméket, az Árpád-házi uralkodók korából II. András-dénárt, illetve a késői középkorból Hunyadi Mátyás, II. Lajos és II. Mátyás nevével jelzett dénárokat is. Emellett őskori magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra.

A régészeti leletek a törvény szerint az állam tulajdonát képezik, a férfi azonban a megtalált tárgyakat egy internetes portálon árulta rendszeresen. Ez lett a veszte: az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek ellene feljelentést. Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Szerző
Témák
régészet
2018.06.21 11:41

Újabb baleset történt az M3-ason, torlódás lehet

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Három jármű ütközött Bag közelében.
Összeütközött egy kisbusz és két személygépkocsi szerdán, 9 óra körül az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán, Bag közelében – írja a police.hu. A helyszínelés és a műszaki mentés idején torlódásra kell számítani. Korábban – ugyancsak a Miskolc felé vezető oldalon – nyolc személyautó és két kamion rohant egymásba. A balesetben négy ember könnyebben megsérült, az úton rekedt utasokhoz melegedőbuszt küldtek.
2018.12.19 10:47
Frissítve: 2018.12.19 10:47

Nyolc autó és két kamion ütközött, torlódik az M3-as

Publikálás dátuma
2018.12.19 08:04
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
Nyolc személyautó és két kamion rohant egymásba szerda reggel az M3-as autópálya Miskolc irányába tartó oldalán az 50-es kilométernél, négy ember megsérült.
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, a sérült járművek több sávot elfoglalnak az autópályán, ahol a torlódás már most jelentős. Az elsődleges információk szerint négy ember könnyebben megsérült. Az úton rekedt utasokhoz melegedőbuszt küldtek.
Témák
baleset
2018.12.19 08:04