Káosz a repülőcirkusz miatt

Publikálás dátuma
2018.06.22. 07:57

Red Bull Air Race - A futam meglehetősen megosztja az embereket: van, aki nem érti, miért kell a főváros szívében egy zajos, környezetszennyező, balesetveszélyes rendezvényt tartani, ami a fél Budapest lezárásával jár.

Szombaton és vasárnap rendezik a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat hagyományos, budapesti viadalát, amely az idei vb negyedik állomása.

Az elmúlt években meglehetősen megosztotta a közvéleményt a futam rendezésének szükségessége főként azután, hogy 2010-ben Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jelentésében megállapította: a légiközlekedési, zaj- és műemlékvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva engedélyezték az elmúlt években a repülőversenyt. (Az ombudsman a 2008-ban és 2009-ben megrendezett budapesti futamot vizsgálta.) A szervezők a 2009-es verseny során szabálysértést követtek el, amikor a rendezvény első napján nem rendelkeztek sem a légtér használatára, sem a repülőrendezvény megtartására való engedéllyel. Így a rendezvény veszélyeztette a légi közlekedés biztonságát, az élet- és vagyonbiztonságot - írta közleményében az ombudsman, aki szerint pedig a rendezvény veszélyt jelentett a Lánchídra is, amely alatt a repülőgépek körülbelül 300 km/h óra sebességgel repültek el. A szakminisztertől a hasonló rendezvényekhez részletes szabályozást kért az ombudsman, a szervezőktől pedig azt, hogy máshol tartsák a rendezvényt, ne a Lánchídnál.

Ráadásul - annak ellenére, hogy hazánk légszennyezettségi mutatói az egyik leggyilkosabbak az egész EU-ban - a kormány 2016-ban úgy döntött, hogy (2015-2016 után) 2018 és 2020 között minden évben 1,8 milliárddal támogatja a Hungaroring Sport Zrt.-t és a Red Bull Air Race versenyt. Pedig az esemény nemcsak, hogy ráfizetéses program Budapestnek – az idén 12. alkalommal sorra kerülő versenyre a szervezők 90 százalék kedvezményt kapnak, így csupán 13 millió forint közterület-használati díjat fizetnek a fővárosnak, miközben napokra teljesen élhetetlenné változik a belváros.

A Párbeszéd az idei verseny kapcsán felszólította a főváros vezetését, hogy Budapest belvárosa helyett találjanak másik helyszínt a futamnak, illetve ne támogassák kedvezményes közterület-foglalási díjjal a rendezvényt. V. Naszályi Márta, a párt elnökségi tagja elmondta, jelenleg a fővárosban olcsóbb repülőversenyt rendezni, mint ételt osztani: míg a verseny rendezői átlagosan 9 forint területfoglalási díjat fizetnek négyzetméterenként, addig egy ételosztás megszervezésekor négyzetméterenként 112 forintot kell fizetni a közterületekért.

Hozzátette, a városvezetés hivatkozásával ellentétben nem egy ingyenes sportrendezvényről van szó, hanem egy olyan versenyről, amit a Red Bull a reklám miatt szervez. A fővárosi képviselő megjegyezte, Magyarország az egyetlen, ahol a nagy zajjal és légszennyezéssel járó versenyt egy városon belül tartják, világörökségi területek felett.

Megbénul a város
Forgalomkorlátozás lép életbe Budapest belvárosában a hétvégi verseny miatt. Budán egyes útszakaszokat már a múlt héten lezártak. A pénteki lezárás érinti a budai és pesti rakpartok Margit híd-Lánchíd közötti szakaszát, szombattól az Alagutat, a Margit híd és a Lánchíd között a Duna parthoz közeli utcákat. A Lánchíd pénteken, szombaton és vasárnap reggeltől kora estig nem lesz járható, és a gyalogosok sem használhatják. Változik egyes tömegközlekedési járatok (2-es, 19-es, 41-es villamos, a 15-ös, 115-ös, 16-os, 105-ös busz, a D11-es és D12-es hajó) menetrendje is. Bővebben itt informálódhat.INFO

A szombati kvalifikációs nap 10.50-től, a vasárnapi versenynap 11.00-től rajtol a Duna Lánchíd és Margit-híd közötti szakaszán

Szerző

Európa-bajnok a magyar vívócsapat

Publikálás dátuma
2018.06.21. 21:57
Illusztráció: OLIVER BUNIC / AFP
A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest - írja az MTI.

A magyarok a negyeddöntőben az ukránokat 45-25-re, az elődöntőben pedig a románokat 45-37-re győzték le.

A fináléban a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttesben a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi kezdett, és egy tus előnnyel adta át a pástot Gémesinek, aki pazar vívással további hármat tett közé. Az első három asszó után, a világbajnok Szatmári első asszóját követően pedig már hat tus előnye volt a magyar válogatottnak (15-9).

Gémesit nyakon szúrta ellenfele, kissé csökkent is a különbség (20-15), ám Szilágyi nem kapott találatot (25-15), a második kört záró Szatmári asszója után pedig már 12 tus volt közte (30-18).

A párviadalát egy ugrást követően elért találattal záró Gémesi hat tust őrzött meg az előnyből (35-29), Szatmári pedig egyet hozzátéve vezette fel az utolsó asszót (40-33). Szilágyi rendkívül magabiztosan vívott, s ismét nem kapott tust, így 45-33-mal ért véget a finálé.

Ez az arany a magyar küldöttség egyetlen érme a kontinensviadalon.

Eredmények (a kontinensviadal honlapja szerint):
Férfi kard, csapat:

negyeddöntő:
Magyarország-Ukrajna 45-25
elődöntő:
Magyarország-Románia 45-37
Olaszország-Németország 45-44
a 3. helyért:
Németország-Románia 45-43
döntő:
Magyarország-Olaszország 45-33

Európa-bajnok, férfi kard, csapat:
MAGYARORSZÁG (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
2. Olaszország (Enrico Berré, Luca Curatoli, Aldo Montano, Luigi Samele)
3. Németország (Max Hartung, Richard Hübers, Mátyás Szabó, Benedikt Wagner)

Női párbajtőr, csapat:

nyolcaddöntő:
Ukrajna-Magyarország 34-31
a 9-16. helyért:
Magyarország-Szerbia 45-27
 a 9-12. helyért:
Magyarország-Svédország 45-25
a 9. helyért:
Magyarország-Spanyolország 36-24
elődöntő:
Lengyelország-Ukrajna 45-37
Franciaország-Észtország 45-36
a 3. helyért:
Észtország-Ukrajna 42-37
döntő:
Franciaország-Lengyelország 41-40

Európa-bajnok, női párbajtőr, csapat:
Franciaország (Marie-Florence Candassamy, Laurence Épée, Auriane Mallo, Coraline Vitalis)
2. Lengyelország (Renata Knapik-Miazga, Ewa Nelip, Barbara Rutz, Aleksandra Zamachowska)
3. Észtország (Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu, Kristina Kuusk)
...9. Magyarország (Szász-Kovács Emese, Kun Anna, Budai Dorina, Szabó Réka)

Szerző
Témák
Vívó Eb vívás
Frissítve: 2018.06.21. 22:08

Férfi vízilabda világliga: elődöntős a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.06.21. 21:43
MTI Fotó: Czagány Balázs
A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese a csütörtöki negyeddöntőben ötméteresekkel győzte le a világbajnok horvát csapatot - írja az MTI. A magyarok pénteken 18.15 órától az Egyesült Államok-Japán összecsapás győztesével találkoznak.

Férfi világliga, szuperdöntő (Duna Aréna):
negyeddöntő:
Magyarország-Horvátország 10-8 (1-1, 1-1, 3-2, 1-2, 4-2) - ötméteresekkel
gólszerzők: Zalánki, Bedő 2-2, Vámos, Angyal 1-1, illetve Milos 2, Krapic, Vrlic, Buslje, Vukicevic 1-1

A két csapat tavaly a világbajnokság döntőjében találkozott egymással, akkor a csordultig telt margitszigeti uszodában 8-6-ra nyertek a horvátok. A nyitónegyedben az utolsó percig kellett várni az első gólra, amelyet a horvátok szereztek. A második felvonás elején látványos centergóllal kerültek előnybe a horvátok. A nagyszünet előtt Vámos Márton találta meg az utat a hálóba, Bijac hóna alatt csúszott be újra a labda (2-2).

A fordulás után először szerezte meg a vezetést a magyar csapat: egy gyors kontrát Bedő Krisztián fejezett be sikerrel, azonban a horvátoknak is hamar sikerült egyenlíteniük. A következő magyar támadásban Angyal Dániel húzott a kapuba emberelőnyből. Kovács Gergő labdaszerzése után fórt harcolt ki, Märcz Tamás időt kért, a figurát pedig Vámos passza után Zalánki váltotta gólra (5-3). A horvátok tíz másodperccel a dudaszó előtt szépítettek.

A zárófelvonás elején újra két góllal lépett el a hazai csapat, de a horvátok gyorsan visszajöttek, másfél perccel a vége előtt pedig egyenlítettek. Az utolsó harminc másodpercre egy bírói döntés miatt a horvátok támadhatták végig, de maradt a döntetlen, következtek az ötméteresek.

A magyar lövök - sorrendben, Vámos, Zalánki, Bátori Bence és Erdélyi - nem hibáztak, míg a horvátoknál Javier Garcia Gadea a felső lécre lőtt, Loren Fatovic próbálkozását pedig Nagy hárította.

Korábban:
Spanyolország-Ausztrália 9-4 (1-2, 1-0, 2-0, 5-2)
Montenegró-Kazahsztán 14-6 (5-2, 2-2, 5-1, 2-1)

Később:
Egyesült Államok-Japán 19.45

Szerző