Alakulóban Trump és Putyin találkozója

Várhatóan júliusban találkozik majd egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Bloomberg közlése szerint Trump akkor látogat el Európába, s vesz részt az észak-atlanti szövetség július 11-én esedékes csúcstalálkozóján. Putyinnal vagy előtte, vagy utána folytathat megbeszéléseket. A Bloomberg szerint az orosz-amerikai csúcstalálkozót július 13-án, Nagy-Britanniában rendezik majd meg. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a médiaértesülést, s egyelőre a megbeszélések helyszínéről sem tettek közzé információkat. Korábbi közlések szerint Bécs szívesen vállalná az orosz-amerikai találkozó megtartását. Most annyi biztos, hogy Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót a jövő héten Moszkvába várják a megbeszélések előkészítésére.

Szerző

Letöltendőt kapott a román parlament házelnöke

Publikálás dátuma
2018.06.21. 22:45
Liviu Dragnea. Fotó: ALEXANDRU DOBRE / AFP
Alapfokon 3 év hat hónapra ítélte a Legfelsőbb Bíróságk Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt elnökét egy korrupciós ügyben csütörtökön - írja a Transindex.ro. A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét ellátó politikust ezzel már két ügyben is elítélték.

Az ítélet nem jogerős, Dragneának lehetősége van még fellebezni. A pártelnököt hivatali visszaélésre való felbujtásban bűnösnek találta a bíróság. Szintén megvádolták közokirat-hamisításra való felbujtással, de ez alól felmentették őt.

A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön. Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Dragnea felmentését kérte.

Viorica Dancila kormányfő és liberális koalíciós partnere védelmébe vette Dragneát, míg a jobbközép ellenzéki pártok vezetői és az utcán tüntető civilek lemondásra szólították fel a pártelnököt - írja az MTI. Dancila - szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke - közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el. "Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét" - írta csütörtök esti állásfoglalásában.

Csütörtök este ismét ellenzéki tüntetők ezrei gyűltek össze a kormánypalota előtti téren és Románia más nagyvárosaiban, Dragnea és Dancila lemondását, az igazságszolgáltatási reform leállítását követleve. Dragnea nem lépett nyilvánosság elé az ítélethirdetés után, de péntek délutánra összehívta a PSD végrehajtó bizottságának ülését.

Az ügyben más vádlottak ellen is ma született alapfokon ítélet. Így Alesu Floreát, a Teleorman megyei gyerekvédelmi hivatal volt vezetőjét 3 év, 7 hónap és 20 nap szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés miatt, Milos Rodicát, a gyerekvédelmi hivatal igazgatóját 3 évre ítéltek, szintén hivatali visszaélés miatt, Olguța Șefut, ugyanazon hivatal igazgató-helyettesét összese négy év szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt, Ionel Marineci volt igazgatósági tag 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ugyanennyit Valentina Marica, szintén a hivatal vezetőségi tagja, Bombonica Prodana, Dragnea volt felesége ellen a per megszüntetését kéri a bíróság, és 1000 lej kifizetésére kötelezi, Claudiu Balaban volt igazgatósági tagot 3 év felfüggesztettre, Gheorghe Nicușor volt igazgatót a gyermekvédelemnél négy év letöltendőt kapott, Anisia Niculina Stoica - aki a Teleorman megyei PSD-ben funkciót töltött be, amikor Dragneáék az alkalmazását kérték a gyerekvédelemhez, és aki beismerte az ellene felhozott vádakat - 4 év börtönbüntetést kapott, Adriana Botorogeanu, aki szintén titkárnő volt a PSD-nél, két év felfüggesztett büntetést kapott.

Szerző

NATO: keleti fegyverkezést sürget Varsó és London

Publikálás dátuma
2018.06.21. 21:08
Boris Johnson és Jacek Czaputowicz egy varsói erkélyen. Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Növelni kell a NATO védelmi és elrettentő képességét a szövetség keleti szárnyán - ebben egyeztek meg Lengyelország és az Egyesült Királyság védelmi, illetve külügyminiszterei a Varsóban megtartott csütörtöki egyeztetéseken - írja az MTI.

A megbeszélésen részt vett a lengyel Mariusz Blaszczak és Jacek Czaputowicz, valamint a brit Gavin Williamson és Boris Johnson védelmi, illetve külügyminiszter.

Czaputowicz a tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten beszámolt arról, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatosan vitattak meg egyes kérdéseket. Fontosnak találták az észak-atlanti együttműködést a szövetség keleti szárnyán. Megegyeztek abban, hogy Európa e térségében növelni kell a védelmi és elrettentő képességeket.

Kiállnak a NATO keleti irányú, új tagok felvételével való bővítése mellett is - mondta Czaputowicz, említve ebben az összefüggésben a nyugat-balkáni országokat.

Brit részről Boris Johnson arról számolt be, hogy a megbeszélésen a közeledő NATO-csúcs, a Nyugat-Balkán és az iráni helyzet - melyben osztja a két ország az Egyesült Államok aggodalmait - mellett napirendre került Észak-Korea, valamint a vegyi fegyverek használatára vonatkozó nemzetközi tilalom betartása is. Minden említett témában London és Varsó "azonos hangon beszél" - húzta alá a brit diplomáciai vezető.

A védelmi miniszterek a találkozó során értékelték többek között a brit katonák lengyelországi szerepvállalását. A 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozó értelmében ugyanis Lengyelországba tavaly egy amerikai parancsnokságú nemzetközi, britekből is álló zászlóaljat telepítettek.

Szerző