Letöltendőt kapott a román parlament házelnöke

Publikálás dátuma
2018.06.21 22:45
Liviu Dragnea. Fotó: ALEXANDRU DOBRE / AFP
Fotó: /
Alapfokon 3 év hat hónapra ítélte a Legfelsőbb Bíróságk Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt elnökét egy korrupciós ügyben csütörtökön - írja a Transindex.ro. A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét ellátó politikust ezzel már két ügyben is elítélték.

Az ítélet nem jogerős, Dragneának lehetősége van még fellebezni. A pártelnököt hivatali visszaélésre való felbujtásban bűnösnek találta a bíróság. Szintén megvádolták közokirat-hamisításra való felbujtással, de ez alól felmentették őt.

A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön. Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Dragnea felmentését kérte.

Viorica Dancila kormányfő és liberális koalíciós partnere védelmébe vette Dragneát, míg a jobbközép ellenzéki pártok vezetői és az utcán tüntető civilek lemondásra szólították fel a pártelnököt - írja az MTI. Dancila - szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke - közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el. "Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét" - írta csütörtök esti állásfoglalásában.

Csütörtök este ismét ellenzéki tüntetők ezrei gyűltek össze a kormánypalota előtti téren és Románia más nagyvárosaiban, Dragnea és Dancila lemondását, az igazságszolgáltatási reform leállítását követleve. Dragnea nem lépett nyilvánosság elé az ítélethirdetés után, de péntek délutánra összehívta a PSD végrehajtó bizottságának ülését.

Az ügyben más vádlottak ellen is ma született alapfokon ítélet. Így Alesu Floreát, a Teleorman megyei gyerekvédelmi hivatal volt vezetőjét 3 év, 7 hónap és 20 nap szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés miatt, Milos Rodicát, a gyerekvédelmi hivatal igazgatóját 3 évre ítéltek, szintén hivatali visszaélés miatt, Olguța Șefut, ugyanazon hivatal igazgató-helyettesét összese négy év szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt, Ionel Marineci volt igazgatósági tag 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ugyanennyit Valentina Marica, szintén a hivatal vezetőségi tagja, Bombonica Prodana, Dragnea volt felesége ellen a per megszüntetését kéri a bíróság, és 1000 lej kifizetésére kötelezi, Claudiu Balaban volt igazgatósági tagot 3 év felfüggesztettre, Gheorghe Nicușor volt igazgatót a gyermekvédelemnél négy év letöltendőt kapott, Anisia Niculina Stoica - aki a Teleorman megyei PSD-ben funkciót töltött be, amikor Dragneáék az alkalmazását kérték a gyerekvédelemhez, és aki beismerte az ellene felhozott vádakat - 4 év börtönbüntetést kapott, Adriana Botorogeanu, aki szintén titkárnő volt a PSD-nél, két év felfüggesztett büntetést kapott.

Szerző
2018.06.21 22:45

Soros magánszemélyként épít külpolitikát - az év emberének választotta a Financial Times

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:13

Fotó: AFP/ ERIC PIERMONT
Még antikrisztusnak is neveznek - nyilatkozta a milliárdos, aki szerint ez is annak a jele, hogy valami jót csinál. Munkáját fia fogja folytatni.
Soros György milliárdos befektetőt választotta meg az év emberének a Financial Times. Mint a portfolio.hu összefoglalja, a neves brit üzleti napilap megemlékezik arról, hogy
Soros az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít.
A liberális és demokratikus értékek védelmében hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig mindenhol a világ autoriter rezsimjeivel, a nacionalizmus és a populizmus erőivel kell megküzdenie. Teszi ezt a FT írása szerint több mint három évtizede: filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik - főleg Európában - egyre erősebbek.
"Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok"
- értékelte a folyamatokat a lapnak Soros György. Mint nyilatkozta, még nem vesztette el a reményt, hogy lehet egy újabb Brexit-népszavazás Nagy-Britanniában, ám az EU őt a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti: a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.
Bevallása szerint megtalálta utódját a pályán, fiával, Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül.
A Financial Times 1970 óta osztja ki az év embere elismerést. 2016-ban például Donald Trumpnak ítélték oda, de megkapta már Margaret Thatcher is, és Mihail Gorbacsovnak kétszer is járt.
2018.12.19 10:13
Frissítve: 2018.12.19 10:18

Büntetés helyett segítség - Rábólintott a szenátus az amerikai igazságszolgáltatási reformra

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:04

Fotó: AFP/
43 százalékkal kisebb eséllyel lesznek visszaesők és 13 százalékkal nő az esélyük arra, hogy szabadon bocsátásuk után munkát találjanak azok az elítéltek, akik nevelő-oktató programokban vehetnek részt.
Az amerikai szenátus kedden éjjel kétpárti egyetértéssel, 87:12 arányban megszavazta a büntető igazságszolgáltatás átalakításáról szóló, Első lépés nevű törvénytervezetet. A képviselőház később voksol a törvényjavaslatról, de Paul Ryan republikánus házelnök azt ígérte, hogy ez még az új törvényhozási ciklus megkezdése előtt megtörténik. A törvénytervezet a képviselőházban is kétpárti támogatottságot élvez.
A törvénytervezet megváltoztatja a szövetségi büntetőeljárásokban kiszabható büntetések eddigi irányelveit.
A többi között meghatározza a kötelezően előírt legkisebb büntetési tétel mértékét, valamint nagyobb lehetőséget ad a bíráknak a mérlegeléshez a büntetések kiszabásakor. Bizonyos nem erőszakos - például a kábítószerrel összefüggő - bűnügyekben jelentősen enyhít a büntetési tételeken, és bírói mérlegelés tárgyává tesz, hogy a várhatóan nem visszaeső bűnözőket hamarabb szabadon bocsáthassák a szövetségi börtönökből. Emellett
a nem erőszakos bűncselekményeket elkövetők speciális tanfolyamokon vehetnek részt, amelyeken életvezetési tanácsokat kapnak, vagy szakmát tanulhatnak.
A speciális nevelő-oktató programokban résztvevő elítéltek 43 százalékkal kisebb eséllyel követnek el ismét bűncselekményeket és 13 százalékkal nő az esélyük arra, hogy szabadon bocsátásuk után munkát találjanak - derül ki a Rand Corporation politikai elemző intézet egyik, 2013-ban publikált felméréséből.
A törvénytervezet csak a szövetségi börtönrendszerre vonatkozik. Végleges elfogadásakor várhatóan több tízezernyi, nem erőszakos bűncselekményekért elítélt rab szabadulhat a szövetségi börtönökből.
A büntetés helyett a rehabilitálásra hangsúlyt fektető tervezetet még a nem épp progresszív gondolkodásáról ismert Donald Trump amerikai elnök is üdvözölte. Mint Twitteren írta: "ez biztonságosabbá teszi közösségeinket, valamint reménységet és második esélyt ad azoknak, akik megérdemlik. Mindezeken túl több milliárd dollárnyi megtakarítást is eredményez".
2018.12.19 10:04