Tízezrek kopogtatnak az idősotthonok ajtaján - és hiába

Publikálás dátuma
2018.06.22. 12:52
Fotó: Vajda József
Duplán rossz helyzetben van több tízezer nyugdíjas: egyrészt hiába vár arra, hogy beköltözhessen egy szociális intézménybe, másrészt ha sikerrel be is kerül, korántsem biztos, hogy ki tudja fizetni ellátási költségeit.

Összesen több mint 30 ezer ember vár Magyarországon arra, hogy bekerüljön valamilyen szociális ellátást nyújtó intézménybe – derül ki a Szociális Portál legfrissebb adataiból. A legtöbben - több mint 24 ezren - időskorúak bentlakásos intézményeibe költöznének. Mivel egy ember több helyre is jelentkezett, közel 30 ezer kérelmező neve szerepel a várólistákon. Közülük ötezren Budapesten várakoznak, Pest megyében több mint 2100-an.

Egyéb helyekre kisebb a "tülekedés" igaz, jóval kevesebb az intézmény is (időotthonból több mint ezernek van működési engedélye az országban): bentlakásos pszichiátriai ellátásba szeretne bekerülni 2236 ember; fogyatékosokat ellátó intézményekbe 1921-en aspirálnak; szenvedélybetegek közül pedig 500-an szeretnének intézményi ellátáshoz jutni. És végül, de nem utolsósorban: 875 hajléktalan jelentkezett intézményi ellátásba - hogy egyelőre hiába, az jól jelzi, milyen következményekkel járhat az, hogy a kormány betiltotta a hajléktalanságot.

Bár a várakozók száma hónapról hónapra más és más, hosszabb távon egyértelműen nő. És a helyzet csak romlani fog: a magyar társadalom – akárcsak a legtöbb európai – öregszik. Az Eurostat adatai szerint tavaly már a felnőtt népesség 27,9 százaléka volt 65 évnél idősebb. A KSH adatai alapján mintegy 2,1 millió ember kap öregségi nyugdíjat.

További súlyos problémát jelent, hogy sok idős nem lesz képes megfizetni az intézményi ellátás költségeit. Egy nyugdíjas átlagosan 129 ezer forintot kapott tavaly a KSH szerint, ami ugyan számszerűen növekedést mutat az utóbbi években, de érdemes két másik mutatót is megnézni. Az egyik, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke érdemben nem izmosodik, a másik az, hogy az átlagkeresethez képest romlik a helyzet: 2016-ban még az átlagkereset közel kétharmada, 63,7 százaléka volt az átlagos nyugdíj, 2017-ben már csak 58,3 százalék. A nyugdíjminimumot tíz éve nem emelték, jelenleg is 28500 forint – miközben a budapesti idősotthonokban 65 és 117 ezer forint közti térítési díjat kérnek.

Szerző

Itt Németh Szilárd fog alkotmányozni. Tényleg

Publikálás dátuma
2018.06.22. 12:29
Fotó: Molnár Ádám
Megeshet, hogy nem csak Németh Szilárd és a konzultációs testület írja át az alkotmányt, hanem egy egész nemzet - pontosabban ez kommunikálhatja majd a hatalom.

Roppant rendjén valónak tartja Németh Szilárd, hogy alkotmányozni fog, pontosabban tagja lesz annak a testületnek, amelyik átírja az alaptörvényt. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a honvédelmi államtitkár azért tartotta magától értetődőnek a felkérést, mert noha pontosan tudja, hogy nem jogász és így nem tud beleszólni a szövegezésbe, de az életből vett tapasztalataira abszolút szüksége van mindenkinek. Egyszerűen azért, mert ő tudja, hol szorít a cipő ebben a kérdésben (hogy az utóbbi tagmondat mit jelent, az nem fejtette ki.)

Attól, hogy az alaptörvényt folyton faragni kell, Németh szerint még nem következik, hogy elveszítette gránit-szilárdságát, mindössze arról van szó, hogy a világ folyamatosan új helyzet elé állítja az országot, amire reagálni kell. Ami az alkotmányrevízió pontos mivoltát illeti, Németh úgy gondolja: "Sok ember össze fog jönni, és meg fogjuk vitatni. És én még azt is el tudom képzelni, hogy ebben a körben még egy szélesebb konzultáció is megtörténhet. Az emberekkel való konzultáció".

Igazából még az is elképzelhető, hogy egy levelezős nemzeti konzultáció kerekedik a sok ember megbeszélésből. Ami azt is jelezheti, hogy a kormány emelheti a tétet (mármint azt, hogy milyen ügyeket illeszt az Alaptörvénybe), ha közvetlen népi felhatalmazásra  akar hivatkozni.

Szerző

Fideszes aktivista próbálja gyengíteni Rokker Zsoltit

Publikálás dátuma
2018.06.22. 11:27
Fotó: Tóth Gergő
Eddig csak sejteni lehetett, most már biztos, hogy Fidesz-közeli jelöltek próbálják eltéríteni a miskolci Rokker Zsolti lehetséges szavazóit.

Újabb bizonyíték került elő, hogy a Fidesz azonos, vagy hasonló nevű jelöltekkel akarja kiütni a nyeregből a miskolci időközi választások ellenzéki indulóját – írja a HVG.

Erdei Sándort – vagy, ahogy művésznevén országszerte ismerik, Rokker Zsoltit – a teljes helyi ellenzék támogatja majd a július 15-i választáson, amit fideszes Hubay György parlamenti mandátumszerzése miatt kellett kiírni. Ez a kormánypárt számára azzal fenyeget, hogy Miskolcból új Hódmezővásárhely válhat, ezért minden eszközzel próbálják akadályozni Rokker Zsolti térnyerését.

A fű alatti harc egyik eszköze lehet az azonos vagy hasonló nevű jelöltek indítása: erre utal, hogy a semmiből felbukkant egy másik, Erdei Sándor nevű jelölt is, akiről csak annyit lehet tudni, hogy hét évvel fiatalabb az ellenzéki indulónál; a férfi gyakorlatilag minden sajtómegkeresést hárít, menekül a kérdések elől, és nem is kampányol, ami több mint furcsa egy helyi politikai babérokra törekvő jelöltnél.

Most egy másik kihívó is próbálja gyengíteni Rokker Zsoltit: a Molnár Zsolt nevű, a napokban érettségizett jelölt Miskolc 12-es választókörzetében indult – a lap szerint azért, mert sok választót összezavarhat a Zsolt- Rokker Zsolti névpárhuzam.

A fiatal ongai férfiről azt is kiderítették, hogy ismerőse Nagy Ákos fideszes jelöltnek és Kovács Zsoltnak (a miskolci polgármester, Kriza Ákos formálisan már távozott, de a háttérben nagyon is aktív kabinetfőnökének), ráadásul évek óta a Fidesz aktivistájaként dolgozik.

A 2018-as választási kampányban például a másik miskolci körzet fideszes jelöltjének, Csöbör Katalinnak segédkezett: számtalan fotót is megosztott a politikus a választás előtti rendezvényeiről, eligazításairól, a szórólapjáról, illetve április 8-i győzelem utáni eredményértékelőjéről és az aktivistáknak kiosztott köszönőlevélről.

Hogy, hogy nem, Molnárnak van egy közös fotója Hubay Györggyel (az időközi választás előtt álló miskolci 12-es körzet parlamentbe jutott volt képviselőjével) is. Utóbbiban az az érdekes, hogy amikor az újság munkatársai hétfőn a parlamentben megkérdezték Hubay Györgyöt, hogy ismeri-e a körzetében induló, ellenzéki jelölt nevére hajazó jelölteket, illetve mit tud róluk, a fideszes politikus azt mondta: csak a sajtóból hallott a névazonosságokról.

Molnár Zsolt egyébként fiatal kora ellenére 2014-ig visszamenően felbukkan különböző fideszes rendezvényeken, Orbán Viktor évértékelőjén például, vagy a kormánypárt határon túli szövetségesei, az RMDSZ vagy a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) kampányeseményein - írja a lap.

Szerző