Szabadságra küldik a műanyagokat

Publikálás dátuma
2018.06.22. 14:12
Illusztráció: AFP
Műanyagmentes életre buzdít júliusban a Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill.

Műanyagmentes piknikkel indítják a hónapot az akciót hirdető civil szervezetek, amelyen a háztartásokban megtalálható műanyagok helyett tartós, környezetbarát megoldásokat lehet kapni. “Szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez”- mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, Vighné Boóc Judit azt mondta: "az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A Töltsd velünk a júliust című kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos, Refill matricával jelölt vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A PET palack, a nyári melegben igen gyakran, egyetlen használat után jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből mikroműanyag formájában az élőlények, rajtuk keresztül pedig a mi szervezetünkbe jutnak. Élettani hatásuk még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy nem feltétlenül egészségesek. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet szednek fel, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont - derül ki az eseményt szervező szervezetek közleményéből.

Szerző

Négyes ikrek születtek a napimádó szent állatoknál Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2018.06.21. 15:09
MTI Fotó: Balázs Attila
Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatparkban korábban született vörös vari (Varecia rubra) négyes ikrek.
MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

A jelenleg hathetes makik közül ketten hímek, ketten pedig nőstények.  A kicsik száz nap vemhesség után születtek meg, eleinte az anyaállat sokat tartózkodott kölykei mellett, hogy szoptassa és melengesse őket. Az utódok most már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak, az anyatej mellett pedig már az édes lédús gyümölcsöket is kóstolgatják - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője-szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A vari a világ legnagyobb termetű makifaja. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-kéthetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanas-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek.

Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette a fajt, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti szakszerű tenyésztésük

Szerző

Meglőttek egy fehér gólyát Hajdúszoboszlónál

Publikálás dátuma
2018.06.21. 14:37
Illusztráció: AFP

Sörétes puskával lőtték meg egy fehér gólyát Hajdúszoboszló határában – derül ki a Hortobágyi Madárkórház Facebook-bejegyzéséből. A madár nem tudott elrepülni, minden harmadik lépésénél összerogyott, amikor rátaláltak. A sérülései alapján az állatorvosok azt hitték, vezetéknek csapódott, a műtétet előkészítő röntgenfelvételről derült csak ki: sörétszemek sebesítették meg.

A gólya jobban van, madárkórház a testéből eltávolított lövedékeket átadja a rendőrségnek. Mint írják, a szándékosság nem kérdés, úgy tűnik, az elkövető, ahogy kötelező, meggyőződött a célpont fajáról, ivaráról, lőhetőségi állapotáról, majd rálőtt a védett madárra. 

Szerző