Szabadságra küldik a műanyagokat

Publikálás dátuma
2018.06.22 14:12
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Műanyagmentes életre buzdít júliusban a Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill.

Műanyagmentes piknikkel indítják a hónapot az akciót hirdető civil szervezetek, amelyen a háztartásokban megtalálható műanyagok helyett tartós, környezetbarát megoldásokat lehet kapni. “Szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez”- mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, Vighné Boóc Judit azt mondta: "az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A Töltsd velünk a júliust című kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos, Refill matricával jelölt vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A PET palack, a nyári melegben igen gyakran, egyetlen használat után jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből mikroműanyag formájában az élőlények, rajtuk keresztül pedig a mi szervezetünkbe jutnak. Élettani hatásuk még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy nem feltétlenül egészségesek. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet szednek fel, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont - derül ki az eseményt szervező szervezetek közleményéből.

Szerző
2018.06.22 14:12

Ismét költ a világ legidősebb madara

Publikálás dátuma
2018.12.08 11:11

Fotó: Madalyn Riley/USFWS Volunteer/Flickr/
Újra költ a világ legidősebb tengeri madarának tartott Wisdom, a Laysan-albatrosz.
A matuzsálemnek számító madár november 29-én érkezett meg az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollra, és a biológusok megerősítették, hogy máris tojást rakott. Párjával, Akeakamaival minden évben több ezer kilométert tesznek meg, hogy a megszokott helyen neveljék fel utódjukat - írta a Sokszínű Vidék.  
Az albatroszok ritkán raknak tojást és akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Wisdom az elmúlt hatvan évben gyakran visszatért a Midway-atollra, és legalább 30-35 tojást keltett ki. Az első alkalommal, 1956-ban gyűrűzték meg. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, ebből következik, hogy Wisdom hamarosan 68 éves lesz.
A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, köztük egymillió albatrosz, ami a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten él a Laysan-albatroszok csaknem 70 százaléka.
Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.
2018.12.08 11:11
Frissítve: 2018.12.08 11:11

Minden tengeri teknősfajban találtak műanyagot, de nem tudni, mit tesz velük

Publikálás dátuma
2018.12.08 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP/ Biosphoto / Paulo de Oliveira
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot a kutatók, akik két óceán és egy tenger mind a hét faját, több mint száz egyedet vizsgáltak meg - írta az MTI a Phys.org alapján.
A Global Change Biology című szaklapban megjelent tanulmány készítői az Atlanti- és a Csendes-óceánból, valamint a Földközi-tengerből kifogott minden egyes egyed gyomrában kimutattak mikroműanyag szemcséket. A leggyakoribb a mikroszál volt, ami származhat ruhából, gumiabroncsból, cigarettafilterből vagy hajózási, halászati eszközökből: kötélből, hálóból.
"Nem tudjuk még, hogyan hatnak a teknősökre a műanyagrészecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint a nagyobb darabok. További kutatásoknak kell kideríteniük, hogy befolyásolják a vízi élőlények szervezetét az apró szemcsék"
- mondta Emily Duncan, az Exeteri Egyetem ökológusa, aki a plymouthi tengerbiológiai laboratóriummal és a Greenpeace kutatólaboratóriumával dolgozott együtt a tanulmányon.
 A mikroszemcsék szennyezettek lehetnek, baktériumokat, vírusokat hordozhatnak a felszínükön, de az is lehet, hogy sejtszinten ártanak az állatoknak. A vizsgált 102 teknősben több mint 800 szintetikus részecskét találtak, azonban csak a tápcsatornájuk egy részét kutatták át, becsléseik alapján akár ennek húszszorosa is lehet az összes mikroszemcse száma.
A kutatók szerint a lenyelt műanyagok valószínűleg a szennyezett tengervízből és az üledékből, a megevett állatokból és növényekből jutottak a teknősök szervezetébe. A vizsgált állatok vagy a partokra vetődve pusztultak el, vagy halászok hálóiba keveredtek. Három helyen gyűjtötték őket össze: az atlanti példányokat Észak-Karolinában, a csendes-óceániakat az ausztráliai Queenslandben, a földközi-tengerieket Ciprus északi részén.
2018.12.08 10:10
Frissítve: 2018.12.08 10:10