Távolsági buszok versenyeztek, a sofőr közben fél kézzel videózott (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.22. 16:43

Két távolsági busz - rajtuk utasokkal - 80 km/h sebeséggel versenyzett Tét felé, a 83-as főúton. Az esetről videó is készült: ezen jól látszik, hogy az egyik buszsofőr maga is fél kézzel felvételt készített, miközben előzni próbálta kollégáját. Mindkét érintett busztársaság megszólalt az ügy kapcsán: vizsgálják az esetet.

Két helyközi járatos autóbusz versenyezett a 83-as főúton, Tét felé, adta hírül csütörtökön a Zoom.hu. Az esetet fél kézzel videózta az egyik sofőr, és egy utas is - a portálhoz az utóbbi felvétel jutott el. A felvételen jól hallhatóan, többször is elismétlik, hogy 80 km/h sebességgel száguldottak a járművek a szűk úton. A hátsó - ahonnan a felvétel készült - előzni próbálta az előtte haladót, amelyik ezt az út közepére húzódva akadályozta meg. Mikor egy megállónál végül szót válthattak a buszvezetők, az elöl haladó jármű sofőrje azt mondta, "80-al megyek, ne előzgess", a másik pedig rendőrséggel fenyegette. Konfliktusuk oka nem derül ki a felvételből.

Az ügyben megszólalt az egyik érintett busztársaság, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. csütörtökön, számol be a Kisalföld.hu. Az ÉNYKK kommunikációs munkatársa szerint a cég a felvételről csak a Zoom által szerzett tudomást. Az esetet kivizsgálják: az "eredményétől függ a belső intézkedés, az esetleges személyi felelősség és a hozzá tartozó szankció meghatározása". Mint írták, hozzájuk az előzni kívánt busz tartozik. A hátsó a Blaguss Agora Hungary Kft. társaság busza a cikk szerint. Ők a kisalfold.hu érdeklődésére azt közölték: ismert előttük az eset, kivizsgálják a történeteket, annak lezárultával tájékoztatnak majd. Az ÉNYKK-val is felvették a kapcsolatot.

Szerző

Gumibotos rendészek kísérik majd a Nébih ellenőreit

Publikálás dátuma
2018.06.22. 16:28
Héja, trikolór napkorong – ilyen lesz majd az élelmiszer-rendész jelvénye Forrás: Magyar Közlöny
Az élelmiszer-rendész akár a passzív ellenállást is erőszakkal törheti meg. Épp csak az nem tiszta, hogy miért van szükség az új rendvédelmi alakulatra.

Külön rendészeti egység vigyázza majd az élelmiszer-biztonsági ellenőrök munkáját -derül ki a legfrissebb Magyar Közlöny egyik rendeletéből, amit a Zoom.hu szúrt ki először.

Az élelmiszer-rendészek a pisztolyon kívül szinte minden kényszerítőeszközt megkapnak: gumibotot, könnygázsprét vethetnek be, munkájukhoz pedig jól kiképzett őrkutyát is kérhetnek – munkájuk során egyenruhát és szolgálati igazolványt fognak viselni.

Mint a Közlönyből kiderül, rendész olyan kormánytisztviselő lehet, aki elvégzett egy 40 órás vagyonőr tanfolyamot, és kötelező jelleggel részt vesz a későbbi taktikai képzéseken. Vagyis, diplomás vegyészmérnökökre, illetve élelmiszer-technikusokra aggatnak majd gumibotot, akik erőszakkal is felléphetnek majd az ellenőrzési helyszíneken, maguk, illetve kollégáik védelmében.

A rendelet hosszan részletezi, hogy az élelmiszer-rendész milyen körülmények között és módszerekkel vethet be fizikai kényszert: a gumibotos kormánytisztviselőknek joga lesz a passzív ellenállást tanúsító (tehát nem agresszív) személyekkel szemben is erőszakot alkalmazni, de terhes nőket, gyerekeket azért ők sem zaklathatnak.

Héja, trikolór napkorong – ilyen lesz majd az élelmiszer-rendész jelvénye Forrás: Magyar Közlöny

Héja, trikolór napkorong – ilyen lesz majd az élelmiszer-rendész jelvénye Forrás: Magyar Közlöny

A rendkívül részletes rendelet még a rendészek szolgálati jelvényét is pontosan leírja, épp csak az indoklás hiányzik belőle– csak azt nem lehet tudni, hogy az agrárminiszter miért tartotta szükségesnek az élelmiszerrendész osztag felállítását.

Lapunk a Nébihtől próbálta megtudni, hogy miért volt szükség az alakulat felállítására, tavaly hány alkalommal érte munkatársaikat támadás, fizikai erőszak - és ha ilyen történik, miért nem a rendőrséghez fordulnak, saját rendvédelmi erő felállítása helyett, ahogy normális esetben szokás. Az élelmiszer-biztonsági hivatal későbbi választ ígért, ha reagálnak, frissítjük cikkünket.

Szerző

Szávay: A Jobbik nem kötött alkut a Fidesszel

Publikálás dátuma
2018.06.22. 15:59
Forrás: Facebook/Szávay István
A Jobbik a saját nézete szerint egyszerűen csak nem volt hajlandó belesétálni abba a kommunikációs csapdába, amit a kormány próbált állítani.

A Fidesz jól láthatóan arra számított, hogy a Jobbik is elutasítja az alaptörvény módosítását és a „Stop Soros” törvénycsomagot. Azzal, hogy az ellenkezője történt, sikerült zavarba hoznunk a kormánypártot – mondta a Népszavának Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője.

A jobbikos politikus a zavar jelének tartja, hogy Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján kénytelen volt azt mondani, Soros György érdekei az „ellenzék jelentős részének” fontosabbak a magyar érdekeknél. Szávay szerint Kocsis Mátét egyértelműen meglepte, hogy nem tudja a teljes ellenzéket megbélyegezni „a nemzeti érdek elárulásával”.

A Jobbik is megszavazta a hetedik alaptörvény-módosítást

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását, ezt 159 igen és 5 nem szavazattal hagyta jóvá a parlament. A kormánypárti képviselők mellett igennel voksoltak a jobbikosok, az onnan kilépett Dúró Dóra, illetve Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is.

Szávay elismételte pártja hivatalos álláspontját: a Jobbik a célokkal egyetért, elsődlegesnek tartja Magyarország védelmét és biztonságát. A benyújtott javaslatok életszerűtlennek és kivitelezhetetlenek, de éppen ezért károkat sem tudnak okozni. Mindent mérlegre téve a Jobbik úgy ítélte meg, a kisebbik rosszat választja azzal, hogy megszavazza a kormány előterjesztéseit.

Kérdésünkre határozottan kijelentette: „semmiféle titkos alku nem volt” a Jobbik és a Fidesz között. A Jobbik – tette hozzá Szávay István – egész egyszerűen csak nem volt hajlandó belesétálni abba a kommunikációs csapdába, amit a kormány próbált állítani.

Kerestük a Fideszt is, ahol azt kérték, használjuk Kocsis Máté korábbi nyilatkozatát. Tájékoztatóján a fideszes frakcióvezető a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta: két éve, amikor szükség lett volna a Jobbik szavazataira, nem támogatták a módosításokat. Most, hogy már nincs rá szükség (mivel a Fidesznek kétharmada van), támogatták, aminek „örülnek, de furcsának tartják ezt a hozzáállást”.

Szerző