Távozott a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese

Publikálás dátuma
2018.06.23 07:01
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Közös megegyezéssel távozott posztjáról a Fővárosi Törvényszék (FT) általános elnökhelyettese - tudta meg a Népszava. Rosnerné Romenda Zsuzsanna távozása összefügg azzal, hogy május végén Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Polgárné Vida Juditot bízta meg egy évre az FT elnöki feladatainak ellátásával.
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Ezzel a lépéssel Handó semmibe vette a törvényszék bíráinak véleményét, akik két fordulóban is a korábbi elnök, Fazekas Sándor újbóli kinevezését támogatták. Ám az OBH-elnök az FT elnöki posztjára egymás után kiírt két pályázatot eredménytelennek nyilvánította, ami megnyitotta az utat Vida Judit határozott időre szóló megbízása előtt. Handó Tünde több alkalommal is (vissza)élt már ezzel az eszközzel: eredménytelennek nyilvánította a bírósági vezetői pályázatot, majd hozzá kötődő bírót bízott meg határozott időre, aki később pályázat útján el is nyerte a vezetői posztot. Ezt a pályáztatási gyakorlatot több bíró és az Országos Bírói Tanács is bírálta.

Mivel az FT az ország legnagyobb bírósága, különösen fontos, ki vezeti. Fazekas hatéves elnöki mandátuma idén január 4-én járt le, s hiába pályázott kétszer is egyedüliként, Handó nem nevezte ki. Január 5-e óta a most távozó általános elnökhelyettes, Romenda Zsuzsanna teljes jogkörben vezette az FT-t, Vida Judit megbízásáig. Vida, mint ismert, OBH-elnöki biztosként dolgozott, mielőtt megbízott elnök lett. Az OBH-ba azután került, hogy egy plágiumügy miatt lemondásra kényszerült: épp az FT elnökhelyettesi posztjáról kellett távoznia.

Szerző
2018.06.23 07:01

Hollik István tudni véli, kik öntötték le a Kossuth-szobrot

Publikálás dátuma
2018.12.19 15:26
Fotó: Facebook / Hollik István
Fotó: /
Kormányellenes aktivisták - mondta sajtótájékoztatóján a kormány politikusa.
Kormányellenes aktivisták öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szobrot - mondta Hollik István kormányszóvivő, érthetetlennek nevezve a rongálást. "Mi bajuk van a kormányellenes tüntetőknek Kossuth Lajossal?" - tette fel a kérdést a szóvivő, hozzátéve, hogy erőszak történt az MTVA székháza előtt is.
Hollik István ezután elsorolta az ilyenkor kötelező fideszes lózungokat - "agresszív tüntetők", "erőszakos provokátorok", "a Soros-hálózat tagjai" -, majd a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján azzal zárta: azok az emberek tüntetnek most és csinálnak törvénytelen akciókat a rendőrökkel szemben, akik 2006-ban politikailag utasították a rendőröket arra, hogy békés tüntetőket kardlapozzanak, verjenek meg
2018.12.19 15:26
Frissítve: 2018.12.19 15:29

Még megfontolja az MTVA, hogy leadja az ellenzék öt pontját (videó)

Publikálás dátuma
2018.12.19 15:12

Fotó: MTI/ Honéczy Barnabás
Pendrájvon vette át a közmédia egyik vezetője a petíciót, amit három napja próbál adásba juttatni a teljes magyar ellenzék. Persze, ez nem jelenti azt, hogy le is adják majd a követeléseket.
Megtört a jég az MTVA székházánál, a közmédia legalább formális gesztust tett a kapuját napok óta ostromló ellenzéknek. Szerdán Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, valamint Barabás Richárd pártszóvivő és Murányi András kommunikációs igazgató kopogtattak a tévészékház ajtaján, ahol bebocsátást nyertek – a biztonsági őrök ezúttal nem lökdöstek meg senkit, igaz, Tordaiék sem próbáltak meg áttörni rajtuk.
Murányit és Barabást később kiküldték a biztonságiak az épületből – Tordai Bencét viszont fogadta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója,. Dobos átvette pendrájvon hozott ellenzéki petíciót – ezzel végül megtört az MTVA három napos ellenállása, korábban tudomást sem akartak venni az öt követelésről. Azt ugyan Dobos sem ígérte meg, hogy élő adásba kerül az öt pont – arra hivatkozott, hogy politikailag független a közmédia, valamint szerkesztői szabadság van, ezért majd a kollégái döntik el, hogy lemehet-e adásban az öt pont. 
Tegyük hozzá, az MTVA még akkor sem közölt hírt az ellenzéki demonstrációról, amikor hétfőn reggel Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a székház kapuján dobták ki fegyveres biztonsági őrök. Tordai élő Facebook-közvetítést adott a megbeszélésről, de őt is videózták, egy komplett tévéstáb figyelte-rögzítette minden lépését. 
Ez az az öt pont, amit eddig semmiképpen nem akartak és nem is hagytak beolvasni a közmédiában: az ellenzéki összefogás
  • A túlóratörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat,
  • Európai Ügyészséget,
  • független közmédiát
követel a kormánytól, mióta az Országgyűlés fideszes kétharmada szabálytalanul is elfogadta a túlóratörvényt. 
2018.12.19 15:12