Száz millióval tartozik az EP-nek a szélsőjobbos politikus

Publikálás dátuma
2018.06.23 12:29
Fotó: AFP/Frederick Florin
Fotó: /
A jelek szerint az EU-szkeptikus politikusok előszeretettel szívják le az európai közösség pénzét, és a művelet sikere érdekében csalástól sem riadnak vissza.

A francia Nemzeti Front, a nemrég önmagát Nemzeti Összefogássá átkeresztelő párt hosszú évek óta belpolitikai céljaira használja az európai parlamenti képviselői jogokból származó juttatásokat: a legújabb uniós bírósági állásfoglalás szerint Marine Le Pennek 300 ezer eurót (mintegy 97 millió forint) kell visszafizetnie az Európai Parlament kasszájába, írja a hvg.hu.

Mindezt azért, mert egyik francia, pártbeli tisztségviselőjét és egyik testőrét is európai parlamenti asszisztensként tüntette fel a hivatalos nyilatkozatokban. Holott a szóban forgó személyek soha nem jelentek meg sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, tehát az európai parlament központjaiban. A procedúra már két éve elkezdődött, amikor a csalás gyanúja először felvetődött. Sőt, a francia hatóságok is górcső alá vették az akkor Nemzeti Frontnak nevezett párt finanszírozását – uniós forrásokból. Vagyis Le Pen asszony, mint annyi más euroszkeptikus szöveget nyomó pártvezető, például a Brexit mellett kampányoló brit képviselők, valójában az EU-s pénzekből működtették pártjukat, miközben „élet-halál harcot” hirdettek Brüsszel ellen.

A francia Nemzeti Front nem kapott hitelt francia bankoktól, csak Putyinban bízhatott, és meg is kapta a pénzügyi mentőövet egy orosz banktól. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szinte valamennyi francia politikai párt és prominens személyiség visszaélt a parlamenti asszisztensek honorálására juttatott kerettel: a családtagoknak osztottak szét, vagyis a saját zsebükbe tették. Ebbe bukott bele a tavalyi elnökválasztás mérsékelt jobboldali jelöltje, Francois Fillon is. De vissza Marine Le Penhez. A most hozott, de még megtámadható európai bírósági döntés szerint csak 300 ezer eurót kell visszafizetnie. A francia eljárás ennél elmélyültebb és persze hosszabb is.

Szerző
2018.06.23 12:29

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59