Száz millióval tartozik az EP-nek a szélsőjobbos politikus

Publikálás dátuma
2018.06.23 12:29
Fotó: AFP/Frederick Florin
Fotó: /
A jelek szerint az EU-szkeptikus politikusok előszeretettel szívják le az európai közösség pénzét, és a művelet sikere érdekében csalástól sem riadnak vissza.

A francia Nemzeti Front, a nemrég önmagát Nemzeti Összefogássá átkeresztelő párt hosszú évek óta belpolitikai céljaira használja az európai parlamenti képviselői jogokból származó juttatásokat: a legújabb uniós bírósági állásfoglalás szerint Marine Le Pennek 300 ezer eurót (mintegy 97 millió forint) kell visszafizetnie az Európai Parlament kasszájába, írja a hvg.hu.

Mindezt azért, mert egyik francia, pártbeli tisztségviselőjét és egyik testőrét is európai parlamenti asszisztensként tüntette fel a hivatalos nyilatkozatokban. Holott a szóban forgó személyek soha nem jelentek meg sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, tehát az európai parlament központjaiban. A procedúra már két éve elkezdődött, amikor a csalás gyanúja először felvetődött. Sőt, a francia hatóságok is górcső alá vették az akkor Nemzeti Frontnak nevezett párt finanszírozását – uniós forrásokból. Vagyis Le Pen asszony, mint annyi más euroszkeptikus szöveget nyomó pártvezető, például a Brexit mellett kampányoló brit képviselők, valójában az EU-s pénzekből működtették pártjukat, miközben „élet-halál harcot” hirdettek Brüsszel ellen.

A francia Nemzeti Front nem kapott hitelt francia bankoktól, csak Putyinban bízhatott, és meg is kapta a pénzügyi mentőövet egy orosz banktól. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szinte valamennyi francia politikai párt és prominens személyiség visszaélt a parlamenti asszisztensek honorálására juttatott kerettel: a családtagoknak osztottak szét, vagyis a saját zsebükbe tették. Ebbe bukott bele a tavalyi elnökválasztás mérsékelt jobboldali jelöltje, Francois Fillon is. De vissza Marine Le Penhez. A most hozott, de még megtámadható európai bírósági döntés szerint csak 300 ezer eurót kell visszafizetnie. A francia eljárás ennél elmélyültebb és persze hosszabb is.

Szerző
2018.06.23 12:29

Három év börtönre ítélték Trump volt ügyvédjét

Publikálás dátuma
2018.12.12 19:06

Fotó: AFP/ Hector Retamal
Michael Cohent öt vádpontban, így a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, adó- és banki csalásokért, a hatóságok félrevezetéséért ítélte összesen három év szabadságvesztésre a New York-i szövetségi bíróság.
William Pauley bíró szerint a vádpontokban megfogalmazott minden bűncselekmény "komoly támadás az Egyesült Államok ellen". Az ítélethirdetés előtt a bíróságon tett nyilatkozatában a volt ügyvéd felelősséget vállalt valamennyi elkövetett bűncselekményért, azokért, amelyekért - ahogyan fogalmazott - "személyes felelősség" terheli és azokért is, amelyek szerinte "az Egyesült Államok elnökére vonatkoznak". Hozzátette: mindent elkövet azért, hogy a történelem ne úgy emlékezzen rá, mint "a gazemberre ebben a történetben". Mint fogalmazott: amit tett, azért tette, mert "kötelességének érezte (Trump) mocskos gaztetteinek fedezését". Arra nem tért ki, hogy adó- és banki csalásainak mennyiben volt közük Donald Trumphoz. "Bármennyire nehezen hihető is, ez a nap életem egyik legjelentőségteljesebb napja. Személyes és szellemi börtönben éltem attól a naptól fogva, hogy munkára szerződtem egy ingatlanfejlesztő mogulhoz, akinek üzleti éleslátását mélyen csodáltam" - mondta Donald Trumpra utalva Cohen. A volt ügyvéd további együttműködést ígért a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkatársaival, akik Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálják. Ügyvédje révén Cohen a múlt héten még azt kérte, hogy ne szabjanak ki rá börtönbüntetést. Az elítéltnek március 6-án kell bevonulnia egy New York államban lévő kisváros büntetés-végrehajtási intézményébe.
Szerző
2018.12.12 19:06
Frissítve: 2018.12.12 19:17

Szándékos HIV-terjesztő volt a pozsonyi áldoktor

Publikálás dátuma
2018.12.12 16:44
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A férfi védekezés nélkül létesített nemi kapcsolatot, az érintetteket pedig nem tájékoztatta az egészségi állapotáról.
Idén júliusban emelt vádat Vanessa P. és Ivan B. ellen egészség-károsításért a szlovák rendőrség: a nő és a férfi úgy adott különféle gyógyszereket egy nyugdíjas otthon lakóinak, hogy nem volt meg a szükséges szakértelme – írja a Bumm.sk. A portál szerint most egy újabb, sokkal borzalmasabb dologra derült fény. A rendőrség a Facebook oldalán közzétett közleményében arról számolt be, hogy Ivan B. 2016 és 2018 között számos nővel és férfival lépett kapcsolatba pénzjutalom fejében történő szexuális kapcsolat létesítése céljából. Ezekkel a személyekkel védekezés nélkül létesített nemi kapcsolatot, annak ellenére, hogy igazoltan HIV-fertőzött volt. Ezeket a személyeket nem tájékoztatta az egészségi állapotáról. Az új nyomozati eredmények alapján vádeljárást indítottak Ivan B. ellen. 
2018.12.12 16:44