A felújított metrókocsik mágikus képessége

Publikálás dátuma
2018.06.24. 16:34
Illusztráció FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint lelepleződött a "nagy metróátverés", ezért feljelentést tesznek a 3-as metrók felújítása ügyében. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek telefonon azt mondta: az internetre két napja kikerült, a Metróért Egyesület által felfedezett fotók  alapján a 3-as vonal szerelvényei nem felújítottak, hanem újak. Az azokon látható régi budapesti járműnek ugyanis 2018 márciusában már vissza kellett érkeznie Budapestre - mondta a DK politikusa, aki szerint amennyiben bebizonyosodik a képek valódisága, azok bűncselekményre utalnak. A lefényképezett metrókocsi egyszerre volt Moszkvában és Budapesten.

Budapest ugyanis a látszattal ellentétben egy fillért sem spórolt azzal, hogy felújítás helyett új kocsik érkeztek - emelte ki. Hozzátette: egy új szerelvényekről szóló tenderen az orosz gyártó el sem indulhatott volna, a felújításra szánt keretből pedig új kényelmes, klímás nyugati, vagy dél-koreai járműveket lehetett volna vásárolni.

A Párbeszéd vizsgálatot követel 

A párt fővárosi közgyűlési vizsgálóbizottság felállítását követeli annak kiderítésére, hogy a 3-as metró vonalára érkező szerelvényeket valóban felújították-e, vagy azok teljesen új szerelvények. Amennyiben Budapest a felújítás helyett új metrókocsikat vásárolt, ez a vámcsalás gyanúját is felveti. A Párbeszéd szerint mindezek mögött az állhat, hogy a raktáron lévő új orosz szerelvények mintegy 70 milliárd forintos budapesti értékesítése része lehet a Paks 2-ről született magyar-orosz megállapodásnak.

A BKV visszautasít

A BKV Zrt. visszautasítja Gy. Németh Erzsébetnek, a Demokratikus Koalíció fővárosi közgyűlési képviselőjének az M3-as metróvonal felújított szerelvényeivel kapcsolatos állítását. A Bolla Tibor, a társaság vezérigazgatója által jegyzett, az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben azt írták: ismételten kijelentik, hogy az orosz fél mind a 37 szerelvényt leszállította a közöttük fennálló szerződés szerint, és a szerelvények azóta az üzembe helyezési engedélyeket is megkapták. Az M3-as metrószerelvények felújítását végző orosz partner garantálja a felújított szerelvények 30 éves élettartamát. A felújítás keretében minden szerelvényt átvizsgáltak, és amennyiben szükséges volt, szerkezeti elemek cseréjét is végrehajtották.

Szerző
Frissítve: 2018.06.24. 19:58

Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

Publikálás dátuma
2018.06.24. 15:00
Átszellemültség? (Népszava fotó)

Minden bizonnyal a hajléktalanok irányába mutatott mélységes humanizmusáért. Például azért, ahogy a minap beszélt róluk, védelmébe véve a hajlék nélküleik törvénybe iktatott erőteljesebb zaklatását: "ugyanazok az arcok hetek óta heverésznek mocskos, nem kizárhatóan fertőzött pokrócokon, és spárgán vezetett kövér házi kutyával ijesztgetik a gyalogosokat."

Ja, bocs. nem. A "hitélet" szempontjából "tesz sokat" Budapest főpolgármestere. Hát ehhez mi is melegen gratulálunk.

MTI hír: 

Erdő Péter bíboros, prímás, érsekés Tarlós István főpolgármest MTI Fotó: Mohai Balázs

Erdő Péter bíboros, prímás, érsekés Tarlós István főpolgármester MTI Fotó: Mohai Balázs

Szent Adalbert-díjat kapott a főpolgármester. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kitüntetését Erdő Péter bíboros, prímás, érsek adta át Tarlós Istvánnak vasárnap Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében. A méltatás szerint Tarlós István városvezetői munkája a hitélet szempontjából is jelentős, hiszen sokat tesz a templomok és egyházi intézmények fejlesztéséért és fenntartásáért.  A városvezető "nem a politikai divat" követését, hanem az "erkölcsi normákon", "hitének megélésén alapuló katolikus keresztény életet tekinti legfőbb céljának" - hangzott el.A szentmisén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője és Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester is.

Szerző

Utazás előtt tanácsos közjegyzői okiratot beszerezni

Publikálás dátuma
2018.06.24. 12:54
AFP illusztráció
Utazás előtt tanácsos felmérni, hogy a célországokban milyen iratokra lehet szükség, és több esetben érdemes kiemelt bizonyító erejű közjegyzői okiratot készíttetni - ezt Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke mondta az állami televízióban.

A kamarai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy bár nyilatkozat, meghatalmazás magánokiratban is adható, a közjegyzői okiratnak fokozott bizonyító ereje van. Fontos lehet ilyen okirat megléte, ha az egyéb dokumentumokból nem derül ki például, hogy milyen jogcímen van az utazóval egy gyerek, akinek más a vezetékneve, vagy jogszerűen van-e nála az autó, amely nem a tulajdona. Ugyancsak célszerű közjegyzői okiratot készíttetni, ha a távollét alatt fontos dolog elintézésével kell megbízni valakit, ezt a dokumentumot ugyanis biztosan elfogadják hatósági ügyekben is - tette hozzá Parti Tamás. (MTI)

Szerző