„Olcsón meg lehet úszni, ha egy nőt megerőszakolnak”

Publikálás dátuma
2018.06.25 07:32
„Őket szabadon engedik, tőlünk elveszik a szabadságot” – üzente egy nő Madridban FOTÓ: ADOLFO LUJAN/CROWDSPARK
Fotó: /
„Óriási a düh, a harag és a felháborodás”– mondták lapunknak madridi nőjogi aktivisták, miután kiengedték a börtönből a La Manada (Falka) néven elhíresült csoport tagjait, akik két éve megerőszakoltak egy fiatal nőt.

„Ezen a helyen nem szolgálunk ki erőszaktevőket... Ez egy biztonságos hely a nők számára” – Sevillában már akadnak olyan boltok, éttermek, ahova kifüggesztették ezeket a szórólapokat. Helyi női csoportok osztogatják őket az andalúz fővárosban, egy másik felhívás kíséretében: „Tisztelt Kereskedő: mi nők nem fogyasztunk olyan vendéglátóegységben, ahol erőszaktevőket szolgálnak ki, ezért arra kérjük, hogy csatlakozzon a felhívásunkhoz, és függesszen ki egy (a belépést megtiltó) figyelmeztetést a bejáratra.”

Amint kiderült, hogy pénteken feltételesen szabadlábra helyezik a La Manada néven elhíresült, ötfős férfitársaság tagjait a börtönből, országszerte nők ezrei vonultak utcára, és kezdtek akciókat szervezni – ismét.

„Őket szabadon engedik, tőlünk elveszik a szabadságot” – üzente egy nőMadridban FOTÓ: ADOLFO LUJAN/CROWDSPARK

„Őket szabadon engedik, tőlünk elveszik a szabadságot” – üzente egy nőMadridban FOTÓ: ADOLFO LUJAN/CROWDSPARK

Legutóbb akkor volt ehhez hasonló női megmozdulás Spanyolországban, amikor áprilisban egy pamplonai bíróság úgy döntött, hogy La Manada tagjai nem nemi erőszakot követtek el, hanem „csupán” szexuális visszaélést. Mindezt úgy, hogy a 2016-os, San Fermín ünnepségen történt esetről videofelvétel is készült, ami bizonyítja: az akkor 18 éves nő nem egyezett bele, hogy mind az öt huszonéves részeg férfi közösüljön vele, megalázza őt, és mindezt mobiltelefonnal rögzítse. A hatóságok egyebek között azt rótták fel az áldozatnak – akit mindvégig könnyűvérű, magát időközben meggondoló nőként igyekeztek beállítani –, hogy nem tiltakozott eléggé (!), s úgy tűnik, ez az érvelés sikeres is volt, hiszen a férfiakat nem találták bűnösnek csoportos nemi erőszak vádjában. Mivel két évet már őrizetben töltöttek, 6 ezer euró kifizetése után pénteken feltételesen szabadlábra helyezték őket.

AFP fotó

AFP fotó

A hétvégén az egész országban akadtak tüntetések, Sevillában pedig különösen aktívak voltak a női csoportok. A céljuk világos: a hazatérő férfiak ne érezzék magukat otthon, és ne tudják úgy folytatni az életüket, mintha mi sem történt volna két évvel ezelőtt. A szórólapokkal is azt kívánják elérni, hogy ne adjanak munkát, de még csak ki se szolgálják a La Manada tagjait. Különösen azokra a környékekre fókuszálnak, ahol korábban gyakran megfordultak a férfiak. Vannak olyan utcák, ahol a férfiak fényképe, és neve is szerepel a szórólapokon, az alábbi szöveg kíséretében: „Erőszaktevő vagyok, és az állam ezt engedélyezi.”

AFP fotó

AFP fotó

A városban most azt találgatják – emlékeztet az El País napilap –, hogy a La Manada tagjai visszatérnek-e korábbi munkahelyeikre – akadnak köztük katonák, egy rendőr és egy fodrász is. A munka törvénykönyve szerint egyébként a munkáltatóknak kötelessége visszavenni őket, és azokat az állampolgárokat pedig, akik az ellenkezőjére buzdítanak, esetleg megfenyegetik a munkáltatót, felelősségre lehet vonni. A nőjogi aktivistákat azonban ez egyelőre nem tántorítja el attól, hogy emlékeztessék a férfiakat arra, amit tettek.

Másodrendű állampolgároknak érzik magukat a nők
„Óriási a düh, a harag és a felháborodás most Spanyolországban. A spanyol igazságszolgáltatás azt üzente nekünk nőknek, hogy olcsón meg lehet úszni, ha egy nőt megerőszakolnak, megaláznak és kihasználnak” – mondta lapunknak Madridból Paula és Ale, a Mujeres en Lucha (Harcoló nők) című lap munkatársai, egy nappal azután, hogy részt vettek egy fővárosi tüntetésen. Beszámolójuk szerint általános érzés a nők körében, hogy az igazságszolgáltatás magukra hagyta, és másodrendű állampolgároknak tekinti őket. „Normális esetben, ha a bíróság előtt áll a vádlott, megkérdezik, hogy ő követte-e el a tettet. Nálunk a nőt vonják kérdőre, hogy összezárta-e a lábát... Ebben a konkrét esetben az történt, hogy volt három bíró, köztük egy nő, akik azt üzenték: az áldozat nem kiabált, harcolt és tiltakozott eléggé, ami egyet jelent a beleegyezéssel” – magyarázták a nők felháborodva a Népszavának.2018.06.25 07:32

Lelőtték a strasbourgi merénylőt

Publikálás dátuma
2018.12.13 22:02

Fotó: AFP/
Agyonlőtték csütörtök este Strasbourg Neudorf negyedében a karácsonyi vásár közelében lövöldöző Chérif Chekattot - jelentették a hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva.
A 29 éves férfi a Lazeret utca 74. szám alatti házban lőtték agyon, ahová a rendőrség nagy erőkkel vonult fel – közölték nevük elhallgatását kérő rendőri vezetők. A hirado.hu azt írja, a francia rendőrség – a RAID elitegység tagjainak részvételével – nagyszabású műveletet hajtott végre csütörtökön a strasbourgi belvárostól délre fekvő városrészben, ahová a három ember életét kioltó és másik 13 embert megsebesítő merénylő a támadás után taxival távozott, és ahol a rendőrök a nyomát vesztették. Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi merénylet után bezárt karácsonyi vásárt.
2018.12.13 22:02

EU-csúcs: nem lesz újratárgyalt Brexit-megállapodás

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:08

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Az unióban maradó 27-ek meg fogják védeni érdekeiket és alapelveiket, nem tárgyalják újra a Brexit-megállapodást - mondták vezető európai politikusok a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcson. Az európai vezetők meghosszabbították az Oroszország elleni szankciókat.
Angela Merkel német kancellár közölte, csak ennek tudatában lehet beszélni arról, hogy az Európai Unió további biztosítékot adjon Londonnak az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan. A német kancellár nagyon jó dokumentumnak tartja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, már elfogadott megállapodást, és nem lát esélyt arra, hogy az 27 tagállam újratárgyalja és megváltoztassa azt.
Merkelhez hasonlóan Emmanuel Macron francia elnök is azt emelte ki, hogy nem lehet újratárgyalni a megállapodást. "Politikai vitát folytathatunk ugyan, de a megállapodás, amelyet már egyszer elfogadtunk, nem lehet megváltoztatni" - mondta. Most a brit kormányfőn a sor, hogy elmondja, milyen politikai megoldásra törekszik, hogy többséget szerezzen a szöveg hazai elfogadásához. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint újratárgyalás nem, de egy, a jövőbeli kapcsolatokat tisztázó politikai nyilatkozat megfogalmazása elképzelhető.  Az EU-csúcson nem számít azonnali áttörésre Brexit-ügyben Theresa May sem. A brit miniszterelnök erről a helyszínen nyilatkozott.
Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában - közölte Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében. Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyhangúlag döntöttek a szankciók meghosszabbítása mellett, miután Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tájékoztatást nyújtott a normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.
Az EU-csúcson a migráció is téma lesz. Ezzel kapcsolatban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, a képviselők készen állnak arra, hogy új javaslatot vegyenek fontolóra, amely általános szabályként határozná meg a migránsok tagországok közötti szétosztásán alapuló kötelező szolidaritási kvótamechanizmust. A javaslat emellett lehetőséget biztosítana a tagállamoknak arra, hogy alternatív szolidaritási formákat válasszanak objektív okokat figyelembe véve. Mint mondta, hatékonyabbá kell tenni a rendszert, és meg kell akadályozni a visszaéléseket.
Az EU-csúcson ott van Orbán Viktor is. A miniszterelnök Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt, illetve térségünk országainak kormányfőivel találkozott.
2018.12.13 19:08
Frissítve: 2018.12.13 20:23