Megérkezett az új amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2018.06.25 07:08
FORRÁS: US EMBASSY BUDAPEST FACEBOOK
Fotó: /

„Izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk Cornstein nagykövetet és feleségét nagyszerű barátainknak szerte e csodálatos országban!” – írta Facebook-oldalán az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a múlt hét végén, miután megérkezett az új nagykövet, David Cornstein és felesége, Sheila Cornstein. A kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára fogadta az új nagykövetet.

Szerző
2018.06.25 07:08

Összehívták a fideszesek, majd nem mentek el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:28
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Határozatképtelen lett az ülés, miután a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandóak részt venni azon. Szó lett volna az MTVA-székháznál történtekről is.
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése, amelyen - ellenzéki kezdeményezésre - az MTVA-székháznál történtekről is tárgyalt volna a parlamenti testület.
A testület keddi rendkívüli ülését eredetileg a bizottság fideszes alelnöke, Halász János és frakciótársa, Hubay György kezdeményezte mentesítési kérelem megtárgyalására, mondta el Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke az ülésteremben. A belügyminiszter aztán kedd reggel levélben kérte ennek levételét a napirendről. Mirkóczki Ádám és az MSZP-s Molnár Zsolt pedig azt kezdeményezte, hogy aktuális nemzetbiztonsági témákról is tárgyaljanak.
A testület ülésén végül sem a kormánypárti képviselők, sem a meghívottak nem vettek részt.
A Fidesz az MTI-vel azt közölte: azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik, később megjelölt napirendi pontból pedig "csak politikai balhét akart csinálni az ellenzék".
2018.12.18 12:28

Ombudsman: rakjanak rendet a patalomi szociális otthonban!

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:21

Fotó: / Németh András Péter
Visszafertőzöttségről, létszámhiányról, elzárt gondozottakról esik szó a jelentésben.
Több hiányosságot is feltárt a Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon patalomi telephelyének működésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman segítségét az otthon egyik korábbi gondozottjának hozzátartozója kérte, aki látogatásai során nagyon rossz körülményeket tapasztalt. Gyógyszerhiány, kosz, rühfertőzések, képzetlen ápolók, goromba, megalázó bánásmód – egyebek mellett ezekről lehetett olvasni a panaszos beadványában. Megírta azt is: idős hozzátartozóját több alkalommal kellett kórházba szállítani, ahova mindig kiszáradt, alultáplált, legyengült állapotban került. Állítása szerint az intézmény demens részlege teljesen el van zárva, nem tudják, „mi zajlik a nagy fehér ajtó mögött, csak az ordítást hallják”. Az ombudsmani jelentés idézi a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) idei vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a higiénia valóban kifogásolható, így a fürdőszobák, a gyógyszeres szekrények, a tálaló konyha tisztasága, a veszélyes hulladék tárolása és kezelése is. A gondozottak fürdetésének gyakorisága egyáltalán nem felelt meg a szakmai elvárásoknak, vannak, akiknek saját fogkeféjük sem volt. Több gondozott esetében valóban előfordult rühesség, volt, aki többször visszafertőződött. Szabad levegőre is csak heti 1-2 alkalommal, fél órára mehettek ki. A demens gondozottak részlegét számkódos ajtóval zárták el az intézmény többi részétől. A vizsgálat időpontjában a szakdolgozói létszám a minimumfeltételeknek sem felelt meg, ennek ellenére gyakran az ápolóknak kellett takarítani, mosogatni is, elvonva az időt a lakók ellátásától. A gondozóknak olyan feladatokat (például felfekvéses betegek kezelése) is el kellett látniuk, amelyekhez nem volt meg a megfelelő egészségügyi végzettségük. A gondozási dokumentáció hiányos, pontatlan, nem lehet visszakövetni a gondozottak állapotváltozását. A hatóság összefoglalóan azt állapította meg, az ápolási, gondozási körülmények nem felelnek meg a szakmai szabályoknak, a biztonságos gondozás és ápolás feltételei nem biztosítottak. Az ombudsman kérte a helyzet rendezését az intézményvezetőtől, a fenntartó SZGYF-től és az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A patalomi szociális otthonról lapunk több alkalommal is beszámolt. Legutóbb arról adtunk hírt: a vizsgálatok után leváltották a korábbi telephelyvezetőt. Helyére az egyik korábbi vezetőt, Varga Zoltánt hívták vissza, akitől a dolgozók és a gondozottak is a körülmények javulását várják.
Témák
Patalom
2018.12.18 12:21