Árnyékkormány

Az MSZP Tóth Bertalan eddigi frakcióvezetőt választotta a párt elnökének. Az új elnök kijelentette: „Árnyékkormányra nincs szükség, a cél az, hogy az MSZP-nek olyan politikusai legyenek, akikről elhiszik, hogy képesek kormányozni az országot". Én eddig is tudtam, hogy vannak ilyenek, ám a mondat első felét vitatom. Karácsony Gergely csapata a választás előtt elég pontosan elmondta, mit akar tenni az egyes területeken, és mi az, amit a Fidesz kormányzásában kifogásol. Ezt a vonalat kellene szerintem folytatni. Ha minden tárcának, ágazatnak lenne ellenzéki felelőse, aki akár hetente felhívná a polgárok figyelmét Orbánék hazugságaira, csúsztatásaira, ember- és nemzetellenes döntéseire – ahogy Hadházy Ákos teszi a korrupcióinfón –, az sokat javítana a társadalom tisztánlátásán. A pártépítés fontos, de sokkal fontosabb megakadályozni a belenyugvást a jelen helyzetbe. A rendszert – valamikor – a nép döntheti meg, ehhez az emberek rendszeres tájékoztatása, az elégedetlenség fenntartása szükséges.

2018.06.26 08:31

Gurmai: tettünk egy lépést előre

Publikálás dátuma
2018.08.09 12:08

Fotó: /
AZ MSZP-s politikusok fellépése után Nyíradonyban visszakötötték a vizet, amit a legnagyobb hőség idején zártak el.
„Ez a hatalom csak az erőből ért. Most tettünk egy lépést előre, de ettől még a probléma nem oldódott meg” – így reagált lapunknak Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, miután Nyíradonyban visszakötötték a legnagyobb hőség idején elzárt vizet. Az áldatlan állapotokra először Gurmai hívta fel a figyelmet, amikor Kunhalmi Ágnessel, a szocialisták választmányi elnökével közösen emlékezett meg a roma holokausztról. Gurmai Zitáék a rendőrséghez fordultak, akik még szombat délután két raklap kannás vizet vittek a vezetékes víztől elzárt lakosoknak. Nyitottak egy utcai kutat is, ám az érintett családok otthonától több mint 150 méterre van, a törvény pedig ennél közelebbi vízhez jutási lehetőséget ír elő. Azt az MSZP-s politikus sem vitatja, hogy a tartozást, amely miatt elzárták a vizet, ki kell fizetni. „A közmunkából azonban ezt a hatalmas összeget nem tudják rendezni az érintett emberek. A rendszert kell megváltoztatni, hogy ne legyen ilyen nyomor” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.  Mint ahogy lapunk megírta, helyiektől úgy értesültünk, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. mindenkivel megállapodik a tartozás részletekben történő fizetésekről. Gurmainak Nyíradony polgármestere levélben köszönte meg a közreműködést. „Köszönöm az aggódást, az aktív közreműködést és az érdeklődést településünk lakosai ügyében. (..) Őszintén remélem, hogy a továbbiakban településünk csak jó példával fog a hírekben szerepelni” – írta Kondásné Erdei Mária. 
Szerző
2018.08.09 12:08

Kivándorlási válságstábot akar az MSZP

Publikálás dátuma
2018.08.05 13:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az MSZP külön államtitkárságot is szeretne. A párt saját konzultációt indít Magyarország helyéről az Európai Unióban.
Az MSZP azt követeli, hogy a kivándorlás megfékezéséért állítson fel válságstábot a kormány - jelentette ki Bihal Dávid, a párt elnökségi tagja vasárnap. A szocialisták azt is szorgalmazzák, hogy a Miniszterelnökségen jöjjön létre olyan államtitkárság, amely kezeli ezt a válságot, és a jövőben hiteles otthonteremtési és családpolitikával, a minőségi oktatás megteremtésével tartsák itthon a fiatalokat. Ez azért szükséges, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a 2016-ban készített, úgynevezett mikrocenzus adatai szerint közel 600 ezren tervezik, hogy rövidebb-hosszabb időre – vagy akár véglegesen is – elhagyja az országot, és közel egyharmaduk vissza sem kíván térni.  Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője azt hangsúlyozta, hogy a felmérések szerint a távozók 80 százaléka anyagi okok miatt hagyja el Magyarországot, illetve a kivándorlók kétharmada 16 és 45 év közötti, vagyis a legaktívabb korban van. Ez azt jelenti, hogy azt a generációt veszíti el Magyarország, amelynek a jövő építése a feladata. Az MSZP EU-szakértője bírálta, hogy a magyar kormány évek óta hadjáratot folytat az Európai Unió ellen. A jövő májusi európai parlamenti választás kampány előkészületeként a párt „Mi Európánk” elnevezéssel konzultációt indított Magyarország helyéről és szerepéről, az Európai Unió működéséről és jövőbeni irányairól. A konzultáció a célja, hogy ne a kormány „álkonzultációi és gyűlöletkampánya” formálják az EU-ról kialakult képet - mondta Mester Barnabás.
2018.08.05 13:02
Frissítve: 2018.08.05 13:54