A kormányzás a tét

Publikálás dátuma
2018.06.26 07:32
Bundestag - AFP fotó
Fotó: /

A német kormánykoalíció kereteit feszegeti, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) mindenképpen szigorítani akarja a határrendészeti eljárásrendet, miközben ehhez nem sikerült megszerezni a többi érintett ország egyetértését a vasárnapi „minicsúcson”.

A Bajorországon kívüli összes többi német tartományban tevékenykedő Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető Angela Merkel kancellár sorsdöntő napok elé néz: csütörtökön és pénteken az EU-országok tartanak csúcsértekezletet Brüsszelben, de az elemzők kevés esélyt adnak a diplomáciai áttörésnek.

„Európai megoldás” híján talán kétoldalú államközi megállapodások is biztosíthatnák a német kormánypártok egyetértését, és a német határőrök megkezdhetnék azon migránsok visszaküldését, akiket már regisztráltak valamely másik EU-országban. Ha viszont semmilyen külső egyetértést nem sikerül szerezni ehhez, és Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor CSU politikusa mégis elrendeli a visszaküldéseket, akkor az a koalíció szakadásához vezethet.

A nagykoalíciónak az - uniópártokként emlegetett - CDU-CSU jobbközép blokk melletti kisebbik alkotóeleme, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berkeiben – egyelőre kilétüket felfedni nem kívánó források szerint - már az előrehozott választások eshetőségét mérlegelik. A párt vezetőségének egyik tagja, Ralf Stegner úgy nyilatkozott, hogy a szociáldemokraták elutasítják a visszaküldési gyakorlat egyoldalú alapon történő bevezetését a német határon.

Merkel tegnap a CDU elnökségi ülését tájékoztatta a helyzetről, ma pedig az SPD vezetőivel találkozik.

Markus Söder bajor miniszterelnök tegnap Augsburgban azt mondta újságíróknak, hogy a végleges helyzetértékeléssel meg kell várni az EU-csúcs pénteki végét.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság német tagja, aki a CDU-hoz tartozik, a Reutlinger General-Anzeiger című regionális német lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy több időt kellene adni Merkelnek a kérdés megnyugtató rendezése érdekében.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára a tegnapi pártelnökségi ülés után úgy fogalmazott, hogy „e hét végéig, sőt azon túl is” dolgozni kívánnak a megoldáson. A CDU és a CSU viszonyának érzékelhető romlása már olyan mértéket öltött, hogy a főtitkárasszony azt a híresztelést vot kénytelen cáfolni, miszerint a CDU meg kívánná vetni a lábát Bajorországban is, elcsábítva a kereszténydemokrata érzelmű szavazók nagy részét a CDU-tól hagyományosan valamivel jobbra álló CSU-tól.

Szerző
2018.06.26 07:32

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32