"Tegnap csak vertek bennünket, ma már gyilkolnak"

Publikálás dátuma
2018.06.25. 17:58
Kiégett ház egy ukrajnai cigányellenes pogrom után - a kép 2016-ban készült. Fotó: Stringer / Sputnik
A hatóságok tétlensége mellett gyilkosságig erősödtek a cigányellenes kárpátaljai pogromok. Az ügyben megszólaló Miroszlav Horvat jogvédő szerint még sosem félt ennyire a helyi roma kisebbség. Extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed az ország – adott hangot aggodalmának Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. Gyertyagyújtást szervez az áldozatok emlékére Budapesten hétfő délutánra a RomNet és a Kethane Egyesület.

Miroszlav Horvat, az ungvári városi tanács képviselője, roma kisebbségi jogvédő szerint jelenleg nincs, aki megvédje a kárpátaljai romákat. A jogvédő a szombati lembergi (Lviv) romagyilkosság után felkereste a Munkácshoz közeli Barkaszón a nyugat-ukrajnai nagyvárosban meggyilkolt 23 éves Pap Dávid családját. A fiú az iskola befejezése után Ukrajna nagyvárosaiba járt pénzt keresni, Lembergben fémhulladék gyűjtésével foglalkozott. Papék helyben mezőgazdasági munkát végeznek napszámban, de gyakran járnak külföldre is dolgozni.

A kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek át, hangsúlyozta Miroszlav Horvat. „Még soha nem rettegtünk ennyire, mert nincs, aki megvédjen bennünket. Tegnap csak kergettek, vertek, ma pedig már késelnek és gyilkolnak bennünket” – fogalmazott.

A gyilkosság körülményeiről szólva elmondta, hogy támadói felvágták Dávid hasát, és kiontották a beleit. A támadásban szintén megsérült a 19 éves szernyei Pap Richárd, őt egy lembergi kórházban szúrt sebekkel ápolják. A fiút a mellkasán, felkarján és a hátán három helyen érték a szúrások.

Szombat éjjel történt a pogrom. A kárpátaljai magyar cigányok Lemberg külvárosában létesített átmeneti táborát késekkel és baseball ütőkkel felszerelt álarcos elkövetők támadták meg. A támadásban egy férfi életét vesztette, három személy, közte egy anya és 10 éves fia szúrt sérüléseket szenvedett. A lembergi rendőrség közlése szerint a romatábor őrizetbe vett hét támadója a "Józan és Dühös Ifjúság" nevű neonáci szervezet tagja.

Forrás: RomNet

Forrás: RomNet

A zaxid.net lembergi hírportál hétfői híre szerint a kárpátaljai romák elleni támadást 16-17 éves középiskolások követték el egy 20 éves fiatal vezetésével. Az ügy kapcsán időközben további 11 személyt vettek őrizetbe Lembergben – számolt be a híroldal.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország „extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedését” mutatják. A megye első embere bírálta a rendvédelmi szerveket a tétlenségükért, és megjegyezte, hogy az ukrán társadalom egy része hallgatólagos beleegyezéssel veszi tudomásul a romák elleni atrocitásokat.

Ukrán szakértői vélemények szerint csak idő kérdése volt, mikor torkollnak gyilkosságba az utóbbi hónapokban rendszeressé vált romaellenes pogromok, mert a hatóságok senkit nem vontak felelősségre a korábbi támadások elkövetői közül.

Idén szélsőjobboldaliak és nacionalisták már kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

A kárpátaljai magyar ajkú cigányok elleni sorozatos támadások áldozatai, köztük a késekkel összeszurkált 10 éves kisfiú melletti szolidaritásként, valamint a szombat éjjel meggyilkolt 24 éves férfi emlékére néma főhajtásra és gyertyagyújtásra hív a RomNet és a Kethane Egyesület hétfőn az ukrán nagykövetség elé. Mint az esemény részletei közt írják, az elmúlt hetekben és hónapokban már közel tucatnyi támadás történt átmeneti roma táborokban élő kiszolgáltatott, védtelen emberek ellen. A rendezvény délután 6 órakor kezdődik.

Gyertyagyújtás a kárpátaljai magyar cigány áldozatért

Gyertyagyújtás a kárpátaljai magyar cigány áldozatért

Szerző

A rohingják lemészárlásáért hét embert büntet az EU

Publikálás dátuma
2018.06.25. 16:22
Rohingja menekültek egy mianmari táborban. Fotó: Ye Aung THU / AFP
Célzott szankciókat fogadott el az Európai Unió hétfőn a mianmari hadsereg, határőrség és rendőrség több olyan magas rangú vezetője ellen, akik felelősek a rohingja kisebbség elleni súlyos emberijog-sértésekért - írja az MTI.

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata arról számolt be, hogy hét magánszemély nevét vettek fel a mianmari szankciós listára.

A büntetőintézkedések vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást foglalnak magukban. A tájékoztatás szerint az érintettek gyilkosságokért, szexuális erőszakért és civilek házainak módszeres felégetéséért is felelősek.

A nyugat-mianmari Arakán szövetségi államból - becslések szerint - legalább 700 ezer rohingja menekült el tavaly nyár vége óta a mianmari hadsereg által végzett népirtás miatt. Teljes falvakat semmisítettek meg a hatóságok.

Arakánban mintegy egymillió rohingja muzulmán élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

Etnikai tisztogatás 2.0

A közösségi oldalnak meghatározó szerepe volt a rohingya kisebbség elleni mianmari gyűlölethullámban - vélik a túlélők és a szakértők. Hogy mi köze volt a népszerű közösségi oldalnak, a Facebooknak a rohingya kisebbség elleni mianmari vérengzéshez? Az El País spanyol napilap elemzése szerint nagyon is sok.

Szerző

Romániának kémkedhetett egy orosz energiavállalat vezetője

Publikálás dátuma
2018.06.25. 15:23
Képünk illusztráció Forrás Shutterstock
Carina Turcant azzal vádolja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, hogy a szakadár Luhanszk áramellátásáról adhatott ki információkat a román államnak.

Az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget és a Donyec-medencei szakadár "Luhanszki Népköztársaság" áramellátásáról adhatott ki információkat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint Carina Turcan, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat vezetőségi tagja, akit Románia javára való kémkedés vádjával vettek őrizetbe - írta orosz titkosszolgálati és energiaügyi forrásokra hivatkozva hétfőn az RBK című gazdasági napilap.

Carina Turcant (a név orosz változata szerint Karina Curkant) június 14-én vették őrizetbe, másnap a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, amit a gyanúsított múlt szerdán megfellebbezett. Turcan 2016-ban felvette az orosz állampolgárságot és lemondott moldovai útleveléről, de Bukarest szerint román állampolgársággal is rendelkezik.

Az RBK szerint 2014-ben, amikor Ukrajna azzal fenyegetőzött, hogy lekapcsolja az áramot a Krímben, az Inter RAO egyik leányvállalata, a COR szervezte meg az Ukrajnába irányuló energiaszállításokat, ahonnan az áram a félszigetre ment tovább. A szállítási rendszert Turcan dolgozta ki, aki ismerte az orosz tisztségviselők ukrajnai kapcsolatait.

Arról, hogy a Krím és a Luhanszk áramellátásának megszervezéséről információ szivárgott ki, az a lap szerint az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerzett tudomást. Az ügyben az FSZB elhárítási és gazdaságbiztonsági részlege járt el. Turcant több mint egy éven át megfigyelték; a művelet áprilisban-májusban lépett aktív szakaszában.

A lap úgy értesült, hogy az asszony őrizetbe vétele után a hatóságok átkutatták Vjacseszlav Kravcsenko energiaügyi miniszterhelyettes irodáját és lakását is, Kravcsenkót azonban az Interfax hírügynökség szerint nem gyanúsítottként, hanem tanúként kezelik. Turcan a vallomásában további három minisztériumi tisztségviselőről tett említést.

Az RBK értesüléseit sem az energiaügyi tárcánál, sem az Inter RAO-bál, sem az SZRV-nél, sem pedig az FSZB-nél nem kommentálták.

„Normatív veszteség” a szakadárok javára

A Donyec-medencével kapcsolatban az RBK azt tudta meg, hogy 2015 nyara óta, amikor Ukrajna megtagadta, hogy tovább fizesse az el nem ismert "köztársaságokba" irányuló orosz áramszállításokat, ezeket a tételeket az orosz FSZK áramszállító vállalat az ipari fogyasztók számára megszabott tarifa rovására, "normatív veszteségként" kezdte el kezelni. A lap rámutatott, hogy sem az orosz energiaügyi minisztérium, sem pedig a FSZK nem ismerte el, hogy a Donyec-medencébe történő szállításokat veszteségként könyvelik el. A "Luhanszki Népköztársaság" évi 2,5 milliárd kilowattórával való ellátása 2,5-3 milliárd rubelbe kerül. A másik donyec-medencei szakadár entitás, a "Donyecki Népköztársaság" áramból önellátó - írja az MTI.

Szerző