Sargentini: Zavarba akarjuk hozni a tétlen kormányokat

Publikálás dátuma
2018.06.25 19:38
Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament
Fotó: /
Hozzászoktam az egyenes, nyílt beszédhez. Ki fogom bírni. – jelentette ki a jelentéstevő Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő annak kapcsán, hogy meglehet, a Fidesz és támogatói most még inkább össztűz alá veszik.

- A jelentést a jelenlévők kétharmada támogatta. Mit gondol, számíthat ekkora többségre szeptemberben is, amikor az EP plenáris ülése szavaz róla?

- Ezt nem lehet tudni. De nagyon jó jelnek tekintem a mai bizottsági szavazást. Sok néppárti képviselő is igen szavazattal fejezte ki a magyarországi helyzettel szembeni elégedetlenségét. Szeptemberig még sok minden történhet, bár remélem, hogy Budapesten nem hoznak újabb döntéseket, amelyek tovább rombolják a jogállamot. A jelentésemet mindenesetre folyamatosan frissítem. Nagyon aggasztónak találom, hogy a magyar parlament, meg sem várva a Velencei Bizottság döntését, törvényt alkotott a civil szervezetekről. Ezen a héten a tagállamok miniszterei Luxembourgban tárgyalnak a lengyelországi helyzetről. Javaslom nekik, hogy ezzel párhuzamosan tartsanak nemhivatalos vitát a magyarországi fejleményekről is.

- A Fidesz képviselői szerint kiegyensúlyozatlan a jelentés, mert az ő módosítói indítványaikat nem vette figyelembe.

- Mindent megtettem azért, hogy a javaslataik bekerüljenek a jelentésbe. Hálás vagyok azért, hogy Gál Kinga tényszerű javításokat tett, és ezzel javított a szövegen. Ez nem egy bírósági tárgyalás, és nem a magyar kormánnyal folytatott tárgyalás-sorozat. Ez egy folyamat, amit az EP azután kezdeményezett, hogy éveken át hiába kérte fel a Miniszteri Tanácsot, foglalkozzon a magyarországi helyzettel. Ez a jelentés arra szolgál, hogy zavarba hozza a kormányokat a tétlenségük miatt! Amikor jogállamról és demokráciáról beszélünk, nincs olyan, hogy kiegyensúlyozott szöveg.

- A parlament szerint Magyarországon rendszerszintű fenyegetések érik a jogállamot. A jelek szerint az Európai Bizottság nem ért egyet önnel, szerintük nincs ilyen veszély Magyarországon.

- Szerintem a Bizottság egyetért velem. Egyszerűen azért nem cselekszik, mert úgy ítéli meg, hogy az Európai Néppárt védelmébe venné tagszervezetét, a Fideszt. Én nem erre figyelve készítettem a jelentésemet.

- Most, hogy az állásfoglalást elfogadták, nem tart attól, hogy a Fidesz támogatói támadni fogják a közösségi médiában?

- Hollandiából jövök. Hozzászoktam az egyenes, nyílt beszédhez. Ki fogom bírni.

7-es cikkely - A LIBE megszavazta az eljárást megindító javaslatot

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) 37 igen, és 19 ellenszavazattal elfogadta azt az indoklással ellátott javaslatot, amely az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen a tagállamok kormányaiból álló Tanácsnak. A szakbizottsági jóváhagyást követően a jelentést el kell fogadnia az EP plenáris ülésének is, méghozzá kétharmados többséggel.

2018.06.25 19:38

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29