Brüsszel;interjú;LIBE;7-es cikkely;Sargentini;

2018-06-25 19:38:00

Sargentini: Zavarba akarjuk hozni a tétlen kormányokat

Hozzászoktam az egyenes, nyílt beszédhez. Ki fogom bírni. – jelentette ki a jelentéstevő Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő annak kapcsán, hogy meglehet, a Fidesz és támogatói most még inkább össztűz alá veszik.

- A jelentést a jelenlévők kétharmada támogatta. Mit gondol, számíthat ekkora többségre szeptemberben is, amikor az EP plenáris ülése szavaz róla?

- Ezt nem lehet tudni. De nagyon jó jelnek tekintem a mai bizottsági szavazást. Sok néppárti képviselő is igen szavazattal fejezte ki a magyarországi helyzettel szembeni elégedetlenségét. Szeptemberig még sok minden történhet, bár remélem, hogy Budapesten nem hoznak újabb döntéseket, amelyek tovább rombolják a jogállamot. A jelentésemet mindenesetre folyamatosan frissítem. Nagyon aggasztónak találom, hogy a magyar parlament, meg sem várva a Velencei Bizottság döntését, törvényt alkotott a civil szervezetekről. Ezen a héten a tagállamok miniszterei Luxembourgban tárgyalnak a lengyelországi helyzetről. Javaslom nekik, hogy ezzel párhuzamosan tartsanak nemhivatalos vitát a magyarországi fejleményekről is.

- A Fidesz képviselői szerint kiegyensúlyozatlan a jelentés, mert az ő módosítói indítványaikat nem vette figyelembe.

- Mindent megtettem azért, hogy a javaslataik bekerüljenek a jelentésbe. Hálás vagyok azért, hogy Gál Kinga tényszerű javításokat tett, és ezzel javított a szövegen. Ez nem egy bírósági tárgyalás, és nem a magyar kormánnyal folytatott tárgyalás-sorozat. Ez egy folyamat, amit az EP azután kezdeményezett, hogy éveken át hiába kérte fel a Miniszteri Tanácsot, foglalkozzon a magyarországi helyzettel. Ez a jelentés arra szolgál, hogy zavarba hozza a kormányokat a tétlenségük miatt! Amikor jogállamról és demokráciáról beszélünk, nincs olyan, hogy kiegyensúlyozott szöveg.

- A parlament szerint Magyarországon rendszerszintű fenyegetések érik a jogállamot. A jelek szerint az Európai Bizottság nem ért egyet önnel, szerintük nincs ilyen veszély Magyarországon.

- Szerintem a Bizottság egyetért velem. Egyszerűen azért nem cselekszik, mert úgy ítéli meg, hogy az Európai Néppárt védelmébe venné tagszervezetét, a Fideszt. Én nem erre figyelve készítettem a jelentésemet.

- Most, hogy az állásfoglalást elfogadták, nem tart attól, hogy a Fidesz támogatói támadni fogják a közösségi médiában?

- Hollandiából jövök. Hozzászoktam az egyenes, nyílt beszédhez. Ki fogom bírni.

7-es cikkely - A LIBE megszavazta az eljárást megindító javaslatot

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) 37 igen, és 19 ellenszavazattal elfogadta azt az indoklással ellátott javaslatot, amely az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen a tagállamok kormányaiból álló Tanácsnak. A szakbizottsági jóváhagyást követően a jelentést el kell fogadnia az EP plenáris ülésének is, méghozzá kétharmados többséggel.