Még mindig fogy a magyar

Publikálás dátuma
2018.06.26. 11:29
Illusztráció: Shutterstock
Mérséklődött a népesség természetes fogyása január és április között, kevesebben születtek és haltak meg az előző év azonos időszakával összehasonlítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint a vizsgált időszakban a születések száma 1,7, a halálozásoké 4,4 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly. Így a természetes fogyás 8,1 százalékkal, 1680 fővel csökkent.

Az első négy hónapban 28 476 gyermek jött világra, ami 503-al, 1,7 százalékkal elmaradt a 2017. január-áprilisi születésszámtól. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,43 volt, ami megegyezik az előző év azonos időszakára számított értékkel.

Ebben az időszakban 47 412-en haltak meg, 4,4 százalékkal, vagyis 2183-al kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások számának csökkenése nagyobb mértékű volt, mint az élveszületéseké, ennek következtében a természetes fogyás a 2017. január-áprilisi 20 616-al szemben 18 936 fő volt, ami 8,1 százalékos javulást jelent.

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 14,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,1, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal alacsonyabb volt a 2017. január-áprilisinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,5 ezrelékponttal, 5,9 ezrelékre mérséklődött.

2018 első négy hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,5 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

A házasságkötések száma 2,7 százalékkal, 262-vel kevesebb volt az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Január-februárban átlagosan 0,9 százalékkal emelkedett, március-áprilisban átlagosan 4,6 százalékkal csökkent a frigyek száma – áll a közleményben.

Szerző

Lemaradnak nyelvtanulásban a falvakban élő gyerekek

Publikálás dátuma
2018.06.26. 11:18
Illusztráció: Shutterstock

Még mindig hatalmas a különbség a budapesti és a községi általános iskolákban tanulók nyelvtudása között – derül ki az Oktatási Hivatal 2017-es idegen nyelvi mérésének adataiból, a hírről az Eduline számolt be.

Mint írják, az országban tavaly összesen 172 831 diák idegen nyelvi tudását mérték fel, 73 százalékuk angolul, 27 százalékuk németül tanul.

A budapesti, németül tanuló nyolcadikosok majdnem 60 százaléka megfelelt minősítést kapott az idegen nyelvi mérésen, míg a községekben élő kortársaiknak többsége nem érte el az elvárt nyelvi szintet – alig több mint 38 százalékuk kapott megfelelő minősítést. Angolból is rosszabbak a községekben és kisebb városokban élő diákok eredményei: a budapesti nyolcadikosok 80 százaléka megfelelt a mérésen, a községekben a diákok alig több mint fele – egészen pontosan 53,9 százaléka – érte el az A2-es szintet. A 2017-es szövegértési és matematikai kompetenciaméréshez hasonlóan az idegen nyelvi mérés eredményei is az észak- és dél-alföldi, valamint az észak-magyarországi iskolákban a leggyengébbek.

A falvakban élő szülők közül sokan szembesülnek azzal, hogy a munkaerőpiacon hiába alapelvárás az angoltudás, gyerekeik a helyi iskolában nem tanulhatnak angolul. A kutatási eredményekből kiderül: a községekben élő szülők zöme nem dönthet szabadon arról, gyermeke milyen nyelvet tanuljon, mert a községi iskolák 80 százaléka csak egy idegen nyelvet oktat, minden harmadik csak németet.

Szerző

Megötszörözte földbirtokait Bánki Erik

Publikálás dátuma
2018.06.26. 10:24
Bánki Erik FOTÓ: Molnár Ádám

Jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban Bánki Erik családi gazdasága – írja a Hír TV.

Családi gazdálkodást folytatunk feleségem is és jómagam is. Van egy, kifejezetten egy olyan mezőgazdasági cégünk, ami szintén szerepel a vagyonnyilatkozatban. Ez a BA Agrár Kft., ami ezeknek a földeknek a művelésével foglalkozik” – mondta a csatornának a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A fideszes politikus 2016-os vagyonnyilatkozatában még csak 3, összesen 42 hektárnyi szántót tüntetett fel a tulajdonában, egy évvel később azonban már 9 szántója volt, több mint 190 hektáron. A szerzés évéhez azonban 2016-ot írt – ezt később javította, mind a 9 helyen.

Amikor a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatom ugye januárban leadtam, akkor ott a kitöltésnél egy évet sorban elcsúsztam véletlenül. Ezt javítottam utólag. Természetesen az idei júniusban leadott vagyonnyilatkozatomban ez már a javított dátummal szerepel” – tette hozzá Bánki.

A képviselő az elmúlt fél évben további 6 szántót is vett Villányban és környékén, őstermelőként pedig szűk fél év alatt több mint 10 millió forintot keresett. Bánki Erik nevén egyébként lakóingatlanként mindössze egy 47 négyzetméteres ürömi lakás tulajdonjogának egyötöde szerepel.

 

Szerző