Lemaradnak nyelvtanulásban a falvakban élő gyerekek

Publikálás dátuma
2018.06.26. 11:18
Illusztráció: Shutterstock

Még mindig hatalmas a különbség a budapesti és a községi általános iskolákban tanulók nyelvtudása között – derül ki az Oktatási Hivatal 2017-es idegen nyelvi mérésének adataiból, a hírről az Eduline számolt be.

Mint írják, az országban tavaly összesen 172 831 diák idegen nyelvi tudását mérték fel, 73 százalékuk angolul, 27 százalékuk németül tanul.

A budapesti, németül tanuló nyolcadikosok majdnem 60 százaléka megfelelt minősítést kapott az idegen nyelvi mérésen, míg a községekben élő kortársaiknak többsége nem érte el az elvárt nyelvi szintet – alig több mint 38 százalékuk kapott megfelelő minősítést. Angolból is rosszabbak a községekben és kisebb városokban élő diákok eredményei: a budapesti nyolcadikosok 80 százaléka megfelelt a mérésen, a községekben a diákok alig több mint fele – egészen pontosan 53,9 százaléka – érte el az A2-es szintet. A 2017-es szövegértési és matematikai kompetenciaméréshez hasonlóan az idegen nyelvi mérés eredményei is az észak- és dél-alföldi, valamint az észak-magyarországi iskolákban a leggyengébbek.

A falvakban élő szülők közül sokan szembesülnek azzal, hogy a munkaerőpiacon hiába alapelvárás az angoltudás, gyerekeik a helyi iskolában nem tanulhatnak angolul. A kutatási eredményekből kiderül: a községekben élő szülők zöme nem dönthet szabadon arról, gyermeke milyen nyelvet tanuljon, mert a községi iskolák 80 százaléka csak egy idegen nyelvet oktat, minden harmadik csak németet.

Szerző

Megötszörözte földbirtokait Bánki Erik

Publikálás dátuma
2018.06.26. 10:24
Bánki Erik FOTÓ: Molnár Ádám

Jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban Bánki Erik családi gazdasága – írja a Hír TV.

Családi gazdálkodást folytatunk feleségem is és jómagam is. Van egy, kifejezetten egy olyan mezőgazdasági cégünk, ami szintén szerepel a vagyonnyilatkozatban. Ez a BA Agrár Kft., ami ezeknek a földeknek a művelésével foglalkozik” – mondta a csatornának a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A fideszes politikus 2016-os vagyonnyilatkozatában még csak 3, összesen 42 hektárnyi szántót tüntetett fel a tulajdonában, egy évvel később azonban már 9 szántója volt, több mint 190 hektáron. A szerzés évéhez azonban 2016-ot írt – ezt később javította, mind a 9 helyen.

Amikor a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatom ugye januárban leadtam, akkor ott a kitöltésnél egy évet sorban elcsúsztam véletlenül. Ezt javítottam utólag. Természetesen az idei júniusban leadott vagyonnyilatkozatomban ez már a javított dátummal szerepel” – tette hozzá Bánki.

A képviselő az elmúlt fél évben további 6 szántót is vett Villányban és környékén, őstermelőként pedig szűk fél év alatt több mint 10 millió forintot keresett. Bánki Erik nevén egyébként lakóingatlanként mindössze egy 47 négyzetméteres ürömi lakás tulajdonjogának egyötöde szerepel.

 

Szerző

Egy sáv a divat a körúton

Publikálás dátuma
2018.06.26. 07:10
Jobb elkerülni a Szent István körutat - Fotó: Szalmás Péter

MEGADUGÓ - Június 18-tól pályafelújítás miatt a 4-es és 6-os villamos forgalmát korlátozzák a Nagykörúton, így a villamosok a Széll Kálmán tértől az Oktogonig, a dél-budai végállomásoktól pedig a Harminckettesek teréig járnak. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat, az útvonalán buszsávot alakítottak ki. A Szent István körúton is forgalomkorlátozás van a XIII. kerületében vízvezeték-felújítás miatt. A Nyugati tér felé a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat majd. Szerdától várhatóan augusztus végéig az első ütemben a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni az említett szakaszon a villamosvágányon lehet majd jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.

Szerző