Lemond a macedón kormányfő, ha elbukik az új név

Publikálás dátuma
2018.06.26. 12:07
Zoran Zaev FOTÓ: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Lemond Zoran Zaev macedón miniszterelnök, ha kudarcot vall az ország nevének megváltoztatásáról szóló, őszre tervezett népszavazás. Ezt maga a kormányfő jelentette be hétfőn, ám hozzátette: biztos abban, hogy a lakosság nagy arányban támogatja majd a névváltoztatást – írja az MTI.

Zoran Zaev a szkopjei 1TV-nek adott késő esti interjúban aláhúzta: azt várja, hogy a lakosság 77-85 százaléka szavaz arra, hogy Macedónia nevét Észak-Macedóniára változtassák. Rámutatott, hogy ekkora arányban támogatják az állampolgárok az ország európai uniós és NATO-csatlakozását is. Mint mondta: a macedónoknak nincs nagy terük a választásra, hiszen nincs más alternatíva, csak meg kell erősíteniük, hogy szeretnék, ha az ország EU- és NATO-tag lenne. „A döntés egyszerű, az Európai Unióba és a NATO-ba vezető út egyirányú” – fogalmazott a macedón kormányfő.

Zoran Zaev elmondta, a kormány még nem találta ki, pontosan mi is lesz a népszavazás kérdése, de mindenképpen a névváltoztatással és az európai uniós, illetve NATO-csatlakozással lesz kapcsolatban.

A macedón és a görög miniszterelnök két hete jelentette be, hogy 27 év után kompromisszumos megállapodás született a görög-macedón névvita rendezésének módjáról, és a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország eddigi ellenkezésének feladásával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé.

A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, vagyis azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem utalt Jugoszláviára.

A mostani megállapodás értelmében a volt jugoszláv tagköztársaságot ezentúl a hazai és a nemzetközi dokumentumokban is Észak-Macedóniának hívják majd, az ország hivatalos nyelve a macedón, az ott élők nemzetisége macedón, állampolgársága pedig macedón/Észak-Macedónia állampolgára lesz. Az ország alkotmányát várhatóan még az idén módosítják, és a megállapodás értelmében népszavazást is rendeznek, hogy kiderüljön, a lakosság milyen arányban támogatja a névváltoztatást.

Szerző

Kisiklott egy vonat Ausztriában

Kisiklott egy vonat Ausztriában, Sankt Pölten közelében. A balesetben a rendőrség közlése szerint két ember súlyosan megsérült – írja a Reuters.

A vonat két kocsija felborult Völlerndorf közelében. Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet.

A vonaton csaknem 80 utas volt, többen könnyebben megsérültek.

Szerző

A Facebook azt ígéri, szembeszáll a kamuhírekkel

Publikálás dátuma
2018.06.26. 10:54
FOTÓ: JUSTIN TALLIS / AFP
A közösségi oldalt üzemeltető cég alelnöke szerint ma már sokkal kifinomultabb eszközök állnak a rendelkezésükre egy esetleges beavatkozási kísérlettel szemben, mint a 2016-os amerikai elnökválasztás idején.

A Facebook felkészült arra, hogy ellenálljon bármely, a jövő májusi európai parlamenti választással kapcsolatos félrevezető kampánynak – közölte a Politico tudósítása szerint Joel Kaplan, a vállalat globális politikáért felelős alelnöke.

A brüsszeli meghallgatáson az alelnök azt mondta: annak ellenére, hogy összetett, kulturálisan és nyelvileg is sokszínű választásról van szó, a Facebook sokkal kifinomultabb eszközökkel áll egy esetleges beavatkozási kísérlet elé, mint a 2016-os amerikai elnökválasztás során. Azt mondta, hogy már például a hamis fiókokat is több nyelven ki képesek szúrni úgy, hogy „nem kell a tartalomra nézni”.

A vállalatnak idén nem először kell az Európai Parlament bizottsága előtt számot adnia működéséről: már volt egy hasonló meghallgatás, miután kiderült, hogy a közösségi oldal több tízmillió felhasználó személyes adatait szivárogtatta ki a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cégnek.

Szerző
Témák
Facebook
Frissítve: 2018.06.26. 11:41