„Kolompár Dzseniferért” aggódott a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.06.26 13:51
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (háttal) válaszol Ander Balázs (szemben) képviselő
Fotó: /
Az Orbán-kormány oktatási rendszerét, korrupciógyanús pályázati ügyeit bírálta az ellenzék a parlamentben, de a napirend előtti vita pillanatok alatt csúszott át cigányozásba, és vádaskodásba. „Brillíroztak” a Jobbik és a kereszténydemokraták képviselői is.

Kevesen tudnak úgy elrontani egy felvetést sztereotípiákkal és közhelyekkel, mint ahogy a jobbikos Andor Balázs tette kedden a parlamentben. Napirend előtti felszólalásában Andor arról beszélt, hogy országosan 12,5 százalék, az észak-keleti régióban 20 százalék feletti azok aránya, akik úgy lépnek ki az iskola világából, hogy nem szereznek szakmát és sokszor a nevüket sem tudják leírni.

A politikus szerint politikai tabuktól mentesen, de higgadtan és őszintén kellene arról beszélni, hogy ha nem lesz sikeres integráció, akkor milyen jövő vár azokra az „óriási gettórégiókká züllő, lassan megyényi területeket felölelő  perifériákkal, ahol sokan nem hallották azt a szentenciát, hogy iskola nélkül fiatalon a nyomorba sokat szülni, az nem kulturális jog és erény.”

Kolompárok és Kalányosok

Már az utóbbi megjegyzés is erős volt, de Andor Balázs tudta fokozni: hozzátette: ő nem tartozik azok közé aki szerint csak úgy lehet felzárkóztatni, „ha genderszakos diplomát adnak Kolompár Dzsenifer vagy Kalányos Józsi kezébe”, arra viszont választ vár, hogy az alapoktatás vagy a rendszerváltás óta a „pedagógia elfekvőjévé vált szakképzés” megerősítése nélkül miként lehet elkerülni az egyre gyorsuló lecsúszást és összeomlást. 

A választ adó Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak innentől egyszerű dolga volt: az Országgyűlés nevében visszautasította a jobbikos képviselő szavait, amelyek szerinte megsértették a magyar diákokat, a pedagógusokat, több megyényi magyar embert és a teljes magyar cigányságot.

Visszavágták, hogy megnöveljék

Az MTI által is idézett válaszában Rétvári kitért rá, hogy a a kormány a 2019-es büdzsében 2000 milliárd forint felé emeli az oktatásra szánt forrásokat, ami 38 százalékkal több mint 2010-ben.

Az államtitkár méltatása ugyanakkor két szempontból is félrevezető – jövőre ugyanis alig 15 milliárd forinttal emelik az oktatási keretet, ami maximum csak az inflációt követi. Másrészt, 2010-ben éppen az Orbán-kormány vágta vissza jelentősen az oktatásra szánt forrásokat, amit aztán 2016 után kezdtek újra növelni.

Elcsalt uniós pályázatok? Négyes metró! 

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy friss adatok szerint 29 vizsgált uniós pályázatból 24-ben találtak szabálytalanságokat, ami példátlan. Mint emlékeztetett, a túlárazás volt a szabálytalanságok egyik oka, vagyis ez a közpénzek megcsapolásának "kedvenc technikája" a Fidesznél, illetve a hozzá közeli oligarcháknál.

Szerinte az ügyben 100 milliárd forintot meghaladó bírságra lehet számítani (a témáról a portfolio.hu írt részletesebben). Különösen felháborító - jegyezte meg -, hogy a kancellária a közbeszerzések ellenőrzését kiközvetítette külső cégeknek és ügyvédi irodáknak, akik ebből milliárdos bevételhez jutottak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára erre nem meglepő módon az „elmúlt nyolc év” - riposzttal válaszolt: Magyarországot régóta kísértik az MSZP-SZDSZ-kormány visszaélései, "csontvázak esnek ki a szekrényből". A rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb korrupciós ügyének a négyes metró beruházását nevezte, amelyben 167 milliárd forint közvetlen károkozás történt.

Arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy segítsék az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, mert az ügyben érintett politikusok eddig nem tettek eleget az együttműködési kötelezettségüknek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar ellenőrzési rendszer dicséretet kapott az OLAF-tól. Arra, hogy az Európau Bizottság legalább 100 milliárd forintnyi uniós támogatát hívna vissza tőlünk a feltárt magyar visszaélések miatt, Orbán Balázs már nem tért ki, megkerülve Burány felvetésért.

Soros világ, importált emberek

Aradszki András, a KDNP képviselője fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen Keresztelő Szent János születésnapjára: szerinte a családban a teremtő szeretete válik kézzelfoghatóvá, manapság azonban sokan tagadják ezt a szeretetkapcsolatot. A liberális demokráciák, "a Soros-világ által hirdetett látszólagos emberi jogok" valójában az ember önpusztításához vezetnek, mert közös nevezőjük a teremtőtől való függés, a nemzeti közösségek és a családok tagadása, ezzel szemben a kereszténydemokrácia sarokköve a család – sorolta Aradszki, ezzel mitikus távlatokba helyezve Orbán-kormány és Soros György – mint a jó és a gonosz – küzdelmét.

Felszólalására együttérzően kontrázott rá Rétvári, hangsúlyozva, hogy a kormány célja a magyar családok támogatása, az ellenzék viszont a bevándorlást támogatja, „importált emberekkel” akarja megoldani a problémákat.

Bajkai István a Fidesz részéről szintén az MSZP-SZDSZ kormány állítólagos bűneit firtatta, napirend előtti felvetésében arra volt kíváncsi, hogy mennyit kell visszafizetnünk az EU-nak a 4-es metró beruházásnál feltárt korrupciós ügyek miatt. Orbán Balázs sietett válaszolni neki, szerinte akár 59 milliárd forintot is elérheti az összeg, amit kérhetnek tőlünk, és ez óriási terhet jelent a magyar adófizetőknek.

Szerző
2018.06.26 13:51

Holttestet találtak egy leégett faházban

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Több gázpalack is felrobbant, mire sikerült megfékezni a tüzet.
Kigyulladt egy körülbelül huszonöt négyzetméter alapterületű faház kedd késő délután a Fejér megyei Mány külterületén - írja a katasztrófavédelem. A tűzhöz a tatabányai hivatásos tűzoltókat, a bajnai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit, valamint a bicskei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását.
A tűzben három gázpalack felrobbant, két palackot sértetlenül kihoztak az ingatlanból.
A tűzoltási utómunkálatok közben az egységek egy holttestet találtak az épületben. Egy idős ember halt meg - mondta el Laczkó Melinda, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek.
Témák
tűzhalál
2018.08.14 21:17

Fákat döntött ki a vihar, több száz helyre riasztották a tűzoltóságot

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:09
Illusztráció
Fotó: NurPhoto/ Maciej Luczniewski
Kedd estig több mint kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Budapestet is letarolta az időjárás, de a Sziget közönsége megmenekült.
Elmondása szerint a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette, ezekről a területekről érkeztek bejelentések.
A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főútra dőlt fa okozott balesetet

Kidőlt fának ütközött egy kisteherautó kedd este Nógrád megyében, a 22-es főút ipolyszögi szakaszán. A balesethez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információik szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Pest megye számos településére és Budapest több kerületébe is riasztották a tűzoltókat - írja a katasztrófavédelem. Tárnokon és Taksonyban is kidőlt fák miatt kértek segítséget. Érden letört faág okozott forgalmi akadályt, illetve a viharos erejű szél egy épület tetőszerkezetét is megbontotta. Budapesten, a XXI., XI. és XVIII.  kerületben autókra dőlt fák miatt kérték a fővárosi tűzoltók segítségét. A III. és a IV. kerületben leszakadt villanyvezeték okozott gondot. A a 4-es és 6-os villamos vonalon felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. A Pest megyei és a fővárosi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

A Sziget túlélte

Néhány helyszínen bizonyos óvintézkedéseket kellett megtenni, de személyi sérülés nem történt és vagyoni kár nem keletkezett semmiben - mondta a rendezvény műszaki igazgatója kedd este az MTI-nek. Benis Dániel hangsúlyozta: az ilyen és hasonló helyzetekben egy operatív törzs intézkedik, amelyben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a biztonsági szolgálat működik együtt. A műszaki vezető kérdésre válaszolva megjegyezte: arról sem tud, hogy a kempingezők sátrait felkapta volna a szél vagy kár esett volna bennük. Beszámolt arról, hogy ahol nagy mennyiségű kerítéselemek voltak, azokról levágták a molinókat, hogy a kerítések elvitorlázva azok semmiképpen ne okozzanak személyi sérüléseket.

2018.08.14 21:09
Frissítve: 2018.08.14 21:21