Fizetős játszótérről nyilatkozott, elvitték a rendőrök

Publikálás dátuma
2018.06.26 15:33
Korábbi képünkön a hajdúhadházi közösségi épület. Fotó: Molnár Ádám
Bilincsben vittek el egy hajdúhadházi roma politikust, aki arról beszélt, hogy továbbra is fizetni kell az uniós pénzből épült játszótér használatáért – állítják jogvédők.

Az esetről Glonczi László, a nyíregyházi székhelyű Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke tájékoztatta lapunkat. Elmondása szerint munkatársával a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadház játszóterénél találkoztak kedden egy helyi roma politikussal, Lendvai Zsolttal, aki a Tenni Akarás Mozgalom jelöltjeként indult az országgyűlési választáson.

A Népszava tavaly ősszel írt arról: több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák, ám a játszóteret fizetőssé tették. Cikkünk megjelenése után a hajdúhadházi önkormányzat azt állította, hogy nem kell fizetni, elég regisztrálni a játszótér használatáért.

Csak „pántlikának" kellettek a romák

Több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák. Ám a játszóteret fizetőssé tették. - Hiába nyúz a gyerek, hogy be akar menni hintázni, nem tudom beengedni.

Lendvai Zsolt szerint azonban regisztrálás után továbbra is ötszáz forintot kérnek az uniós támogatásból létrehozott közösségi tér használatáért. Amikor Lendvai a helyszínen erről nyilatkozott, megjelent egy alkalmazott, és „felszólított, hogy töröljem a videofelvételeket” – számolt be Glonczi László.

Az alkalmazott arra hivatkozott, hogy ez magánterület, Glonczi szerint ellenben egyértelműen közterületről van szó. Az alkalmazott kihívta a közterületeseket. Mivel Glonczi az újabb felszólításra sem törölte a felvételt, a rendőrséget riasztották.

Glonczi közlése szerint a kiérkező rendőrök bilincsben vitték be Lendvai Zsoltot a hajdúhadházi kapitányságra. Glonczi László jogsértőnek tartja a rendőri intézkedést.

Kérdéseinket elküldtük a megyei főkapitányságnak, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének vezetője korábban a hajdúhadházi játszótér ügyében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez fordult. Glonczi László kérdésünkre elmondta, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14