Előfizetés

A vadon élő kutyák boldogabbak, mint a kanapén alvók

Publikálás dátuma
2018.06.26. 17:50
Nem kóbor, csak szabad. Fotó: Mahendra Moonstar / ANADOLU AGENCY / AFP
Hiába nehezebb, mégis jobb „vad” kutyának lenni, mint egészségesen, de pórázon leélni a kutyaéletet – derül ki az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszékének kutatói által is jegyzett, nemrég a PLoS One tudományos folyóiratban megjelent, a Bali szigetén élő ebekkel foglalkozó tanulmányból.

Sajnos egyetlen magyar kutató sem barátkozhatott a bali kutyákkal, de az ELTE TTK Etológia Tanszékének van olyan jó nemzetközi híre, hogy az indonéz sziget kutyáinak kutatásához is tőlük kértek segítséget – mondta el lapunknak a vizsgálatot magyar részről vezető Kubinyi Enikő. A helyszín különlegessége, hogy kétféle kutyatartási szokás hatását lehetett összehasonlítani ugyanazon a populáción.

A magyar etológusok tanácsára egy kérdéssorral a helyi gondozók és kutyatartók álltak neki feltérképezni az állatok jellemét. Először 105 kutyával foglalkoztak, de sokukról idő közben kiderült, hogy még egyévesek sincsenek – így maradt végül 75. Nagy részük úgy él, mint Balin vagy 10 ezer éve az összes kutya, és mint ahogy valamikor minden egyes kutya élhetett: személyek helyett inkább csoportokhoz, még inkább területekhez kötődve szabadon kószálnak az emberek körül.

Nem úgy kóbor kutyák, ahogy a kifejezést itthon használjuk – hangsúlyozza Kubinyi, inkább az angol „free-range” jelentéstartalma jellemzi jól életmódjukat. „Szabadtartásúak”, mint egykor az összes kutya: nincsenek elhanyagolva, de nem alszanak a kanapén. És összevetve őket a másik csoporttal – szintén bali kutyák, de az országba betelepülő külföldek nyugati szokás szerint adoptálták őket –, úgy tűnik hiába tizedeli hogy kígyómarás és gázolás előbbieket, mégis jobb „vad” kutyának lenni, mint egészségesen, de pórázon élni. 

A  lakásba fogadott, kertben tartott, utcára csak megkötve vitt kutyák, melyek életének összes apró szegmense gazdáiktól függ, ingerlékenyebbnek, minden szempontból élénkebbnek és feszültebbnek bizonyultak. Más állatokkal agresszívabbak, és azokat – illetve az embereket is – szívesebben kergetik meg. A dolog mögött legvalószínűbben az áll, hogy szabadon élő társaikkal szemben, ők korlátok és szabályok közt, idejük nagy részét bezárva töltik, más kutyákkal alig-alig találkozva; mindez olyan teher számukra, amit nem különösebben ellensúlyoz a betegségektől mentes, jól táplált élet.

Ha tehát azt nézzük, a bali kutyák kutatása mit mondhat egy magyar ebtartónak, a következő üzenet körvonalazódik: a bezártság, a folyamatos korlátok komoly stresszt jelentenek a házi kedvenceknek. Ha jót akar valaki kutyájának, törekedjen arra, hogy annak legyen lehetősége megélni a szabadságot.

Újra kémleli az eget a királyi csillagvizsgáló

Publikálás dátuma
2018.06.26. 12:10
Illusztráció: AFP
Hatvan évnyi szünet után ismét az eget fogja kémlelni a greenwichi királyi csillagvizsgáló (ROG).

A brit csillagászat otthonának felújításon átesett Altazimuth pavilonjában új teleszkópokat helyeztek el - írja az MTI a BBC alapján. Az új eszközegyüttest Annie Maunderről, a greenwichi csillagvizsgálóban dolgozó első női kutatóról nevezték el, aki jelentős felfedezéseket tett a Naphoz kapcsolódóan. Az Annie Maunder Asztrografikus Teleszkópot (AMAT) profik, amatőrök és iskolások használhatják.

A királyi csillagvizsgálót II. Károly alapította 1675-ben. A "hajózás és csillagászat tökéletesítése érdekében" épített intézmény főleg gyakorlati csillagászattal - navigálással, időméréssel, a csillagok helyzetének meghatározásával és almanachok, évkönyvek kiadásával - foglalkozott. Egészen 1957-ig működött, ezt követően a komoly tudományos kutatások végzését áthelyezték a várostól távolabbi, vidéki területekre, a városi szmog és fényszennyezettség elől menekülve. A levegő tisztulása és a technológia fejlődése révén azonban a teleszkópok ismét használható képeket készíthetnek a fővárosban is - mondta Brendan Owens, a ROG csillagásza.

AZ AMAT egy "négy az egyben" műszer. Három kisebb lencsét tartalmaz egy 35,5 centiméteres, csúcsminőségű Schmidt-Cassegrain teleszkóp körül. Segítségével tanulmányozni lehet a Napot és a Naprendszer bolygóit, de a jóval távolabbi csillagok és planetáris ködök is kutathatók vele. A planetáris köd bizonyos típusú csillagok körül képződő, gázból és plazmából álló világító burok. Az új teleszkóp egy speciális hidrogén-alfa szűrő segítségével olyan felvételeket képes készíteni a Napról, amelyeken láthatóvá válnak olyan aktivitásai, mint a flerek, vagyis a nagy napkitörések.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A ROG projektjére magánadományozók, a múzeum munkatársai és a nagyközönség hozzájárulásával gyűlt össze 150 ezer font (55,5 millió forint). A pénzből sikerült teljes restaurációt végezni az Altazimuth pavilonban. "Ez egy csodaszép Viktória-korabeli épület, amely súlyos sérüléseket szerzett a bombázások során. Az épület fele megsemmisült a II. világháborúban" - mondta Brendan Owens. A csillagász szerint amikor a ROG múzeummá vált, rekonstruálták az épületet, de sohasem tökéletesen, a téglafal berepedezett és benedvesedett. "Amikor a felújítás mellett döntöttünk, megláttuk a lehetőséget az épületben, hogy csodálatos, multifunkciós, 21. századi csillagvizsgálót lehet itt létrehozni" - emelte ki a csillagász. A pavilon földszintjén kiállítóteret alakítanak ki, ahol Annie Maunder élettörténetét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók.

A megfelelő szájápolás rövidítheti a fogszabályozás idejét

Publikálás dátuma
2018.06.25. 18:16
Illusztráció: Shutterstock
Fogszabályozás esetén fokozottan oda kell figyelni a szájhigiénére, mert nagyobb eséllyel alakulhat ki ínygyulladás, fogszuvasodás, és jelentősen megnövekedhet a fogszabályozás ideje – mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka. A Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának igazgatója hangsúlyozta: kivehető fogszabályzó esetén a készüléket is külön kell tisztítani, míg rögzített készülékeknél érdemes a fogszabályzókhoz kialakított fogkeféket, fogköztisztítókat, illetve szájzuhanyt használni.

A fogszabályozás önmagában nem károsítja a fogakat, ám akár rögzített, akár kivehető készüléket kapunk, fokozottabban oda kell figyelnünk a szájhigiénére, mint korábban – mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka. Az egyetemi docens kiemelte, nem megfelelő szájápolás esetén a rögzített fogszabályzó levétele után fehér folt maradhat a fogfelszínen, de akár szuvasodás vagy ínygyulladás is kialakulhat. A klinikaigazgató kitért rá, az ínyrész ránőhet a készülék fém részére vagy porcelán elemeire, vérzést, gyulladást, fájdalmat okozva. Utóbbi miatt előfordul, hogy a későbbiekben nem lesz olyan alapos a tisztítás, ami a gyulladás fenntartásához vezethet, és a kezelés menete is lelassulhat.

Vannak speciálisan a rögzített fogszabályzókhoz kialakított fogápoló eszközök, érdemes ezeket használni. Az ilyen fogkefék sörtéjének például más a puhasága, a mérete és a formája is. Lehet olyan speciális szájvizeket és fogkrémeket is kapni, amelyek megakadályozzák az ínygyulladás kialakulását vagy a nagyobb plakk-lerakódást. Érdemes reggel és este 5-10 perccel több időt szánni a fogmosásra, és javasolt napközben is beiktatni egy fogmosást. Dr. Rózsa Noémi Katinka kiemelte, a rögzített készülék eltávolításával még nem ér véget a kezelés, ezzel csak az aktív fázis fejeződik be, ezt követi az eredmény stabilizálása. Ennek időtartama minimum kétszer annyi, mint az aktív kezelés. 

Kivehető fogszabályzó esetén magát a készüléket is át kell mosni fogkrémmel viselés előtt és után, hetente egyszer pedig érdemes tisztító tablettát is használni – mondta Dr. Rózsa Noémi Katinka. Nagyobb lerakódás esetén a fogászati kontrollok alkalmával ultrahangos tisztító segítségével is eltávolíthatják a lepedéket a készülékről. A szakember hozzátette, a nagy erővel, sokáig, helytelen technikával végzett fogmosással ugyanis maradandó eltéréseket, akár fognyaki kopást is előidézhetünk.

Dr. Rózsa Noémi Katinka szerint tévhit, hogy csak a maradó fogaknál szabad fogszabályzót alkalmazni. Azt javasolta, hogy legkésőbb a fogváltás idején el kell vinni a gyermeket fogszabályozó szakorvoshoz egy konzultációra. Vannak ugyanis olyan eltérések, kórképek, amelyek korai kezelést igényelnek. Ilyen például a keresztharapás; a gyakran örökletes progénia vagy a felső állcsont alulfejlettségével járó maxilláris retrognácia. Az, hogy kinek milyen készüléket javasolnak, függ az anomália típusától és mértékétől, illetve a páciens életkorától. Fontos, hogy a gyermekek is együttműködők legyenek, és fontos, hogy a szülők a beleegyezésen kívül időt szánjanak a készülék megismerésére is. 

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A gyorsabb és hatékonyabb kezelést kisebb életmódbeli változásokkal is elő lehet segíteni. Fontos például, hogy csínján bánjunk a cukros, szénsavas üdítőkkel, az a legjobb, ha vizet iszunk – javasolta Dr. Rózsa Noémi Katinka. Az édes, ragadós ételek, kekszek, chipsek vagy rágógumik akár kárt is tehetnek a rögzített készülékben és vannak olyan ételek, amelyek megtapadhatnak a fogközökben, ezért ezekkel óvatosabban kell bánni. Ilyen például az alma, amit inkább daraboljunk fel fogyasztás előtt, de a szálkás húsfélékkel is körültekintőnek kell lenni.