Előfizetés

Máris lefestették az ál-Banksyt

Publikálás dátuma
2018.06.26. 17:31
Fotó: Szalmás Péter

Banksy aláírásával jelent meg egy pesti házfalon egy kép hétvégén, melyen Orbán Viktor lovagol Thomas gőzmozdonyon. Az egyből hatalmas érdeklődést kiváltó munkáról hamar kiderült: jelentősen több köze van a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz, mint a világhírű street-art művészhez.

Minderről a hír hétfőn szaladt körbe a sajtóban. Kedden 12 óra 40 perckor kuszán, ferdén és egyenetlenül, szürkére mázolták a "műalkotásnak" helyt adó falat - tudósít az Index.hu.

Ilyen gyors reakciót az erkölcs és rend védelmezőitől talán csak egyszer lehetett eddig tapasztalni: amikor Simicska Lajos ragadott festékszórót.

Orbánt festett az ál-Banksy egy pesti falra

A világhírű street-art művész, Banksy aláírásával jelent meg egy pesti házfalon egy kép, melyen Orbán Viktor lovagol Thomas gőzmozdonyon. Az egyből hatalmas érdeklődést kiváltó munkáról hamar kiderült: hamisítvány. Ugyanakkor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mintha magára vállalta volna a történteket. Megjelent egy graffiti a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán, Banksy aláírással - szúrta ki a 444.hu .

Tarr Béla és Herbai Máté is dönthet az Oscar-díjakról

Publikálás dátuma
2018.06.26. 11:40
Tarr Béla FOTÓ: Népszava
Minden eddiginél több, 59 országból 928 tagot, köztük Tarr Béla rendezőt és Herbai Máté operatőrt is meghívta soraiba az amerikai filmakadémia – írja az MTI.

Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták. Herbai Mátét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt filmjének operatőrét, a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíjasát az operatőr szekció hívta meg.

Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait, akik közül a legfiatalabb 14, a legidősebb pedig 86 éves. Tizenheten Oscar-díjasok, 92-en Oscar-díjra jelöltek voltak.

Az új tagok 49 százaléka nő, így az egész testületben 31 százalékra emelkedett a 2015. évi 25 százalékról a nők aránya. A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben és arányuk elérte a 16 százalékot.

A meghívott színészek között van Tiffany Haddish, Daniel Kaluuya, Kumail Nanjiani, Gina Rodriguez, Amy Shumer, Lea Seydoux, Chrisitne Baranski, Dave Chappelle, Sarah Silverman és Kya Sedwick, csakúgy mint a 84 éves Eileen Atkins és a 14 éves Quvenzhané Wallis, A messzi dél vadjai című film főszerelője, akit Oscar-díjra jelöltek. A színészek alkotják most már a több mint 9200 tagú filmakadémia legnagyobb szekcióját, arányuk 20 százalék.

A rendezők, írók, operatőrök között meghívták J.K. Rowling brit írót, a Harry Potter-regénysorozat szerzőjét, Ali Aszgari iráni rendezőt, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját, Luca Guadagninót, Chloe Zhaót, Nadine Labakit, Ziad Doueirit és Michel Gondryt is.

Kendrick Lamar, Melissa Etheridge, Sufjan Stevens és Questlove a zenészek soraiba kapott meghívást.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, amikor egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést.

A gyűrűk ura a császárvárosban

Publikálás dátuma
2018.06.26. 07:46
VASKOS IRÓNIA - Nem csupán zenei szórakoztatást kapott a tízezres közönség FOTÓ: AFP/OLIVIER MORIN
Bécsben lépett fel Ringo Starr, s természetesen sok magyar rajongó utazott el, hogy élőben hallja az egykori Beatle-t. Köztük Benedek Szabolcs író is. Íme, az ő beszámolója.

Ringo Starr az egyetlen Beatle, aki kétszer is járt Magyarországon. Először 1972 februárjában, amikor részt vett Elizabeth Taylor exkluzív 40. születésnapi partyján, amelyet a Duna Intercontinentalban tartottak, lévén, hogy a színésznő akkori férje, Richard Burton éppen a magyar fővárosban forgatott. Ringo az első felesége és a színész Michael Caine társaságában érkezett két napra Budapestre, a repülőtéren pedig mindjárt interjút adott az MTI-nek, ám az soha nem került nyilvánosságra, mint ahogy a korabeli magyar sajtó is meglehetősen szűkszavúan, bár annál több gúnnyal számolt be a számtalan celebritást fölvonultató nagyszabású eseményről. Az egykori Beatles legendás dobosa ezt követően legközelebb 2011 júniusában fordult meg Magyarországon, amikor is a Budapest Papp László Sportarénában koncertezett – családias hangulatban, az érdeklődők gyér száma okán a színpadot és a nézőteret egyaránt át kellett rendezni. Ez viszont a szó szoros értelmében villámlátogatás volt: Ringo közvetlenül a koncert előtt érkezett és rögtön utána távozott.

A legidősebb Beatle-nek egyébként Richard Starkey a polgári neve (sőt immáron Sir Richard Starkey, miután II. Erzsébet ez év elején a brit kultúráért tett szolgálatainak elismeréseképpen lovaggá ütötte), ám mindig is legföljebb a családtagjai szólíthatták Ritchie-nek – valamint annak idején a zenésztárs John Lennon, aki hírhedten fittyet hányt a konvenciókra –, a világ több mint fél évszázada művésznevén ismeri, amelyet egyes legendák szerint Ringónak a gyűrűk iránti szenvedélye ihletetett. Mostani turnéján nem ejti útba fővárosunkat, ám a magyar Beatles-rajongók e hét szerdán Bécsben (kedden pedig Prágában) vigasztalódhattak.

A szellemes elnevezésű Ringo & His All-Starr Band formáció harminc évvel ezelőtt alakult, a tagok azóta többször cserélődtek, a kezdeti fölállásból már csak Ringo maradt, de a többiek is rendre jó nevű zenészek. A banda kizárólag koncertezik és koncertlemezeket ad ki, stúdióalbumokat nem készít, ellenben évtizedek óta járja a világot, bár Európába viszonylag ritkán jut el. Mostanság viszont éppen itt turnézik, és a bécsi Stadthalle színpadán is hamisítatlan, a szó legjobb értelmében vett old boys hangulatot teremtett. A műsor ugyanis kizárólag régi nótákból áll – dacára annak, hogy Ringo Starr tavaly ősszel vadonatúj stúdióalbumot adott ki (amelyen a másik még élő Beatle, Paul McCartney is közreműködött, aki egyébként épp a bécsi koncert napján adta közzé két vadonatúj dalát). A nyitódal például Carl Perkins rock and roll klasszikusa, a Matchbox volt, amelyet a Beatles 1964-ben játszott lemezre, ugyancsak Ringo énekével, mint ahogy az est folyamán fölcsendült rajta kívül hét másik is abból az összesen 11 dalból, amelyben annak idején a Beatles lemezein Ringo szólót énekelt. Köztük olyan klasszikusok, mint az I Wanna Be Your Man, a Yellow Submarine, vagy a műsort záró With A Little Help From My Friends (amelynek végén hagyományosan minden koncerten megszólal néhány taktus Lennon legendás békedalából, a Give Peace A Chance-ből). Ezeken kívül a repertoár részei feldolgozások Santanától, vagy éppenséggel olyan zenekaroktól, mint a Toto, a Men at Work, vagy a 10cc, amelyek nevei nálunk talán nem mindenki körében annyira ismertek, a mostani turnén is felhangzó legnagyobb slágereik azonban ismerősen csengenek, és nem mellesleg az All-Starr Band aktuális tagjai ezekben az együttesekben is játszottak vagy játszanak.

Nemrég Ringo betegség miatt egy nappal későbbre csúsztatta hamburgi koncertjét. A Stadthalle színpadán azonban nyoma se volt se kórnak, se kornak: Sir Richard Starkey július 7-én lesz 78 éves, ám nem az elfogultság mondatja velünk, hogy ez a majdnem nyolc évtized nem látszik meg rajta. Régi slágerek ide, a színpadon lévő zenészek nagyapányi életkora oda, ez az este is ékesen bizonyította, hogy a rock and roll nem csupán időtálló, ám segít megőrizni a fiatalságot is. Ringo Starr hol a színpad elején táncolva, hol a dobok mögött ülve énekelt – pár akkord erejéig egyszer még az orgona mögé is beállt –, egy-egy dal között pedig kiszólások formájában ugyanazzal a vaskos iróniával szórakoztatta a szép számmal összegyűlt közönséget (lényegében teltház, ez a Stadthalle nagytermében több mint 10 ezer embert jelent), ami a Beatlesre is jellemző volt. Gyűrűt ellenben mostanság nem visel – elvégre fontos, hogy az ember bármikor képes legyen a megújulásra.