Edzéssel megelőzhető a „kirakatnéző” betegség

Publikálás dátuma
2018.06.26 18:16
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Az időben felismert és az életmód megváltoztatásával is kezelt érszűkület rosszabbodása megállítható, sőt a folyamat vissza is fordítható. Elhanyagolása esetén azonban súlyos betegségekhez - fekély, stroke, infarktus - is vezethet.

Az érszűkület olyan artériás érrendszeri betegség, ami funkciócsökkenést okoz a végtagokban. Ahol a szűkület kialakul, az oxigénhiány miatt fájdalom, illetve zsibbadás jelentkezik – mondta Hulényi-Gróf Orsolya manuálterapeuta, gyógytornász a Népszavának. Mivel az erek az egész testet behálózó érrendszer részei, szűkület esetén más szervek, például a szív, vagy az agy erei is károsodhatnak.

Az érszűkület mértékétől függően stádiumokra szokták osztani, és azoknak megfelelően kezelik. Az elsőben lehet, hogy még nincs is komoly panasz, de különböző vizsgálatokkal már kimutatható az erek meszesedése. A rendszeresen hideg végtag vagy zsibbadás már ilyenkor is jelezheti a a vérátáramlás zavarát. Ekkor a legfontosabb a rizikófaktorok visszaszorítása: a dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás beiktatása, a magas vérnyomás és vérzsírszint csökkentése, az elhízással és a cukorbetegséggel való törődés. Az étkezés, az életmód megreformálása szinte mindig elkerülhetetlen, sokszor diétázásra is szükség lehet. Az ér edzésére jó módszer a hideg-meleg vizes váltófürdő alkalmazása – ajánlotta Hulényi-Gróf Orsolya. A sportolás megelőzheti az állapot romlását. Minden olyan, lehetőleg dinamikus mozgás hatásos, amit szívesen csinál rendszeresen a beteg, lehet biciklizni, úszni, gyalogolni, labdajátékokat űzni, sőt akár sziklát is mászni. A legújabb ajánlások szerint heti ötször harminc perces sportolásra van szükség.

A második fokozatban már érezhető, miért szokták kirakatnéző betegségnek nevezni az érszűkületet: már kétszáz méter gyaloglása után meg kell állni, mert fáj a vádli. Az orvosi kezelés mellett javasolt az intervallum tréning alkalmazása, ami megnyitja a szűkült ér körül lévő kis ereket, amelyek át is tudják venni a funkcióját. Minél többet sikerül kitágítani, annál jobban tudják helyettesíteni. Ezeket aztán nyitva is kell tartani, elhanyagolása esetén ugyanis visszaépül a kollaterális hálózat, ezért a mindennapi rutinba kell illeszteni a tréninget – mondta a szakember.

Illusztráció: Pexels

Illusztráció: Pexels

A harmadik stádiumban az oxigénhiány már akár száz vagy ötven méter járást sem enged és már nyugalomban is fájdalmat okoz. A rendkívül rossz vérellátás miatt a láb hideg és zsibbadt lehet, a bőr szárazzá válhat, lassulhat a körmök és a szőrzet növekedése, a lábak elfehéredhetnek, elkékülhetnek. Ekkor ajánlott az artériás értorna, amelynek célja szintén a kis érhálózat keringésbe való bevonása.

A negyedik stádiumban a nagyon erős nyugalmi fájdalom mellett szöveti elhalás is jellemző. Ekkor kötőszöveti masszázst szoktak javasolni, de ez sem kecsegtet jelentős javulás reményével. Komoly orvosi beavatkozásokra van szükség, aminek a vége általában amputáció.

Sebveszély

Nagyon fontos, hogy érszűkület esetén ne alakuljanak ki sebek a végtagokon, mert a rossz keringés miatt nagyon nehezen gyógyulnak. Ezért lehetőleg varrás nélküli pamutzoknit és olyan kényelmes cipőt hordjon a beteg, ami sehol nem töri a lábát. Körömvágásnál figyeljen, hogy még véletlenül se vágjon bele a körömágyba, és nyilvános helyen – ha lehet – kerülje el a fertőzéseket – figyelmeztetett Hulényi-Gróf Orsolya.

Ha az érszűkület hátterében örökletes tényezők állnak, az állapot folyamatosan romlik, ha viszont életmódbeli probléma okozza, annak megváltoztatásával meg lehet állítani a folyamatot, sőt javulás is elérhető: még a kettes stádium elején lévő érszűkületet is vissza lehet fordítani. Az érfalban lévő lerakódásokat ugyan nem lehet kisöpörni, de a kollaterális keringés megnyitásával a tünetek meg is szüntethetők. A szűkület megmarad, de egy másik ágon rendeződik a keringés. Ha nem ismerik fel idejében az érbetegséget, az az érrendszer bármely részében okozhat problémát. A kezeletlen érbetegség esetén nagy a kockázata a szívinfarktusnak, az agyi keringési zavarok miatt bekövetkező bénulásnak és a stroke kialakulásának.

2018.06.26 18:16

Nem kényeskedés a sajtutálat

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:24
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Hiába menő, drága és trendi, van, aki rá sem bír nézni a sajtra. Kutatások szerint ez még véletlenül sem finnyásság, főleg genetikai oka van, de evolúciós, sőt pszichés magyarázata is áll a hátterében.
Ha valaki utálja a sajtot, általában minden fajtájától kirázza a hideg. Ennek az étkezési szokások genetikai hátterét vizsgáló 23andMe cég szerint genetikai okai vannak. A sajtban és az izzadságban egyaránt megtalálható vajsav összezavarja az illető receptorait, ezért undorodik egy markáns szagú sajttól – írta a Dining Guide.
A legtöbb sajtfajtával és legnagyobb sajtfogyasztással büszkélkedő Franciaországban is kutatták, milyen idegrendszeri okokra vezethető vissza a sajttól való viszolygás. Ennek alapján szintén genetikai okokra következtettek a kutatók.
Létezik egy evolúciós magyarázat is. A sajtkészítés során a lebomló tejfehérjék egyre erősödő szagot okoznak. Az ember a túlélése érdekében megtanulta, hogy elkerülje azokat az ételeket, amin a rothadás, bomlás szagát érzik. Vannak olyan emberek is, akik a penészt és a markáns szagot öntudattalanul betegséghez társítják, tehát zsigerileg irtóznak a sajttól.
2018.12.11 21:24

Buli előtt segítség - Kocsmavéradást szervez a Magyar Vöröskereszt

Publikálás dátuma
2018.12.11 19:13
Illusztráció
Fotó: AFP/ GUILLAUME SOUVANT
Kocsmavéradást szerveznek egy budapesti szórakozóhelyen szombaton délután. A Magyar Vöröskereszt azt reméli, hogy egyre több fiatal segíti a munkájukat.
Szórakozóhelyeken szervez véradást egy önkéntes csapat, hogy segítse a Magyar Vöröskereszt munkáját. Mint a közleményükben írták, a téli hónapokban általában csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, de decemberben-januárban a hideg, a gyakori megbetegedések és akár szabadság miatt is kevesebben mennek el. Vérre viszont - a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez - ekkor is szükség van. Ezért várják olyan szórakozóhelyek jelentkezését is, amelyek további véradó-helyszínek lehetnek.  
Az első kocsmavéradást december 15-én délután tartják az Erzsébet körúton, a FreindsOFF Bárban.
„Az eseménnyel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára, és ösztönözzük a szórakozóhelyeket, mozgósítsuk a közösségeket hasonló társadalmi szerepvállalásra”
– mondta el egyik ötletgazda, Sallai György.
2018.12.11 19:13